Какви са групите за одобрение на електрическа безопасност?

За хората, които работят в предприятие с различни електрически устройства, е необходимо да бъдат правилно и професионално подготвени за работа от този вид. Електрическият персонал трябва да има квалификация, нивото на която се определя от групите за одобрение на електрическата безопасност. Всеки от тях има своите специфики и съответно определени изисквания, които са свързани с изискванията за прием. Освен това всяка група посочва какво ниво на знания има електротехникът за безопасна работа с електрическо оборудване. Какви категории има и кой ги причислява? За да го получите, трябва да бъдете сертифицирани и в заданието е включена специална комисия, която издава удостоверение на служителя в едно копие. На следващо място, ние разглеждаме съществуващите групи за електрическа безопасност и условията за тяхното назначаване.

1 група (начална)

За да го получите, не е необходимо специално обучение или образование. Достатъчно е да се подложите на брифинг и малко устно или писмено проучване. Служител на фирмата трябва да знае какво е електрическа безопасностинструкции за безопасност и как да осигурим първа помощ в случай на токов удар, Брифингът се провежда и се допуска от специалист, който има група не по-ниска от третата.

Електрическата безопасност трябва да присъства във всяко предприятие. Следователно дори хамалите трябва да имат начална категория, тъй като те могат да имат контакт с окабеляването. Инструкцията за назначаване на първа група е дадена във видео примера:

2 група

Изискванията за присвояване на втора категория не се различават много от предишната. Разликата се състои само във факта, че комисията, която осигурява приемането, включва служители на Rostekhnadzor. Кому е назначена тази категория? Специалисти, които не са пряко свързани с електрически инсталации, могат да получат прием. Например това могат да бъдат шофьори на кранове, електрически заварчици или персонал, работещ с електрически инструмент, където електрическата безопасност е важна.

Обучение на персонала

Тези служители, преминали двуседмично обучение, могат да издържат изпита (ако човек има средно образование по специалност, тогава заданието се извършва автоматично). За стажантите под 18-годишна възраст тази група се счита за маргинална. Също така тази категория е назначена за служители, които не са потвърдили своевременно съществуващата си категория. Тоест, това означава загуба на квалификация и временно ограничение на работата.

3 група

Назначава се само след месец след получаване на второто (ако служителят има средно специализирано образование). Ако това е стажант, тогава приемът може да бъде получен едва след шест месеца. Тя може да бъде получена само от електрически персонал, който независимо работи с оборудване, което има напрежение до 1000 волта.

Измервания във фото панела

Процедурата за възлагане е следната: служителят трябва да има познания по електротехника, да разбира какво е електрическата безопасност и нейните правила, да може да работи и поддържа електрически инсталации и, разбира се, да може да оказва медицинска помощ в случай на токов удар.

Специалист от тази категория може самостоятелно да работи с оборудване до 1000 волта или да бъде член на екип, който работи с инсталации над 1000 волта. След това в сертификата той ще посочи „до и над 1000 волта“.

4 група

С този клас служител може да работи с оборудване, което има напрежение над 1000 волта. Такъв специалист може да отговаря за електрическата индустрия и да обучава младите служители за електрическата безопасност и как да ремонтират и поддържат електрически инсталации.

Сертификатът е както следва:

Само служител, който има трета категория и е работил на длъжности от три месеца или повече, може да получи прием. Ако няма средно образование, тогава са необходими поне шест месеца, за да получите прием.

На изпита изискванията към служителя са завишени и по-строги. Те проверяват за знания по електротехника за всички курсове на професионалните училища. В допълнение, трябва да знаете всичко за електрическата безопасност и разпоредбите на ПУП, за да знаете как да работите и поддържате електрически инсталации. Също така служителят трябва да може да чете електрически вериги, които са на неговия сайт. Освен това специалистът трябва да може да управлява подчинените, да координира работата им и да преподава необходимите техники и умения. С присъствието на третата категория служител може да разреши на работниците да оборудват и да даде основа на концепциите за това какво представлява електрическата безопасност.

5 група

Това е най-високата категория и наличието му дава разрешение за управление и управление на задачи на оборудване под всяко напрежение и за изпълнение на задълженията на главата на електрическо домакинство. Електрическата безопасност и достъпът до нея се осъществява чрез сертифициране и тестване на знания. Специалистът трябва да знае какво е електрическата безопасност, да може да чете вериги, да определи неизправност в оборудването и да може да го коригира правилно. Освен това той трябва да има знания за честотата на планираните и извънплановите тестове. Специалистът получава прием в пети клас след три месеца работа с предишната категория, както и по време на практическа работа по специалността.

Главен енергиен инженер

И накрая, препоръчваме ви да проучите таблицата, в която се събира цялата информация по темата:

Таблица за групово разпределение

Така че разгледахме какви групи има по електрическата безопасност и условията за назначаването им за 2017 г. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Препоръчваме ви да се запознаете с:

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Иван

  Добър ден От какви източници се взема информация за групите за достъп? Нямам предвид поръчката за възлагане, а функционалната.
  Благодаря предварително за отговора.

  отговор
  • Admin

   Правила за техническата експлоатация на електрическите инсталации за потребители

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *