Какви видове окабеляване има?

Преди да продължите с монтажа на електрическото окабеляване със собствените си ръце, трябва да изберете подходящия метод на окабеляване, да определите материалите и да съставите подходящата схема. В тази статия ще разкажем на читателите ElecroExpertкакви видове и видове окабеляване са, както и как да ги полагате в жилищни сгради.

Обща класификация

Така че, грубо казано, електрическото окабеляване е разделено на следните видове:

 • отворени (кабелни линии са монтирани на повърхността на стени, таван или други строителни конструкции);
 • скрит (електрическата мрежа е положена вътре в същите тези структури);
 • на открито (този тип окабеляване се използва изключително на улицата, проводниците са прикрепени към повърхността на сградите или между специални опори).

От своя страна, всеки от изброените методи за полагане има свои разновидности, за които сега ще говорим по-подробно.

отворен

При отворено електрическо окабеляване се използват следните методи за прокарване на кабели:

 • в специален електрически цокъл;
 • в кабелни канали;
 • в тави;
 • върху изолатори или порцеланови ролки;
 • върху скоби;
 • в тръби (включително велпапе и метален маркуч).

Комплект кабелни канали

Предимства и недостатъци на откритото окабеляване разгледахме в съответната статия на сайта, която горещо препоръчваме да прочетете.

скрит

Извършването на скрит тип окабеляване се извършва по следните начини:

 • в портите под мазилката (най-популярният вариант);
 • в технологични отвори на строителни конструкции (например в панели на стари апартаментни сгради);
 • под опънати и фалшиви тавани;
 • под пластмасови панели;
 • в кабелни канали, гофриране, метален маркуч, поставен вътре в конструкциите;
 • в пода.

Електропровод в порти

ох предимства на скритото окабеляване разказахме и в съответната статия.

външен

Е, последният от основните видове окабеляване е на открито. Както вече казахме, това е улична версия на оформлението на кабелната линия, която може да бъде изпълнена по следните начини:

 • на повърхността на сгради и конструкции;
 • въздушно полагане между опори (кабелно окабеляване или низ);
 • подземен (т.нар. скрит уличен изглед на окабеляване).

Външна мощност

Външното окабеляване се използва при инсталиране на улично осветление, електрифициране на градински сгради (включително гараж), а също и за провеждане на светлина на тавана.

Какви други сортове съществуват

В допълнение към основната класификация има още по-локална, която също трябва да знаете. Така че, първо, има още два типа окабеляване: еднофазно (220 волта) и трифазно (380 волта). С това, да се надяваме, всичко е ясно.

В допълнение, има двужилно окабеляване (без заземяване) и със заземяване (три ядра). Тук допълнително препоръчваме да прочетете статията на какви видове заземяване са.

Е, най-интересното, за което бихме искали да ви разкажем, е какви видове електрически проводници съществуват по отношение на дизайна, като се започне от входния щит. Тук окабеляването може да бъде разделено на такива опции:

 1. Затворен пръстен. Както се вижда от диаграмата по-долу, затворен кръг доставя неограничен брой изходи в рамките на един и същи апартамент или къща. Важно изискване за този тип електрически проводници е, че площта на пода не трябва да бъде по-висока от 100 квадратни метра.Затворена пръстенова верига
 2. Radial. В този случай към всеки отделен електрически уред и група изводи се води отделен кабел, веригата не се връща към разпределителното табло, което е по-целесъобразно и безопасно.Греди модел
 3. Дейзи. Полагането на кабели се извършва до една електрическа точка, от която впоследствие мощността се прехвърля в съседната, докато цялата група не се превърне в едно цяло.Прикачено прокарване на кабела
 4. Дозирана кутия. От щита има кабел за всяка доза кутия, поставена между гредите на тавана. От своя страна, от тези кутии един проводник отива към превключвателя на светлината и един директно към патрона.Дозирана кутия

Тези видове окабеляване са използвани (са) в промишлени и граждански сгради. За да изберете подходящия метод за полагане на кабела, трябва да се ръководите PUE, Освен това изборът се прави в зависимост от условията на околната среда, което е не по-малко важно. Например, в таванските стаи трябва да се грижите за надеждната защита на кабела от влага, а в дървена къща - от огън.

И накрая, препоръчваме да гледате кратко, но полезно видео по тема, която изследва обхвата, целта и характеристиките на основните видове електрически проводници, използвани в жилищни помещения:

Затова разгледахме съществуващите видове окабеляване и методите за полагането им в жилищни сгради. Както можете да видите, всяко изпълнение има свои собствени характеристики и устройство. Надяваме се информацията да ви е била полезна!

Прочетете също:

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *