Как да защитим проводниците в къщата от гризачи и домашни любимци?

Има два вида вредители, които могат да повредят окабеляването на дома. Първият тип включва гризачи, които са навсякъде: в отворите на пода, покрива, тавана. Плъховете и мишките са в състояние да изкопаят изолация, в резултат на което къщата ще остане без електричество. Вредителите от втората група са домашни животни, по-специално котки и кучета. Нашите домашни любимци имат огромен интерес към увисналите шнурове и могат да ги изгризват в зоната на щепсела. Как може да бъде приложена защитата от тел срещу котки, кучета и гризачи, прочетете нататък.

Ефективен контрол върху гризачите

ако монтаж на скрита електрическа инсталация беше извършена в празна възглавница под пода или в пролуките между таванните плочи, тогава скоро може да изпаднете в проблеми поради механични повреди на кабелните линии. Такива щети възникват поради факта, че плъхове (или мишки) прорязват изолацията, в резултат на което захранващата мрежа се проваля. В резултат на това вие също нямате електричество и животното се сбогува с живота.Фото повреда на изолацията на шнура на плъхове

Защитете проводниците от гризачи по следните начини:

 1. Ако пистата се движи между плочите на тавана, внимателно размазвайте всички отвори с разтвор. Така вредителите няма да могат да стигнат до уязвимите места на кабелната линия.
 2. Ако електрическата инсталация се извършва на пода, напълнете бетонната замазка. В този случай ремонтът на маршрута ще бъде труден, но проблемът с плъховете ще бъде решен незабавно.
 3. Можете да използвате брониран кабел, чиято изолация ще бъде извън силата на животните, но в този случай ще трябва да дадете значителна сума пари. Една такава опция е кабел AVBBSHVно е по-добре да използвате меден проводник.
 4. Да се ​​върнем на тавана. За да не покриете пропастта, можете да направите нови строби за полагане на пистата. В този случай се разглежда и въпросът за защитата на проводниците от гризачи.
 5. Е, последният от ефективните начини е да поставите верига за пренос на ток в желязна тръба. Подходящо, ако окабеляването се извършва под пода, като ще бъде проблематично и неразумно да се поставят тръби в стената.

Има и друга възможност за защита на проводници и кабели от гризачи - използването на проводник, изолацията на който се третира със специална отрова, която предотвратява отрицателния ефект на плъхове. Проблемът е, че подобна отрова може да навреди и на човешкото здраве, а цената на продукта ще бъде много по-висока.

От всички изброени опции за защита на електрическото окабеляване препоръчваме да дадете предпочитание на брониран кабел или, ако е възможно, метална тръба. Между другото, така че бенките да не повредят кабела в земята, не забравяйте да го поставите в метална тръба. Фактът, че трябва да използвате бронираната версия, според мен, не си струва да говорим!

Защита на домашни любимци

В този случай проблемът не е в това, че котката или кучето ще прережат кабела и ще останете без светлина за известно време, а че ако изолацията на домашния любимец се повреди, може просто да бъде убита от токов удар. В резултат на това се образуват две големи неприятности, които лесно биха могли да бъдат избегнати.Опасна ситуация - котка ухапва шнур

За онези, които не знаят какво да правят, ако котка или кученце нагризат, ние предлагаме няколко полезни съвета:

 1. Опитайте да избършете изолацията с гъба с почистващ препарат или черен пипер. Малко вероятно е домашен любимец да хареса вкуса и миризмата на продукта. Има и специален инструмент - "Анти-Гадин", който се справя добре с проблема.
 2. Можете да защитите шнура с калаено фолио или двустранна лента, което също така ефективно ще реши проблема.
 3. Скрийте всички висящи проводници, като пренареждате мебелите към стената.
 4. Закачете цялата кабелна линия по-високо на стената, така че животното да не може да достигне живия път.
 5. Купете на котка играчка, която ще го интересува повече от тапа.

Обръщаме вашето внимание на факта, че е изключително забранено да пръскате котката от водния пистолет, както препоръчват някои автори. Не забравяйте, че се занимавате с електрически уреди и водата в този случай може да доведе до сериозна авария!

Можете да гледате някои по-ефективни мерки за защита на окабеляването от кучета и котки на видеото:

Как да отбием домашен любимец да нанизва шнурове

Това е всичко, което исках да ви кажа за защитата на проводниците от котки, кучета и гризачи. Ако във вашия апартамент живее декоративен заек, паре или шиншила, тогава тук е най-доброто скрийте проводницитевместо да се опитвате да обработвате изолацията със специални инструменти. Надяваме се, че сега знаете как да защитите проводниците от домашни любимци и плъхове!

Подобни материали:

Как да отбием домашен любимец да нанизва шнурове

(4 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Ирина

  Всичко е много просто. Обичайната звездичка. Отблъсква не само хрема))

  Отговарям
  • Полина

   Благодаря ви за това знание, което дойде при нас от боговете.

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *