Как да заменим окабеляването в сглобяема къща - инструкции стъпка по стъпка

По принцип панелните къщи са доста стари, така че комуникациите в тях трябва да бъдат променени. Това се отнася и за жилищните сгради, където старите окабелявания. Електрическото окабеляване в такива къщи се извършваше с алуминиева жица, което е неприемливо от съвременните стандарти. Въпреки това, не е много лесно да се направи основен ремонт на окабеляването в такива къщи. Тази статия ще обсъди как да направите подмяната на окабеляването в панелна къща по-лесна и по-добра.

Принципът на окабеляване в панелна къща

Всички кабели са положени в панелни канали, които са направени в завода. Тези канали са специално направени за лесен монтаж на проводници, те също се поставят само на определени места. За да намерите надлъжните отвори, трябва да се ръководите от превключватели и контакти. Там, където се намира този хардуер, има канали. Няма друг метод за преместването им, освен да чукнете и да избиете нови дупки.

Панелни плочи

Проводниците за полилеи се полагат през канали, които са на тавана. Те също се монтират в малки пространства между таванния панел и стената на онези места, където ще се получи таванската багета. Въпреки това, при подмяната на окабеляването трябва да се има предвид, че дори и в къщи от същия тип или в една и съща къща, но на различни етажи, окабеляването може да се извърши по съвсем различни начини. Това явление е присъщо на факта, че няколко бригади от електротехници, които монтират кабели по различни начини, могат да работят на една строителна площадка.

Следователно не може да се разчита на това изисквания за окабеляване Наблюдава се например, че превключвателят е разположен под разклонителната кутия или всички проводници са положени вертикално или хоризонтално. Такива прости правила могат да бъдат нарушени, така че трябва да бъдете внимателни и внимателни, за да не повредите старите проводници. В такива ситуации опитът ще помогне, винаги е важно преди да проверите нещо, за да демонтирате нещо и да се уверите, че кабелът няма да се повреди.

Също така се използват шевове, които са между панелите на тавана или тези, които са между стената и тавана, както е показано на снимката по-долу:

Таванно окабеляване

Броячът обикновено се монтира на стълбище. Наистина е много трудно да го удавиш в панела, за да не изпъкне. Той обаче може да бъде поставен на външни стени или в складове. Обикновено от измервателния уред, който се намира на площадката, в апартамента се полага кабел до разпределителното табло.

Причини за замяна на окабеляването

Има няколко причини, поради които е необходимо да се замени старото окабеляване:

 • износване на алуминиеви проводници;
 • старата електрическа верига няма да издържи натоварването, което е необходимо за съвременните домакински уреди;
 • в стари къщи не се предоставя заземяване;
 • апартаментът е в процес на основен ремонт или преустройство, в резултат на което трябва да смените проводниците на трипроводна система за електрозахранване.

Въпреки факта, че подмяната на всички окабеляване е скъпо начинание, това трябва да се направи. Помнете, че като използвате стар, ненадежден алуминиево окабеляване много опасен, така че рано или късно той ще трябва да бъде заменен. Ако искате да спестите пари, можете да направите такава подмяна със собствените си ръце. Поради старостта не само телта се влошава, но и изолацията. Например изолацията се напуква, оголените краища на кабела изгарят, а върху алуминиевия проводник те се счупват много, така че те трябва да бъдат сменени на медни проводници, Също така с течение на времето превключвателите и контактите стават неизползваеми, следователно, с пълна подмяна на окабеляването, аксесоарите също трябва да бъдат променени.

Възможни начини за тел

Подмяната на старо окабеляване в сглобяема къща започва с нова схема. Също така подмяната на окабеляването е разделена на два варианта: частичен или пълна.

Ако е необходимо напълно да се заменят всички кабели в панелна къща, тогава трябва да се направи нова схема. За да направи всичко правилно, специалист ще се нуждае от стара схема. Новата схема ще служи като стъпка по стъпка инструкция за изпълнение на електрическата работа.

Схема на свързване в студио апартамент

Първо определете къде ще бъде натоварването. Например, кухня обикновено консумира най-много електроенергия. Ако говорим за обикновена стая, тогава само един или два изхода на 5 квадратни метра. Предвид нуждите на кухнята, за същата стая ще са необходими четири търговски обекта. Също така, не трябва да забравяме, че за устройства с висока консумация на енергия е необходимо да се изчертават отделни линии от щита. Някои домакински уреди трябва да положат меден кабел с напречно сечение до 4-6 квадрата.

Друга стая, която изисква специално внимание, е банята, тъй като се характеризира с висока влажност. следователно контакти в банята трябва да бъде свързан чрез диференциална машина или RCD. Според PUE глава 7.1, В точка 7.1.48, неговият работен ток не трябва да надвишава 30 mA. Също така трябва да се доставят RCD за защита на отделни електрически уреди, най-опасните от гледна точка на токов удар - пералня, бойлер, хидромасажна кутия, вана с хидромасаж. В кухнята е миялна машина и електрическа печка.

При подмяна на електрическо окабеляване в сглобяема къща се използват няколко метода за полагане на нов кабел:

 • в таванни плочи;
 • под тавана;
 • по стените - под мазилката, под сухото строителство;
 • замазка на пода.

Най-често срещаният начин за полагане на кабел е полагането на кабел под мазилката. За да се извърши инсталацията, трябва да се направят дупки, в които ще бъде положен и фиксиран кабелът. След полагане отгоре на кабелите се полага слой мазилка. Използвайки този метод, можете да разширите няколко реда в един строб. Можете също така да отделите кабели за осветление, различни уреди, климатици и други отоплителни устройства.

Стъбла за окабеляване

Идеално е да полагате кабели през старите канали, защото тогава можете да положите проводниците без решетка и да спестите време. Ето защо е препоръчително да използвате пътеките, по които са положени старите кабели. По принцип можете да използвате места, където алуминиевите кабели са били просто измазани, например в шевовете между стената и тавана. Шевовете са места, където е лесно да се постави ново окабеляване.

Полагане на проводници в стари канали

Подменяйки стари кабели, трябва да се помни, че каналите, в които са били разположени, могат да се използват за довеждане на нов меден кабел към контакта или превключвателя на стената. Каналът обаче може да се използва само ако фитингите са на едни и същи места и ако старият кабел може да бъде изваден по време на демонтажа.

В повечето случаи е много трудно да се намерят и използват канали, така че някои експерти препоръчват да не отделяте време за дълги търсения и почистване на канали. Ето защо, за хоризонтален монтаж в панелна къща, би било по-целесъобразно да опънете кабела по горната връзка между стената и тавана. На това място обикновено има празнина, която е или измазана, или запушена с памук.

Алтернативен вариант - провеждайте електрическо окабеляване на тавана и правете строб само на места за спускане към търговски обекти и превключватели. Можете да скриете кабела, прикрепен отгоре, като направите окачен или окачен таван.

Таванно окабеляване

Когато подменяте окабеляването в панелна къща, първо трябва да определите дали подмяната ще бъде: частична или пълна. Също така, не забравяйте да използвате старите канали. За да извършите тази работа, трябва да имате добър инструмент. За предпочитане е обаче подмяната на електротехниците в панелната къща да се извършва от специалист.

Важно! Не забравяйте, че е невъзможно да се направят хоризонтални слоеве в носещите стени на сглобяемите къщи. Това може да доведе до срутване на стената. Различни нормативни документи забраняват това, например, Резолюция на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За реда за преобразуване на помещения в жилищни сгради в град Москва.“ и правителствено решение № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от допълнение № 1).

Стъпка по стъпка инструкции за подмяна на окабеляване

Разгледахме основните начини за монтаж на окабеляване в апартамент на панелна къща. Сега нека да поговорим директно за правилата за подмяна на старо окабеляване. За улеснение на възприемането на материала, ние ще предоставим всички етапи на работа под формата на стъпка по стъпка инструкции. Така че, е необходимо да промените електрическото окабеляване в следната последователност:

 1. Прекъсване на тока в апартамента, На първо място, трябва напълно да изключите линията и да се уверите, че няма напрежение. Единственото нещо, което може да ви бъде полезно, е един временен изход за свързване на чук, шлайф или тренировка, без който няма да е възможно да се замени окабеляването. Временният изход е свързан в щита или към въвеждащата машина, или към една от групата машини. Всички останали линии, с изключение на временния контакт, трябва да бъдат изключени. Можете да проверите липсата на напрежение с мултицет, който също трябва да бъде подготвен.
 2. Демонтаж на стар хардуер. На този етап трябва да преместите всички мебели и уреди от стените, да получите достъп до всички разклонителни кутии, контакти и ключове. За начало демонтирайте контактите и превключвателите, така че да останат само жиците в стената. След това ще трябва да намерите разклонителните кутии и да изключите всички кабелни връзки от тях.
 3. Следващото нещо е да направите демонтирайте старото окабеляване от стените, Ако демонтажът е много труден или невъзможен, без да повредите самите стени, можете просто да оставите старите проводници в стената, като първо ги изключите от щита, отрежете до максималната възможна дължина и изолирайте краищата с електрическа лента. Ако е възможно, по-добре е напълно да демонтирате окабеляването, в крайни случаи трябва да го оставите в панелите.
 4. Изборът на нов метод на окабеляване (за това писахме по-горе). Ако е решено да поставите кабела в нови порти, първо трябва да направите съставете схема на окабеляване и на негова основа да се правят нови строби. Ако току-що сте решили да замените окабеляването в панелната къща, без да променяте веригата, просто поставете кабела в старите канали, като предварително сте ги подготвили. Можете също така да направите открито окабеляване в первази, но това не е най-подходящият и рационален вариант.
 5. Монтаж на ново окабеляване - монтаж на разклонителни кутии, полагане на отделни линии към мощни потребители, монтаж на контакти и ключове, монтаж на панела. Разказахме подробно за всичко това, когато описахме технологията за инсталиране на електрическо окабеляване в апартамент. Няма да повтаряме, просто изучаваме следния материал: https://electroexp.com/montazh-elektroprovodki-v-kvartire.html.
 6. Проверка на инсталираното окабеляване. Използвайки специални устройства (мегаомметър и мултицет), трябва да проверите новото окабеляване за късо съединение, а също и да направите измерване на съпротивлението на изолацията на кабела, Ако всичко е наред, можете да пристъпите към вграждането на строфата и декорирането. За инспекционни работи е по-добре да се обадите на специалист, да платите малка сума, но бъдете сигурни, че електрическата инсталация е безопасна.

Това е цялата технология, чрез която окабеляването се подменя в панелна къща. И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Denis

  Замяната на окабеляването в панелна къща с отворен метод може да се извърши както на етапа на ремонт, така и в случая, когато украсата на стаите е напълно завършена. Има няколко начина да окабелите стените на една стая без решетка. Първата опция използва кабелни канали. Тези специални устройства имат естетически вид и съвременните производители представят голям брой решения, така че няма да е трудно да изберете това, което органично се вписва във всеки интериор. Има и опции за пода и тавана.

  отговор
 • Irene

  И защо не можете да поставите окабеляването в кабелния канал? В крайна сметка тя вече съществува ... можете да отворите кутиите, да извадите старите проводници и да опънете нови. Какъв е проблемът? Какво може да бъде неразумно в полагането на жицата в фабричния канал на панела?

  отговор
 • RM

  Нищо не е казано за опъването и окабеляването на проводниците там, че е забранено в носещите стени и няма снайпери или ПЕС на същата Нислова и паралелни решетки на Нислов и Нислов за заземяване вход какво и как

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *