Как да заменим жицата от стълба към къщата и кой плаща за тази работа

В процеса на изграждане на частна къща е необходимо да се решат много въпроси. Един от тях е свързването на електричеството от полюса към къщата. Обикновено полагайте кабела по въздух. Също така с течение на времето оловният проводник трябва да бъде заменен с нов. За такъв робот е най-подходящ самоносеща изолирана жица, Монтирането на самоносещи изолирани проводници от опорния стълб към къщата се извършва от специалисти, тъй като за такава работа е необходимо да имате специален инструмент и различни устройства, но с голямо желание можете да направите част от работата сами. Разбира се, с независимото изпълнение на такава работа трябва да сте изключително внимателни и внимателни. За това как да замените жицата от стълба към къщата, говорим в тази статия.

Причини за подмяна на жицата

Повечето хора, живеещи в частния сектор, се грижат защо и как да заменят кабела от поста до къщата. Доставката на електроенергия за къщи, летни къщи, както и частни домове обикновено се осъществява от въздушните багажници. На електрическите стълбове излизат голи проводници, закрепени чрез опорни изолатори. Повечето от магистралните линии са остарели отдавна, в опасна ситуация са и са силно натоварени, защото с всяка година потреблението на електроенергия се увеличава.

Кабелна линия на изолатори

Често при лошо време, поради силен вятър, проводниците се скъсват или късо съединение, Организациите, чиито отговорности включват поддръжката на магистралните линии, обикновено не пристигат веднага на мястото на произшествието, а при пристигането си те най-вече си вършат работата лошо. Затова при следващото неблагоприятно време всичко се повтаря отново.

Кой плаща за замяната

За да разберете за чия сметка се извършва подмяната на жицата от стълба към къщата, трябва да се свържете с организацията за доставка на енергия. Те трябва да поискат документ - акт за разделяне на границите на баланса. Този документ посочва кой е отговорен за извършването на тази работа.

Всъщност електроенергийната компания отказва да извърши подмяна на кабели от полюса към къщата. Всъщност според акта проводниците, които минават от стълба към сградата, не са в баланса на организацията. В този случай собствениците трябва да се свържат с електротехник за подмяна и съответно тези работи се извършват за сметка на живущите.

Работете върху стълба

Има обаче някои предимства. Тъй като специалистите от организации, обслужващи електропроводи, са завишени и качеството на извършената работа ще бъде подценено. Тъй като това е много важна област на захранване, е необходимо работата да се извършва ефективно и в съответствие с всички технически правила.

Сигурността и надеждността на захранването зависи изцяло от качеството на инсталацията. Ако подмяната се извърши правилно, тогава лошите метеорологични условия няма да могат да повлияят на захранването.Обикновено разходите за полагане или подмяна на жицата от стълба към къщата не са големи. И все пак окончателната информация за това колко струва тази работа зависи от много фактори, например от разстоянието от стълба до къщата.

Избор на правилния проводник

Специалисти от организации, които обслужват електропроводи често с цел икономия или поради някакви лични предпочитания, използват не най-подходящите проводници. Той може да бъде или изолиран, но не предназначен за въвеждане на кабели, или неизолиран, тези, които минават по основните линии по протежение на стълбовете.

Важно е да запомните, че ако за смяна на входния кабел е използван гол проводник, тогава той трябва да бъде надеждно и ефективно положен, тъй като при силни ветрове такива проводници могат да имат късо съединение. Възможно е също така камион да се качи в зоната и по време на разтоварването проводниците да се докоснат, което да доведе до токов удар.

Въпреки това, някой може да предложи да се замени с помощта на изолирана жица, но не е предназначена да се полага с въздух. В този случай, поради постоянна слънчева светлина, изолацията може да се напука и да се разпадне с течение на времето, което също е неприемливо за входния кабел.

Въз основа на гореизложеното е необходимо да се използва специално проектирана жица за полагане на входа към къщата от полюса. SIP е идеален за такава работа, защото е самоносещ изолиран проводник. Той няма недостатъците, които имат другите проводници. Относно, как да свържете SIP проводника към къщата, разказахме в отделна статия.

SIP проводник

Правила, които трябва да се вземат предвид по време на инсталацията

За да свържете частна къща към електрическата мрежа, можете да използвате две опции: под земята, в предварително подготвен окоп и по въздух. И двете опции за полагане са приемливи и съответно собственикът може да избере подходящия метод за този случай.

Основното предимство на влизането в измервателния уред по въздух е, че проводникът винаги може да бъде ремонтиран, защото той е на видимо място и винаги има достъп до него. От недостатъците може да се отбележи, че той винаги провисва над обекта и е необходимо да се поставят специални крепежни елементи на къщата, които биха държали кабела.

Полагане на въздушна линия

въпреки че кабелни маршрути под земята тя не разваля гледката към територията и не е необходимо да се поставят тела на къщата, въпреки това този метод има недостатъци. Например, ако възникне проблем, е много трудно да го намерите, замените или поправите, това има предимството на полагането с въздух.

Подземен кабелен маршрут

Въпреки това, когато използвате гол проводник, трябва да бъдете внимателни и да се запознаете със специфичните инструкции, които трябва да се спазват точно за нормални входни роботи. Освен това трябва допълнително да закупите изолатори, както и куки, които впоследствие се монтират на фасадата на къщата. За това, което се случва фитинги за монтаж на самоносеща изолирана жица, разказахме в отделна публикация.

Ако сградата е нова и все още не е свързана към електрическата мрежа, тогава първо трябва да подготвите документи, за да направите връзката. За целта е необходимо да се свържете с организацията за доставка на енергия.

Цената на подмяната на жицата от стълба към къщата зависи от следните фактори:

  • брой и тип опори;
  • разстояние до къщата от поста;
  • маркировка и напречно сечение на кабела.

Когато подменяте електрически вход, използвайте качествен материал. Независимо от това, инсталацията трябва да се извърши от квалифициран специалист, тъй като тази работа е много отговорна и се отразява на работата на всички устройства в помещението. Освен това, когато подменяте жицата, ще трябва да се справите с електромера, и е забранено да се намесва в схемата му за свързване, все пак ще трябва да се обадите на представителя на захранването.

За това как да положите кабела от стълба към къщата, е показано във видеото:

Сега знаете какво означава да замените жицата от стълба към къщата, за чия сметка се извършва и коя жица е за предпочитане да изберете.Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Подобни материали:

(9 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *