Как да разберете дали има напрежение в контакта?

Ако трябва да разберете дали в контакта тече електрически ток и какво напрежение има, тогава има два начина за решаване на проблема: с помощта на специален тестер - мултицет или сонда (отвертка). И двете опции за измерване ще ви позволят да отговорите на въпроса, но все пак специален тестер с дисплей ще покаже не само наличието / отсъствието на напрежение в мрежата, но и неговата стойност. След това ще разкажем на читателите на енциклопедията. ElecroExpertкак да проверите напрежението в контакта с мултицет и индикаторна отвертка.

Метод номер 1 - Използване на мултицет

Ако искате да извършите тест и в същото време да разберете какво напрежение в момента работи в мрежата, най-добре е да използвате професионално устройство. за как да използвате мултицет казахме. Дори чайник в електротехник може бързо да провери контакта с този тестер. Веднага обърнете вашето внимание на факта, че видът на устройството (електронно или аналогово или, както се нарича още - стрелка) не влияе на технологията на измерване.

Всичко, което е необходимо, е да включите устройството и да настроите превключвателя за измерване на променливо напрежение. За захранване на домакинството завъртете въртящия превключвател на 750 волта. След това на дъската ще се покажат три нули и остава само да поставите две сонди в съответните дупки, както е показано на снимката по-долу.Проверка на ток в къщата

Не се тревожете, ако не видите очакваната цифра на дисплея - 220 волта. в съответствие с ГОСТ отклонение на напрежението в контакта може да достигне 10%, така че 215, 225 или дори 198 волта за къщата е нормално.

Единственият, но много важен нюанс, който трябва да вземете предвид, е, че преди да се измери изолацията на сондите, трябва да се провери. Ако е повреден, не е необходимо да използвате такъв мултицет, в противен случай е възможно да се шокирате. Внимавайте и при избора на режим на тестер. Ако случайно изберете измерване на съпротивлението, тестерът може да се провали!

Видео инструкция, която ясно показва как да измервате променливо напрежение в мрежа от 220 волта:

Правилна проверка с цифров мултицет

Метод №2 - Индикатор за помощ

Ако нямате мултицет у дома, който трябва да бъде включен комплект електрически инструментитогава можете да използвате сонда, наречена също индикаторна отвертка. В този случай ще можете да проверите дали има напрежение в гнездото без тестер, но няма да можете да разберете каква е неговата стойност.Фазово търсене с отвертка

за как да използвате индикаторна отвертка говорихме. За да измерите напрежението, трябва да докоснете стомана върху сондата с пръст (както е показано на снимката), след което върхът се вкарва в едната, а другата дупка един по един. Ако светлината в дръжката светне, тогава в мрежата има електричество и вие се натъкнете на фаза.

Визуална видео инструкция:

Разберете дали има електричество в стаята

Метод номер 3 - Съвременно проследяване

Е, последният, най-удобният и ефективен вариант за проверка на напрежението в контакта е използването на специално реле за наблюдение. Този тип автоматизация е особен устройство за защита от пренапрежение, Инсталирайки го у дома, можете не само да измерите желания параметър, но и да защитите отделен уред от напрежения.Протектор от пренапрежение в домашната мрежа

Недостатъкът на последния метод е, че не е препоръчително да купувате отделно реле за всеки изход. Затова препоръчваме да поставите тази опция за защита и контрол върху най-ценните електрически уреди, например електрическа печка или хладилник.

Сега знаете как да проверите напрежението в контакта с мултицет и индикаторна отвертка. Ако нещо не ви е било ясно, задайте въпрос в коментарите или погледнете предоставените видео примери!

Правилна проверка с цифров мултицет

Разберете дали има електричество в стаята

(7 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Ros

  Изглежда, че вероятността от получаване на токов удар от отвертка с индикатор е по-голяма, отколкото чрез сонда. Ако преди измерване носите домакински гумени ръкавици, те ще ви спестят от случаен токов удар, например, ако изолацията на сондата е повредена?

  отговор
  • mrsandman

   Докато не затворите отвертката с индикатор с ръка, тя не свети, не можете да направите това с изолирана ръка.

   отговор
 • Gedank

  За да получите токов удар от отвертка-индикатор - това, разбира се, трябва да имате специален подарък ...

  Вътре има резистор! Е, не искайте - купете реле за напрежение и ги поставете на входа на апартамента (вход в къщата) и на всеки изход. Скъп (от $ 10), но 100% безопасен. Не е нужно да стискате пръсти навсякъде, дори домакиня може да се справи. Поставете - и се възхищавайте.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *