Как да увеличите мощността с трансформатор?

Представете си увеличителен трансформатор. Засега няма да разглеждаме входните параметри. Но през уикенда !? Повишаващите трансформатори са от два типа:

 1. Те увеличават напрежението, но токът намалява пропорционално, изходната мощност е същата като входната.
 2. Те увеличават тока и пропорционално намаляват напрежението.изходната мощност отново е същата като входната.

И сега нека си представим трансформатор с две изходни намотки: единият увеличава тока и се състои от 2-3 оборота, а вторият увеличава напрежението и се състои от няколкостотин оборота.

въпрос: Как мога да комбинирам висок ток с високо напрежение, така че да се окаже, че резултатът е увеличаване на мощността, т.е. висок ток, умножен по високо напрежение, получаваме висока мощност. Достатъчно ли е само да свържете вторичните намотки на такъв трансформатор последователно или паралелно или е необходимо да измислите нещо по-сложно?

Например, ще бъде възможно да вземете друг трансформатор, но сега той има две първични намотки. На първия например 5 завоя и към него се подава висок ток, а на втория 5 оборота, но към него се прилага високо напрежение. Вторичната намотка се състои от 20 оборота. Ще може ли да се получи комбинираната увеличена мощност от двете първични намотки на вторичната намотка чрез не директно, а магнитно съединение, което присъства в трансформатора? Надявам се, че внимателно прочетете въпроса ми и разберете същността му, преди да отговорите, въпросът всъщност е интересен. Благодаря на всички много предварително, ще се радвам да чуя от вас.

Послепис

Любопитството ми беше предизвикано от въпроса дали по принцип има начин за увеличаване на мощността, не отделни компоненти на електричество, а мощност като цяло. И не е задължително чрез трансформатор, може би има други начини?

(2 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Admin

  Грешно разбирате същността на трансформатора. Трансформатор преобразува определена мощност на електричество в желана стойност на напрежението. Мощността е една, но в същото време може да има различно съотношение на ток и напрежение. Например трансформатор 110/10 kV при първична намотка 110 kV има номинален ток 200 A, а при вторична намотка 10 kV има ток 3600 A, докато номиналната мощност на трансформатора е същата при 110 kV, а при 6 kV - 40 MVA. В същото време трансформаторът не увеличи мощността - колко електричество дойде, толкова излезе (ако не вземете предвид малките загуби, които са в който и да е трансформатор).
  Прочетете внимателно принципа на работа на трансформатора и каква мощност е, какъв ток и напрежение са.
  Едно напрежение се прилага към първичната намотка, магнитният поток се индуцира в магнитната верига от тази намотка, индуцираният магнитен поток създава напрежение във вторичната намотка и напрежение се появява върху нея в зависимост от броя на завоите.Ако свържете тези намотки, тогава трансформаторът просто ще се провали - ще има късо съединение.
  Няма такова нещо - доставя се голям ток. Напрежението се прилага към намотката и след това, в зависимост от характеристиките на трансформатора, това напрежение се преобразува. И токът тече, когато към трансформатора е свързан товар. Повече натоварване - повече ток. Ако трансформаторът е намаляващ, тогава когато натоварването е свързано върху вторичната намотка, токът е със същата стойност, а при първичната намотка токът е по-нисък, но мощността е същата. Не може да бъде такова, че един има мощност на входа, а друг на изхода.
  В трансформатор може да има две вторични намотки, но първичната винаги е една. Първичната генерира магнитен поток и след това този магнитен поток може да бъде преобразуван в необходимата стойност на напрежението с поне две, дори три намотки. Още веднъж повтарям - прочетете внимателно принципа на работа на трансформатора и основните електрически величини.

  отговор
 • Admin

  И още нещо. Мощността е енергията, която се генерира в електроцентралите. Например колко въглища или газ бяха изгорени - толкова много мощност беше дадена на електропреносната мрежа. Цялата енергия в нашите мрежи се генерира в електроцентрали. Има алтернативни начини за производство на електричество - слънчеви панели, вятърни генератори. Мощността просто не се появява и не може да бъде получена без цената на друг вид енергия - гориво в електроцентралите или енергията на водата, слънцето или вятъра.

  отговор
 • Василий

  Добър ден! Много интересен въпрос! Как мога да се свържа с автора на въпроса?

  отговор
 • Сергей

  Интересен въпрос и не е безсмислено .... но никъде в литературата не е описан трансформатор с две описани първични намотки .... не намерих такава ... но идеята е много проста - от теорията знаем, че първичният ток създава магнитен поток, който индуцира EMF във вторичния ... така? И този емф е линейно пропорционален на магнитния поток ... ако вторият е същия първичен, за да възбуди друг магнитен поток в същата фаза - тогава в крайна сметка те трябва да се добавят - нали? Т.е. общият дебит ще се удвои - Значи ....? Тоест в крайна сметка ЕМП ще се удвои два пъти ... нали? Засега всичко е в съответствие с теорията .... е, след като напрежението се удвои - тогава, с всички останали, те са равни - мощността се е увеличила 4 пъти - Значи? Какво имаме - два източника със 100% мощност в първичния - тоест 200% на входа и изхода имаме 400% - което противоречи на теорията? а мощността P = U ° [2] / R е квадратичната зависимост ...
  Опровержете плиз. .. само без опции - като НА ИЗХОД, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОВЕЧЕ НА ВХОД ... ..

  отговор
 • Андрю

  Базил! ще отида при автора, уведомете ме, искам и аз да се смея.

  отговор
 • Владимир.

  Два трансформатора. Единият увеличава тока, другият напрежението. На изхода се свързваме през осцилатора. Само мисъл. Необходимо е да се развие тази посока ..

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *