Как да контролирате осветлението в дълъг коридор от две места

Аз съм в 8 клас, учителят ни зададе задача. Има дълъг коридор, в него има няколко крушки, а в началото на коридора има превключвател, а в края. Когато човек влезе в коридора и натисне този превключвател, светлината се включва, а когато излезе и натисне втория превключвател (в края на коридора), светлината угасва. Учителят ни каза: изобразете това на диаграмата, но не мога да разбера как работи, можете ли да ми кажете, моля?

Зареждането ...

Един коментар

  • Admin

    Добре дошли, млади читателю! Препоръчвам ви да изучите нашите статии: https://electroexp.com/sxema-podklyucheniya-proxodnogo-odnoklavishnogo-vyklyuchatelya.html и https://electroexp.com/dlya-chego-nuzhen-proxodnoj-vyklyuchatel.html
    Във вашия случай се използва схема с два преминаващи превключвателя (приложена към коментара). Принципът на работа на веригата е доста прост: когато промените позицията на ключа на един от превключвателите, една от веригите ще се отвори, а другата ще се затвори. В резултат на това можете да включите светлината в началото на коридора (затворете веригата) и да изключите светлината в края на коридора (отворете веригата).

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *