Как да свържете проводници с WAGO терминали от различни серии

За да се осигури надеждна електрическа връзка на две или повече едножилни или многожилни проводници в един момент, обичайно е да се използват специални устройства за монтаж, наречени клемни блокове. Към днешна дата немската компания WAGO (Vago) е най-популярната компания, занимаваща се със създаването на специални продукти, необходими за свързване на токопроводими проводници с различни напречни сечения. Компанията е основана през 1951 г. и от самото начало се опитва да следва специален, индивидуален път на развитие: компанията не започва да произвежда винтови връзки, а напълно преминава към самозатягащи се пружинни скоби. Те се използват за създаване на безопасна, устойчива на вибрации, надеждна, без поддръжка затягаща електрическа връзка. Този път на развитие е основната концепция на конекторите. След това ще ви покажем как да използвате WAGO терминали за свързване на проводници.

Какво е важно да знаем

WAGO терминални блокове се делят на за еднократна употреба и за многократна употреба. Използвайте самозаключващи се клеми за еднократна употреба в случаите, когато създадената връзка на електрически проводници не изисква допълнителна поддръжка. Теоретично е възможно да се разглоби сърцевината, но това ще изисква значителни усилия. Освен това има голяма вероятност да се разруши както съединителя, така и самия проводник.

Връзката се поддържа от терминален блок

Конекторите за многократна употреба се използват, когато е необходимо да се създадат множество сгъваеми електрически връзки за различни кабели. Механизмът за свързване е много прост и изглежда по следния начин: в клемния блок за еднократна употреба проводникът трябва да бъде поставен в гнездото, а в клемния блок WAGO за многократна употреба откритото ядро ​​трябва да се постави в отвора и капачето да се затвори.

Инструкции за работа

Компанията разполага с много широка гама от електрически устройства, сред които терминалите са със специално търсене. Сред тях трябва да се отбележи следната серия:

  • 221 (универсални миниатюрни клеми WAGO, използвани в разклонителни кутии),
  • 224 (използва се при инсталирането на електрически осветителни устройства);
  • 243 (използва се и в разклонителни кутии);
  • клемни блокове, монтирани на DIN релсисрещат се с вградени предпазители, прекъсвачи, светодиоди;
  • специални съединители, използвани в печатни платки;
  • разпределителни клеми, в които едновременно са монтирани винт и пружинен щифт.

Въпреки това терминалите 221, 222 и 773 сериите са сред най-популярните, следователно, ако WAGO конекторите се споменат сред електротехниците, тогава най-вероятно тези три серии се обсъждат. Хората ги наричат ​​просто ваги. Обърнете внимание, че терминалите WAGO могат да бъдат дори 8-проводни. Обмислете дизайнерските характеристики и опции за използване на терминали от различни серии отделно.

222 серия, Тези клемни блокове принадлежат към типа конструкция и монтаж. Рационално е да ги използвате за създаване на множество връзки както на едножилни, така и на многожилни проводници.За да работи устройството правилно, в него е инсталиран малък лост за фиксиране на проводниците, както е показано на снимката по-долу:

Инструкция Vago 222

Използването на този лост ви позволява лесно да изключите контакта, ако е необходимо, например в случай на пренастройка на веригата или при тестване на веригата. Клемният блок има отделни конектори, в които са поставени проводниците. Преди да поставите жицата и щракнете на мястото си, първо отстранете изолацията му. В скобата се използва плосък тип пружина. Можете да разберете как да използвате терминалите от серията WAGO 222 от видеото:

222

773 серия, Използването на тези конектори е необходимо в случаите на създаване на единична връзка. В този случай трябва да обърнете внимание, че проводниците могат да бъдат само едножилни. Ако има нужда от свързване на жици, тогава първо изкривени връхчета.

773

Клемите 773 могат да се пълнят с проводима паста по време на производството, но има и продукти без нея. Използването на тази паста предотвратява окисляването на алуминиевите проводници, което е значително предимство. Тапите с вагони, пълни с паста, са в черно или тъмно сиво, така че е лесно да ги идентифицирате. Както в изпълнението за многократна употреба, сърцевината е поставена до краен предел, но тъй като в тези вагони не се използва специален лост, проводниците се фиксират с вътрешна скоба.

Видеото по-долу демонстрира как да работите с клемите от серията VAGO 773:

773

221 епизода, Терминалите wagon 221 набират все по-голяма популярност, те са удобни с това, че дизайнът ви позволява визуално да проверявате контакта без излишни трудности, защото скобите имат прозрачно тяло.

Как да използвате WAGO 221 е описано във видео урока по-долу:

221

Освен това препоръчваме да разгледате още няколко инструкции, в които подробно са описани правилата за експлоатация на клемните блокове на вагоните от други серии:

2273

224

При практическото използване на вагоните всеки мирянин ще може сам да се увери колко е просто да ги използвате и колко по-удобно е, в сравнение с винтовите връзки и усуквания, които са избледнели на заден план, които не са в състояние да отговорят на изискванията за качество и надеждност в съвременните условия. Надяваме се, че благодарение на нашите инструкции, ви стана ясно как да използвате терминалите WAGO 221, 222, 773 и други серии!

Също така препоръчваме да прочетете:

221

222

773

2273

224

(15 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *