Как правилно да премахнете електромера

В тази статия ще ви разкажем за това как да премахнете електромера от стената или релсата на таблото в таблото за управление. Факт е, че наемодателят носи пълна отговорност за оперативността, целостта, наличието на пломби на измервателни устройства, инсталирани в неговия апартамент или вход. При разглобяването на електромера сами по себе си уплътненията се разпадат, така че трябва да знаете кой трябва да се занимава с отстраняването и как трябва да върви. В противен случай може да имате проблеми с енергийната компания, която често завършва с писмена глоба. Така че, за да разгледаме стъпките по демонтаж на електромера в частна къща или апартамент.

Организационни дейности

Основата за премахването на електромер може да бъде:

 • разбивка, неуспех;
 • краят на живота;
 • подмяна на електромера с клас на повишена точност (от 2,5 до 2,0 или 1,0);
 • край на интервала на калибриране;
 • нарушение на печата;
 • повреда на устройството;
 • предписване на електроснабдителна или мрежова компания;
 • желание на потребителя.

Собственикът на къщата или апартамента, който иска да премахне електромера за проверка, ремонт или подмяна, трябва да напише лично писмено изявление в отдела на доставчическата компания или да го изпрати с препоръчано писмо до нейния адрес, с потвърждение за получаване. Изявлението трябва да посочва необходимостта от демонтаж на измервателното устройство, проверка на състоянието и превключвателната верига. Трябва също да запишете показанията, преди да вземете измервателния уред за окончателното изчисление на показанията. Примерно изявление е представено на снимката по-долу:

приложение

Изявлението трябва също да посочва:

 1. Фамилия Име Патроним на кандидата, с когото е сключен договор за доставка на електроенергия.
 2. Номерът на договора или личната сметка, открита с доставчика на името на кандидата.
 3. Точен адрес и номера за контакт.

Изваждането на електромера става с изготвяне на акт за резултатите от проверката от представител на мрежата или доставчическата организация, след което изчислението вече е извършено.

Неправомерното демонтиране на стария електромер е неразрешена намеса в работата на електромера. Повреденото уплътнение води до промяна в изчислението, считано от датата на интервенцията до деня на отстраняването й. Изчисляването на необслужваната енергия се извършва въз основа на общата мощност на всички налични устройства на потребителя, въз основа на изчисляването на тяхната денонощна работа за периода, посочен в доклада за проверка, до момента на отстраняването. Ето защо, ако искате да премахнете електромера от стената със собствените си ръце, помислете за последствията и е по-добре да се обадите на специализирана компания или представител на енергоснабдителната организация, която ще оправи всичко преди отстраняването.

Технически дейности

След като имате документално разрешение за демонтаж на електромера и са предприети организационни мерки, можете да продължите сами да премахнете устройството.

Първата стъпка е да се погрижите за преносимо осветително устройство. По правило гишетата се инсталират на слабо осветени места, вестибюли, панелни помещения и т.н. Вие сами трябва да дезактивирате електромера, като изключите входните машини или прекъсвача. Категорично е забранено извършването на демонтаж под напрежение!

След прекъсване на захранването с помощта на индикаторна отвертка или фазов индикатор, уверете се, че няма напрежение на входа на електромера. След това изключете проводниците от скобите, като помните реда на тяхното свързване. Не забравяйте да маркирате проводниците визуално (с маркер, дрога, или електрическа лента) в случай, че входният кабел има проводници от същия цвят. Демонтаж на електромера с din reiki (лента в щита) не е сложна. Просто трябва да издърпате ухото надолу (показано на снимката по-долу) и да издърпате калъфа напред.

Монтаж на DIN шина

Така че разбирате, четири проводника са подходящи за еднофазен метър за апартаменти:

Схема на свързване на брояча и автоматичните машини

когато:

 • 1, фазов вход от панела за достъп;
 • 2, фазов изход към прекъсвачи или щепсели;
 • 3, нулев вход от панела за достъп;
 • 4, нулев изход към прекъсвачи или щепсели.

Това е цялото ръководство за демонтаж на електромера със собствените си ръце. Както можете да видите, процесът на премахване на електромера в частна къща и апартамент е доста прост. Основното е да направите всичко законно, за да нямате проблеми с продажбите на енергия в бъдеще. Между другото, за премахване на електромер частните електротехници таксуват най-малко 300, които можете да спестите, като направите всичко сами.

Ще бъде полезно да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Батор

  кажи ми как да бъда. Съседите ми помолиха моите приятели да сменят окабеляването в частна къща и аз счупих уплътнението на електромера.
  и приятелите бяха глобени.
  как да съм запознат ????

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *