Как да направите зонално осветление в спалнята, ако е инсталиран ключ с един ключ?

Здравейте, честита нова година. Щастие, здраве 😁 Ситуацията е тази: правим опънати тавани в спалнята, бих искал да направя зоново осветление - две групи лампи и централен полилей, но има само една фаза на превключвателя, стените вече са направени, тапетът е залепен.

Зареждането ...

5 коментара

 • Admin

  Добре дошли! Имате няколко възможности.
  BIS 404 е импулсно реле. Други имена на такова устройство са рестартиращи или секционни релета. Вместо конвенционален превключвател се използва "бутон за звънене" Това е превключвател, чиито контакти не са фиксирани, както при разговор. По-конкретно, този модел може да управлява две групи светлина по логика:
  Първата преса е група 1.
  Втората преса е група 2.
  Трета преса - група 1 + 2.
  Четвърто натискане - светлината е изключена.

  Това частично ще реши проблема ви, защото искате да имате 2 групи лампи + полилей? Всъщност има нужда от три превключвателя в класическа схема. Такова реле няма да работи за вас, но не мога да намеря аналог за 3 групи лампи.

  Тогава второто решение е да използвате радио реле. Те се предлагат в различни видове:
  1. "Радио превключвател" - изглежда като нормален превключвател, просто се залепва за стената, в него е инсталирана 12V батерия (те се използват и при радио разговори). Към него отива радиомодулът, на който са разположени самият приемник и релето. Той е свързан към 220V мрежа, лампи или групи лампи вече са свързани към него. Можете да зададете колкото желаете тези превключватели и да включите всяка лампа поотделно. Или купете ключ с три клавиша - всъщност три такива устройства са комбинирани в него и има 3 радио модула. На aliexpress има такива модели.
  2. Радио реле с дистанционно управление. Същото само с дистанционното управление - недостатъкът е, че можете да загубите дистанционното управление и да седнете без светлина 😊.
  Това са логични опции според мен „Как да управляваме две или три групи светлина без окабеляване и без отваряне на стените“.
  Можете да късо съединете проводниците във вашия превключвател или да го оставите такъв, какъвто е - от него можете да обезвредите радио модулите. Вие сами свързвате радиомодулите към проводниците, които стърчат от тавана, към които полилеят е използван за свързване или какво сте имали там!

  отговор
  • Алексей

   Кажете ми каква по-нататъшна логика има релето ... .. да кажем, че натиснахме превключвателя два пъти и оставихме светлината за известно време, след като натиснахме превключвателя ... .. светлината угасва или трябва да "преминем" цялата логика?

   отговор
  • Paul

   Добър ден Бихте ли дали повече подробности за веригата и компонентите на опцията с импулсно реле? Има подобна задача и съдейки по описанието, тази опция ми подхожда идеално. Има полилей с 3 лампи, свързан към ключове с едно копче, има нужда да включите една, две или и трите лампи.

   отговор
   • Admin

    Добър ден, но там няма компоненти - самото реле и превключвателите на бутоните (те често имат звънец на бутона, като звънец), те се наричат ​​още „бутони с формата на звънец“ или „превключватели без затваряне“. Като цяло, отидете на уебсайта на производителя на тези импулсни релета - F&F Euroautomatics и вижте, има цял куп от тях и всеки има малко по-различна логика на работа, но като цяло те са сходни. Може би вземете направо още по-идеално.
    От BIS-404 можете да гледате това видео - https://www.youtube.com/watch?v=bm0oDXCyI3Q

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *