Как да заредим акумулатор за кола от трансформатор

Понякога се случва акумулаторът в колата да не седне и да го стартира, тъй като стартерът няма достатъчно напрежение и съответно ток, за да завие вала на двигателя. В този случай можете да „запалите“ от друг собственик на колата, така че двигателят да стартира и батерията да започне да се зарежда от генератора, но това изисква специални проводници и човек, който иска да ви помогне. Можете също да заредите батерията сами, като използвате специализирано зарядно устройство, но те са доста скъпи и не е нужно да ги използвате много често. Ето защо в тази статия ще разгледаме подробно домашното устройство, както и инструкции как да направите зарядно за автомобилен акумулатор със собствените си ръце.

Домашно устройство

Нормалното напрежение на батерия, изключена от автомобила, е между 12,5 V и 15 V. Следователно зарядното устройство трябва да осигурява същото напрежение. Токът на заряд трябва да е равен на около 0,1 от капацитета, може да е по-малък, но това ще увеличи времето за зареждане. За стандартна батерия с капацитет 70-80 a / h, токът трябва да бъде 5-10 ампера, в зависимост от конкретната батерия. Нашите домашно зарядно за батерии трябва да отговарят на тези параметри. За да сглобим зарядното устройство за акумулатора на колата, се нуждаем от следните елементи:

Трансформатор. Можем да използваме някой от старите електрически уреди или закупени на пазара с обща мощност от около 150 вата, възможно е повече, но не по-малко, в противен случай ще стане много горещо и може да се провали. Е, ако напрежението на изходните му намотки е 12,5-15 V, а токът е около 5-10 ампера. Можете да видите тези параметри в документацията за вашата част. Ако няма необходима вторична намотка, тогава ще е необходимо да превъртите трансформатора до различно изходно напрежение. За да направите това:

 1. Отстранете всички ненужни вторични намотки, оставяйки само първичната.Намотки на трансформатори
 2. Изчислете необходимия брой завои и напречно сечение на проводника за съответното напрежение и ток. За това има специални калкулатори и формули от курса по физика. Необходимият диаметър на проводника се изчислява съгласно таблицата по-долу. Жицата трябва да е с лакова изолация. И броят на завоите се определя от съотношението: U1 / U2 = N1 / N2. От това следва, че ако основната ви намотка се състои от 480 оборота, тогава за да получите 13 волта на изхода, трябва да навиете само 26 оборота, тъй като мрежовото напрежение е 220 волта.Диаметър на проводника
 3. След това, поставете жицата на основата на намотката към намотката, като изолацията между слоевете хартия или електрическа лента се прави на няколко слоя. Краят и началото на намотките се отстраняват и здраво се фиксират към корпуса. За да спойкате проводниците към тях, отстранете изолацията с нож.
 4. За да намалите шума и вибрациите, както и да подобрите изолацията, можете да накиснете устройството с парафин.

Така намерихме или сглобихме идеалния трансформатор, за да направим зарядно за батерията със собствените си ръце.

Ще имаме нужда и от:

 • 4 диода. Всеки диод с ток от поне 10 ампера ще го направи. Някои от най-популярните: внесени - 10A10, домашни - D242A, 2D203A, KD213B. Или диодни мостове, например: KVRS1001, KVRS1002 и техните аналози.диод
 • 4 радиатора за диоди. Можете, разбира се, да правите без тях при ниски токове от порядъка на 3-5 ампера. Но това може да доведе до бързото им отказ, затова са необходими радиатори с площ от 32 квадратни метра. см или 128 кв. см за диоден мост, Те могат да бъдат направени от листов алуминий или да използват охладители от компютър и дънни платки.
 • Сглобяем електрически щепсел или захранващ кабел.
 • Медни проводници със сечение най-малко 2,5 квадратни метра. мм.
 • 0.5A и 10A предпазители.
 • Нагревателна тръба за свиване или електрическа лента.
 • Диелектрична плоча, или още по-добре, тяло, например шперплат или пластмаса.
 • Парче от нихромна тел от котлона.Нихромна тел
 • Мултицет или волтметър с амперметър.
 • Запояващо желязо, спойка и флюс (колофон или LTI-120).Пояло
 • Още няколко радио компоненти, ако искаме да направим устройство със защита и автоматично изключване.

След като подготвите всички материали, можете да пристъпите към процеса на сглобяване на самата автомобилна памет.

Технология на сглобяване

За да направите зарядно за автомобилен акумулатор със собствените си ръце, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Създаваме домашна схема за зареждане на батерията. В нашия случай ще изглежда така:Електрическа верига
 2. Използваме трансформатора TS-180-2. Той има няколко първични и вторични намотки. За да работите с него, трябва да свържете две първични и две вторични намотки последователно, за да получите желаното напрежение и ток на изхода.
  Трансформатор TS-180-2
 3. С помощта на медна тел свързваме заключения 9 и 9 '.Джъмпер между щифтове
 4. На плоча от фибростъкло сглобяваме диоден мост от диоди и радиатори (както е показано на снимката).Диоден мост от четири диода D242A
 5. Заключения 10 и 10 'са свързани към диодния мост.
 6. Между заключения 1 и 1 'инсталираме джъмпер.Трансформаторен джъмпер
 7. Към щифтове 2 и 2 ', с помощта на поялник, прикрепяме захранващия кабел с тапа.
 8. В първичната верига свързваме 0.5 A, 10-амперна предпазител, съответно, към вторичната.
 9. В пролуката между диодния мост и батерията свързваме амперметъра и парче от нихромен проводник. Фиксираме единия край, а другият трябва да осигурява подвижен контакт, като по този начин съпротивлението ще се промени и токът, подаван към батерията, ще бъде ограничен.
 10. Изолираме всички връзки с термосвиваема или електрическа лента и поставяме устройството в кутията. Това е, за да се избегне токов удар.
 11. Ние установяваме подвижен контакт в края на жицата, така че да е дълъг и, съответно, съпротивлението е максимално. И свържете батерията. Намалявайки и увеличавайки дължината на проводника, трябва да зададете желаната стойност на тока за вашата батерия (0,1 от нейния капацитет).
 12. По време на зареждането токът, подаден към батерията, ще намалее и когато достигне 1 ампер, можем да кажем, че батерията е заредена. Препоръчително е също да управлявате директно напрежението на акумулатора, но за това трябва да изключите от зарядното устройство, тъй като при зареждане то ще бъде малко по-високо от действителните стойности.

Първото стартиране на сглобената верига на всеки източник на енергия или зарядно устройство винаги се извършва чрез лампа с нажежаема жичка, ако тя свети с пълна топлина - или някъде грешка, или първичната намотка е затворена! Лампата с нажежаема жичка е инсталирана в процепа на фазата или неутрален проводник, захранващ първичната намотка.

Тази схема на домашно зарядно устройство за батерия има един голям недостатък - той не знае как да изключите батерията от зареждане самостоятелно след достигане на желаното напрежение. Следователно, ще трябва постоянно да следите показанията на волтметър и амперметър. Има дизайн, лишен от този недостатък, обаче, за монтажа му ще са необходими допълнителни детайли и повече усилия.

Зарядно устройство за акумулатор на автомобил

Добър пример за готовия продукт

Условия за ползване

Недостатъкът на домашно зарядно за 12V батерия е, че след пълно зареждане на батерията, устройството не се изключва автоматично. Ето защо ще трябва периодично да оглеждате таблото, за да го изключите навреме. Друг важен нюанс - категорично е забранено проверката на паметта „за искра“.

Сред допълнителните предпазни мерки трябва да се откроят следните:

 • когато свързвате клемите, внимавайте да не объркате „+“ и „-“, в противен случай обикновено домашно зарядно устройство за батерията ще се провали;
 • свързването към клемите трябва да се извършва само в изключено положение;
 • мултиметърът трябва да има мащаб над 10 A;
 • когато зареждате, развийте щепселите на акумулатора, за да избегнете неговата експлозия поради кипене на електролита.
Работилница по създаване на по-сложен модел

Това всъщност беше всичко, което исках да ви разкажа за това как да направите зарядно за автомобилен акумулатор със собствените си ръце. Надяваме се, че инструкцията беше разбираема и полезна за вас, както Тази опция е един от най-простите видове домашно зареждане за батерията!

Прочетете също:

Добър пример за готовия продукт

Работилница по създаване на по-сложен модел

(18 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Болат

  Всичко е правилно, но премахвам всички ненужни намотки, с изключение на основната, и сам го навивам и извеждам необходимото напрежение през превключвателя към моста, обикновено в рамките на 6.3v, 10v, 14v, 18v за различни цели, останалото е това, което правите четиридесет години, преди съветските тръбни телевизори да са в насипно състояние.

  отговор
 • Семен А

  Имам опит в електрониката от над 25 години. Но! Моят съвет: използвайте фабрично, серийно зарядно за зареждане на батерията. Добри зарядни устройства, произведени от Санкт Петербург. Например Pennant 37 или Pennant 57 от АЕЦ „Орион“. Има добри модни модели с марката Pendant.

  отговор
 • Валери

  Поздрави. Ето корекция на моя общ въпрос, който не бих могъл да формулирам в компактно изречение:обяснявамИзвършете всички манипулации с този трансформатор: (какво ви е необходимо, за да получите зарядно устройство и което (с всички изчисления за това събитие) да добавите / намалите и защо? ............ (списък на формулите, които се използват тук) ... ……… .. ОСНОВАНЕ НА ТОЗИ ПРИМЕР, КАТО БАЗА НА ЗНАНИЯТА НА ТОВА ЕТАП, за да се съберат от други намотки, например: Заварчик или от използван двигател - преносима земя, или защо имате нужда от четки в тренировка, а не директно чрез бутона, стартирайте . (КАК ДА НАМЕРЕТЕ КЪДЕ КЪМ СЪДЪРЖАНИЯТА НА ЗВЕЗДИТЕ КЪДЕ И С КАК ДА СВЪРЗВАТЕ)

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *