Как да си направим памучен превключвател

За да увеличат своя комфорт и да опростят ежедневието, хората постоянно измислят нови уреди. Днес разглеждаме устройство за дистанционно управление на полезен товар с помощта на pops. Домашен памучен превключвател е полезен например за включване на светлината във вестибюла или килера, където обикновено намирането на правилния превключвател е доста неудобство. За читателите на сайтаhttps://electroexp.com ще ви разкажем подробно как да направите такова устройство със собствените си ръце, какви подробности за това трябва да подготвите и според каква схема да сглобите.

Диаграми за монтаж

Всички памучни или акустични машини са обединени от присъствието в схемата на микрофона, което е необходимо за регистриране на звук. Също така, дизайнът осигурява усилвател, спусък или време реле, за управление на превключвателя на захранването.

Акустична релейна верига

В тази схема, работеща от 220v мрежа, сигналът от електретния микрофон се подава към транзистор VT1 за усилване, след това към съпротивлението, съответстващо на съпротивлението и емитерния последовател на транзистор VT2. И след това към сравнителя и спусъка, сглобен на цифров чип K561TM2.

Сравнителят е необходим, за да предпази прекъсвача от звуков шум, той прекъсва звуците, които са твърде къси или дълги. Сигналът, който премина през филтъра, променя състоянието на спусъка (включен или изключен) и този от своя страна, през силовия транзистор, релето и тиристора, контролира натоварването. Всяка лампа, например лампа с нажежаема жичка, може да действа като нея.

Ето подобна схема за сглобяване за сглобяване на домашно изработен памучен превключвател - на интегриран таймер.

Схемата на акустичния превключвател на таймера 555

За удобство на изучаването на схемата ние идентифицирахме основните възли върху нея: микрофонния усилвател на KT3102 транзистор, компаратор на чип ne555, TM561 тригер и транзистор KT3102, който управлява силовото реле.

Не по-малко интересно ще бъде самосглобяването на акустичното реле на микроконтролера Arduino и готовите модули за него, което значително ще опрости разбирането на принципите на работа за начинаещи и ще ви позволи да настроите фино някои работни параметри.

Arduino Sound Machine

За да направите памучна машина със собствените си ръце, трябва да подготвите три дъски:

  • Ардуино Нано;
  • звуков модул;
  • модул за реле за захранване (имайте предвид, че е 5 волта).

Имате нужда и от компютър, за да изтеглите фърмуер, USB кабел, 5 волтово захранване (всяко зареждане за телефона е подходящо). На компютъра е необходимо да инсталирате програмата Arduino IDE за фърмуер на микроконтролери. Можете да го изтеглите безплатно от официалния уебсайт на разработчика на дъската.

скица

След като копирате текста на скицата (програмата) и го поставите в прозореца на Arduino IDE, можете незабавно да мигате контролера. Чрез промяна на някои параметри и пренаписване на устройството можете да прецизирате домашно звуково реле за себе си за стабилна работа. Както можете да видите от диаграмата, към контролера са свързани четири проводника: два за захранване. Жълтият проводник, свързан към щифт 13, е за управление на силово реле.Контролният проводник от микрофонния модул, свързан към аналоговия вход A0 на контролера, е зелен.

Микросхемата съдържа 8 аналогови входа и 14 цифрови контакта за вход / изход. За нашия проект взехме A0 и D13, тъй като светодиодът на платката Arduino светва с него и можете ясно да видите кога се изпраща сигнал към релейния модул.

Скица на Ардуино за създаване на аудио реле: скица

Променяйки стойността на x в реда, ако (analogRead (Al)> x), зададем прага на чувствителност, чиято максимална стойност е 1024. Чрез извършване на промени в линията на забавяне интервалът на закъснение след скицата се променя. Това задава времето за готовност за превключване. В допълнение, защитният праг срещу смущения и фалшиви аларми е регулируем. Освен това чувствителността на микрофона може да се регулира с променлив резистор на платката с помощта на малка отвертка.

Настройка на звуковото реле

За да тестваме и конфигурираме веригата, взехме платката на Arduino UNO, базирана на основата на микроконтролера ATmega238. В същото време всички други модели са подходящи, тъй като ние не използваме много щифтове на дъската, а скицата не изисква висока производителност.

Във видеото по-долу ясно се вижда домашно приготвен памучен превключвател, който сглобихме според предоставената схема:

Видео инструкции

Няколко прости идеи, които ви позволяват независимо да направите превключвател за акустична светлина, са представени във видеото:

Сега знаете как да направите памучен превключвател със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените опции за монтаж, най-простите схеми и видео уроци бяха полезни и интересни за вас!

Прочетете също:

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *