Как да направите топъл под на балкона?

Вече никой няма да бъде изненадан от превръщането на балкон в кабинет или уютен кът за сядане. Тази идея все по-често се използва от собствениците не само на нови сгради, но и на стари жилищни сгради. Когато подреждате нова стая на лоджията, ще трябва да го направите сами отоплениезащото разработчиците, като правило, дори не провеждат електричество тук. След това ще ви кажем как да направите електрически отопляем под на балкона със собствените си ръце, предоставяйки няколко малки инструкции с видео примери!

Нагревателен кабел

Най-отнемащият време процес е полагането на отоплителен кабел на балкона или лоджията. Ако решите да направите точно такава опция за електрически отопляем под (както на снимката), тогава обърнете внимание, че височината на стаята ще бъде намалена с 12-15 см (поради замазка и изолация).

Монтаж на отоплителен кабел

Трябва също така да разберете, че инсталирането на отоплителния кабел и запълването на кабелните връзки под него ще отнеме много време. Ако разбирате всичко това и все още решите да направите балкон отопление с кабел, след това следвайте инструкциите по-долу:

 1. Извадете старата настилка и изравнете повърхността под замазката.
 2. Подгрейте пода и стените с разпенено полиетиленово фолио. Не забравяйте да залепите ставите с метална лента.
 3. Залепете амортисьорната лента около периметъра на балкона, която по време на термичното разширяване на замазката ще предпази пода от деформация.
 4. На слой изолация закрепете решетката или монтажната лента за закрепване на електрическото подово отопление към лоджията.
 5. Фиксирайте отоплителния кабел със същата стъпка, която трябва да се изчисли въз основа на площта на помещението и препоръчителната мощност за отопление - 250 W / m2.
 6. Инсталирайте регулатора на температурата и температурния сензор на подходящо място.
 7. Звънете на веригата, за да се уверите, че всичко е правилно свързано и работи.
 8. Направете снимка на готовата електрическа отоплителна система, така че трябва да знаете къде точно се намира, ако е необходимо.
 9. Пригответе циментово-пясъчен разтвор и запълнете замазката с дебелина 4-5 cm.
 10. Когато разтворът се втвърди напълно (през лятото е достатъчно да изчакате няколко дни), можете да пристъпите към полагане на плочки или линолеум за подови настилки.

Ако решите да направите електрически отопляем под на балкона с помощта на отоплителен кабел, обърнете внимание - ламинатът и паркетната дъска в този случай не могат да се използват като подово покритие.

Вижте процеса полагане на кабели в лоджията можете в този видео пример:

Как да положите отоплителния кабел

Подложки за отопление

Инсталирането на термомати на балкона е много по-просто, защото за това не е необходимо да се изчислява стъпката на проводника и да се попълва бетонната замазка. Предимството на отоплителните рогозки е, че те не намаляват толкова височината на тавана.

Полагане на термомат

Ако решите да отоплявате лоджията с електрически термомати, използвайте следната технология:

 1. Пригответе подходящо парче мат, за да покриете цялата площ на стаята.По правило термоматите се освобождават с ширина половин метър и дължина до 30 метра. Можете да отрежете подходящо парче за вашите условия. Основното нещо - не докосвайте нагревателния кабел по мрежата.
 2. Поставете материала върху стара плочка или бетонна замазка.
 3. Свържете сензора за температура и регулатора на температурата.
 4. Проверете дали връзката е правилна.
 5. Отгоре на изтривалите залепете плочките върху специално лепило за плочки.

Както можете да видите, инсталирането на електрически отопляем под на балкона със собствените си ръце в този случай е доста проста. Моля, обърнете внимание, че термоматите са инсталирани без използването на изолация!

Можете да видите процеса на инсталиране по-подробно във видео урока по-долу:

Как да сложите термомат

Инфрачервен филм

Е, ако решите да използвате ламинат или дъска за паркет като подово покритие на балкона, тогава единственият вариант еполагане на подово отопление с инфрачервено фолио, Предимството му е минималната дебелина на материала, която няма да повлияе на височината на тавана.

Филмова отоплителна лоджия снимка

Така че можете самостоятелно да направите инфрачервен топъл под на лоджията, като използвате следната технология:

 1. Изравнете повърхността, като направите груба замазка (ако старият под има дефекти и неравности).
 2. Разстелете слой изолация.
 3. Поставете инфрачервения филм.
 4. Инсталирайте температурния сензор и термостат.
 5. Свържете проводниците към филма, внимателно изолирайте точките на свързване с битумно съединение.
 6. Покрийте готовото подово отопление на балкона с ламинат или паркет.

Този вариант на отопление на лоджиите с електричество е най-модерният и икономичен. Филмът има по-добро разсейване на топлината, защото част от топлината няма да се изразходва за загряване на бетонната замазка. Според прегледите на тематични форуми, инсталирането на филмово подово отопление на балкона е най-ефективният вариант за електрическо отопление.

Видео инструкция за полагане на инфрачервен филм:

Монтаж на филмово покритие под ламината

Така че ние сме предоставили всички съществуващи опции за отопление на стаята чрез подови настилки. Надяваме се, че предоставеният материал ви помогна да разберете какъв материал да изберете за собствените си условия и как да направите електрически отопляем под на балкона със собствените си ръце!

Ще бъде полезно да прочетете:

Как да положите отоплителния кабел

Как да сложите термомат

Монтаж на филмово покритие под ламината

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *