Ние събираме слънчева батерия у дома

Напоследък слънчевите панели стават особено популярни - устройства, които ви позволяват да получавате енергия от слънчева светлина. Такива елементи позволяват на обикновените хора да спестят пари от плащането на сметки и са екологично чисти източници на алтернативна енергия, тъй като не произвеждат никакви вредни емисии. От тях можете да заредите телефона си или друга джаджа в полето, ако сте далеч от контакта. За тези, които се грижат за околната среда или просто не искат да харчат допълнителни пари, предлагаме статия за това как да направите слънчева батерия със собствените си ръце от импровизирани материали. Благодарение на нашите съвети ще научите как да изградите изцяло домашен прототип с минимални разходи.

Материали за производството

За да направите устройството у дома, ще трябва:

 1. Тънък меден лист. Средната му цена е около сто и петдесет на 0,9 м2. Ще отнеме някъде 0,45 м2.
 2. "Крокодили" сред две части.
 3. Тестер или микроамперметър. Това устройство е необходимо за измерване на тока и оценка на ефективността на енергийния източник.
 4. Електрическа печка, с капацитет 1100 вата, е необходимо спиралата в нея да се нагрее до червено.
 5. Пластмасова бутилка, в която трябва сами да изрежете шията.
 6. Обикновена сол. Няколко супени лъжици.
 7. Загрята вода.
 8. Фина шкурка (nulevka).

Стъпка по стъпка инструкции

Така че, за да направите слънчева батерия със собствените си ръце, трябва да изпълните следните стъпки:

 • Отрязваме парче мед от лист мед, за да можем да го поставим върху спирала на електрическа печка. Изрязаното парче трябва да бъде добре почистено от всякакви замърсявания с шкурка, ако е необходимо, можете да използвате почистващи препарати. Всякакви следи от мазнини ще предотвратят окисляването, така че те трябва да бъдат отстранени и чист лист трябва да се вземе само от краищата.

Поставяме парче меден лист върху електрическа печка

 • След това го поставете върху спиралата на печката и я включете, така че да свети до червено. В този случай бъдете изключително внимателни и спазвайте предпазните мерки за безопасност! Под влияние на химичните реакции, при нагряване медта ще се окисли. Тогава медта става черна, бройте още 30 минути, за да стане черният слой дебел.

Загряваме чинията до това състояние

 • След това изключете печката. Оставете парчето, предназначено за производството на слънчев панел, да го направи сами да се охлади до стайна температура. При охлаждане мед и меден оксид ще се охладят и свиват с различна скорост. Тогава започва отделянето на оксида.

Почистваме оксида с топла вода

 • След това вземете и измийте парче мед с нагрята вода. Не изстъргвайте остатъците от черен оксид и не деформирайте листа! Необходимо е само леко да премахнете парчета, които се ексфолират.
 • След това започваме да сглобяваме домашна слънчева батерия, без да излизаме от дома. Всичко е много лесно да се направи.
 • Отрязахме още едно парче мед, което съответства на онова, което вече сме нагрели, то също трябва да бъде почистено от замърсители.Ние огъваме 2 листа, така че да се поберат в бутилката, без да се допират един до друг, закачаме „крокодилите“ към тях, както е показано на снимката по-долу. Ние завършваме процеса на производство на слънчева батерия самостоятелно, свързвайки плюс с чисто парче мед и минус към окислена. След това добавете няколко супени лъжици сол в загрята вода и разбъркайте до окончателно разтваряне. След това изсипваме получения разтвор в бутилка с парчета мед, но не напълно. Оставете на около два и половина сантиметра от краищата на чинията.
  Ето как трябва да изглежда едно домашно устройство

Между другото, такава слънчева батерия може да даде няколко милиампера дори и без слънцето, като работи като батерия! Разбира се, такъв дизайн не е в състояние да захранва нищо сериозно, може да се използва като демонстрационна версия или прототип, от който светодиодите с ниска мощност могат да светят. Препоръчваме ви незабавно да прегледате по-сериозното използване на алтернативни източници на енергия, което описахме в статия на как да направите осветление за лятна вила със соларни панели!

Образователно видео за това как да създадете зарядно у дома

Заредете телефона от слънцето

Сега ще ви кажем как да изградите слънчева батерия, която да зарежда мобилен телефон. Направата на батерия, състояща се от отделни части на базата на монокристален силиций, е един от най-популярните видове клетки, не могат да бъдат изключени проблеми с тяхното запояване поради крехкостта на панелите. Ако не сте сигурни, че можете да направите всичко сами, по-добре е да изберете вече споени модули. Е, ако те ще се състоят от десет монокристални елемента и имат изходно напрежение пет волта.

Сега можете да зареждате телефона от слънцето
Слънчевите клетки също могат да присъстват в калкулатори, фенери, захранвани от слънцето, откъдето могат да бъдат извадени. Тези устройства използват главно аморфни елементи, където полупроводниковият слой е разположен върху малка стъклена плоча. Като се има предвид, че модули от този тип дават около един и половина волта, имаме нужда от четири броя, които трябва да бъдат свързани последователно. Не забравяйте да споявате диода към положителния извод на батерията, което ще попречи на батерията да изхаби заряда през слънчевата батерия. Можете да вземете диода от дъската на фенерчето.

Схемата на слънчевата батерия

Силно препоръчително е след соларния панел да инсталирате обикновен 5 волтов линеен стабилизатор и USB конектор. Това е необходимо за ограничаване на напрежението, тъй като ако връзката е неправилна, устройството за зареждане може да се повреди. Можете да закупите стабилизатор във всеки магазин за радиочасти или да изпаднете от неработеща дъска.

Верига за стабилизация на напрежението

За да може продуктът ни да служи по-надеждно, наливаме горещо лепило върху напречните повърхности на модулите, за да предпазим от механични повреди.

Преглед на по-сложен модел

И така, в тази статия ви подканихме как да направите слънчева батерия със собствените си ръце от импровизирани материали. От всички опции, а именно: производство на батерия от бирени алуминиеви кутии, силиций, фолио, транзистори, на същите диоди и т.н. Предложихме обикновен монтаж от медни плочи, а също така описахме метод, при който соларните модули могат да бъдат извадени от калкулатор или фенерче и правилно свързани, използвани за зареждане на телефона.

Прочетете също:

Образователно видео за това как да създадете зарядно у дома

Преглед на по-сложен модел

(18 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • Тимур

  Защо ламарина и шкурка?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Е, шкурка може да е необходима за добро почистване на медната ламарина, а ламарината е посочена случайно, което означава медната ламарина, описана в първия параграф. Информацията вече е постановена.

   отговор
 • Olimjon

  Е, ако тук е като батерия и слънце. Или може да се зареди със соларни панели?

  отговор
 • Olimjon

  Интересно е. Въпреки това, Volt дава тази домашна батерия.

  отговор
 • Дмитрий

  Видях статията ви малко късно, вече взех слънчево зарядно устройство за слънчева батерия siteitek. Но няма да откажа домашно приспособление, всичко ще дойде по-удобно в поход.

  отговор
 • гост

  Здравейте, благодаря за статията, обаче все още има някои въпроси относно батерията с медни листове. Къде мога да използвам такава батерия и как да я свържа? Мога ли да зареждам с него мобилни устройства?

  отговор
 • Антон

  Процедурата е твърде сложна и под краката няма медни листове. не е ли по-лесно да се мине по египетските технологии: вземете алуминиева и медна жица, за да навиете спирали без контакт, сложете в глинен съд (буркан), изсипете кисела дъждовна вода ... Но дай боже армагедон - къде да вземете електрическа печка. А цветът лежи наоколо от времето на СССР.

  Можете също да експериментирате с цветни монети, като редувате бяло с жълто през хартиено уплътнение, изсипете кисели. Не знам. Солта също може да предизвика каква реакция.

  отговор
 • Орел бухал

  В този дизайн електрическата печка и слънцето са излишни. Токът е от химически произход.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *