Как да си направите сам защитник от пренапрежение

Свързването на компютър и периферни устройства към електрически контакт обикновено изисква голям брой контакти. В същото време работата на захранващия блок на компютъра, монитора, аудиосистемата и други устройства има импулсен характер. Такива потребители могат да развалят качеството на захранващата мрежа, насищайки я с ненужни хармоници, което може да попречи на работата на други свързани към нея устройства. Особено чувствителни към качеството на мрежата за доставка са телевизори, монитори, зарядни устройства за мобилни телефони и компютри. В допълнение към смущения, в мрежата могат да възникнат пренапрежения и напрежения, които също могат да повредят скъпо оборудване. За да решите всички тези проблеми, се препоръчва да свържете устройства чрез предпазител от пренапрежение, Цената му обаче може сериозно да удари джоба, особено ако трябва да закупите няколко устройства на различни места, така че домашните майстори се интересуват от въпроса дали е възможно да го сглобите сами. В тази статия просто ще разкажем на читателите на сайта https://electroexp.comкак да си направите сам защитник от пренапрежение и какви материали ще са необходими за това.

дизайн

Устройството наподобява на външен вид удължителен кабел с изключен бутон, това отчасти е вярно, но в допълнение към обувката с гнезда, допълнително са разположени филтърни елементи. Те са просто необходими за защита от скокове на мощносттафилтриране смущения и паразитни хармоника.

Само в най-простия мрежов филтър варистора, Това е полупроводниково устройство, което при превишаване на определено напрежение се превръща в резистор, преминава в късо съединение. В резултат на това електрическият прекъсвач, инсталиран във вашия дом, може да се отключи или ако импулсът е къс, тогава енергията му ще се разсейва от варистора под формата на топлина. Този елемент се използва в предпазители от пренапрежение и захранващи устройства за защита от пренапрежения на високо напрежение. В зависимост от вида на варистора, той може да потиска импулси с различни размери.

варистори

Подобно изпълнение на варистора е най-евтиното, но в допълнение към пренапреженията на напрежението не защитава и не филтрира от нищо. Смущенията продължават да навлизат в мрежата и да пречат на заобикалящото и захранвано оборудване.

За филтриране на високочестотни хармоници широко се използват L, LC и RLC филтри, които могат да бъдат инсталирани и в линеен филтър.

В допълнение към такива опции има и модели, при които захранващият кабел преминава през феритен пръстен или прави няколко завоя около него. Всъщност това е друг L (индуктивен) елемент, който е необходим за филтриране на високочестотния компонент на интерференцията.

Направи си сам защитник от пренапрежение

Най-простата филтърна верига се състои от превключвател и варистор, ето как изглежда:

Най-проста схема на мрежовия филтър

V1 - това е варисторът, маркировката му е „471“, което означава, че работното му напрежение е 470V, и колкото по-голям е диаметърът му, толкова повече енергия може да абсорбира, без да се взриви.По този начин, колкото по-голям е варисторът, който доставяте, толкова по-добре, ако само той се вписва в размери. Ето пример за защита от пренапрежение, сглобена по тази схема, но във фабричната версия. Това е евтино устройство, което заглушава само импулси с високо напрежение. В същото време тя може да поправи непоправимо, ако има особено силен скок.

Фабричен филтър

За да може вашият линеен филтър наистина да е шумов филтър, трябва да добавите още един филтриращ елемент - дросел.

Схема на дросела

Схемите, разбира се, са добри, но как да направим защитник от пренапрежение от импровизирани средства? Достатъчно просто! Почти винаги един любител има какво да прави, можете да намерите старо ненужно или неработещо захранване, той има такъв филтър на входа. Остава само да го разтворим. На снимката той стои в ъгъла на най-близкия до нас дъска. Тази част е феритово ядро ​​и медна лакирана тел, навита около нея.

Захранване

Това е дросел с две намотки, фаза преминава през едната от тях и нула през другата, така че индуктивността е част от линейния филтър и намалява нивото на смущения.

Протектор от пренапрежение на борда

Между другото, захранването може да работи и без него, много китайци правят своите продукти, това често се намира в евтини PSU за компютри и други. Поради това в мрежата възниква толкова голямо количество нежелана намеса.

Ако не сте намерили такъв елемент в резервите си, можете да потърсите феритен пръстен с магнитна проницаемост 400-2000 Nm и да го увиете с медно лакирана тел PEV-2 (можете да използвате първичната намотка с мрежов трансформатор 50 Hz) с диаметър 0,5 mm, зависи от това зареждаща мощност, която искате да свържете. Увийте около рулетката, както е показано на снимката, като предварително я обвиете с няколко слоя диелектрик, например: електрическа лента, лак, каптонова лента.

Феритен пръстен

Използвайте тел с висококачествен неповреден лак. И след навиване за надеждност, покрийте частта с няколко слоя лак. Примката в края трябва да бъде изрязана, в идеалния случай - веднага да се навива с две успоредни проводници.

Една добра схема, която е лесно да направите със собствените си ръце, е следната:

Филтърна верига

И ето една конкретна версия на нейното изпълнение „в хардуер”. За основите се вземат няколко филтъра от BP.

Домашен защитник от пренапрежение

кондензатори по-добре е да използвате керамика или филм. Можете да ги вземете и от захранването, те често се намират там близо до мрежовия конектор в правоъгълен калъф под формата на паралелепипед.

кондензатор

Ако има ненужно захранване, можете просто да отрежете част от платката с филтър и да я използвате. Ето един пример на снимката, показващ какво трябва да преодолеете, за да получите защитник от пренапрежение за няколко минути. Просто внимавайте да не наслагвате слоевете на дъската с метални вложки, това може да доведе до късо съединение. Не забравяйте да поставите готовото устройство в непроводим корпус за безопасност.

Желана част от дъската

И ето още една версия на схемата за повторение. Именно той се използва в много стандартни захранвания на ATX:

Диаграма за монтаж на мрежови филтри

Протекторът от пренапрежение е полезно и просто устройство, което не е трудно да си направите сами у дома. И когато вземете предвид, че мнозина имат няколко ненужни, неработещи устройства, се оказва, че частите буквално лежат под краката ни. Следователно производството на устройство, което може да удължи или дори да спаси живота на скъпо оборудване, е много печелившо занимание. И накрая, препоръчваме ви да разгледате няколко интересни видео инструкции за изграждане на домашен протектор срещу пренапрежение:

Свързани материали:

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *