Как да направите станция за запояване у дома

Не само начинаещи бутове, но и опитни майстори изпитват определени трудности при запояване на електронни компоненти с евтини запояващи ютии без терморегулация. В крайна сметка човек може да срещне такова явление като прегряване на жилото на устройството, което води до окисляване на спойката, образуване на въглеродни отлагания върху мед и в резултат на лош термичен контакт с калай върху дъската и крака на елемента или до прекомерно нагряване на дъската и отлагане на коловозите върху нея. В тази статия ще разгледаме как да направите станция за запояване със собствените си ръце, предоставяйки всички необходими схеми за монтаж, снимки и видео материали.

Стъпка 1 - Осъществяване на контактно поялник

Тази опция може да се нарече най-простата и сравнително бюджетна. Този дизайн регулира напрежението върху поялника, съответно променя температурата на върха. Но при този метод на корекция няма обратна връзка от ужилването, тоест можем да преценим температурата му само по външни показатели. Това обаче значително подобрява качеството на запояване. Ако планирате да свържете големи части, тогава мощността, подадена на поялника, може да бъде увеличена, ако е по-малка, а след това намалена, което е много удобно.

Като регулатор на напрежението препоръчваме да използвате димер за осветление (превключвател за димер). Единственият недостатък на тази идея за домашна станция за запояване е, че температурният диапазон е твърде голям. В крайна сметка мощността в димера се регулира от почти 0 до максимума, докато не е необходимо да намаляваме мощността с повече от 2 пъти. Но можете да преработите веригата, добавете резистор „фина настройка“ в допълнение към основния.

Сглобяема схема за запояване станция у дома:

Домашна станция за запояване

В тази схема се използва токоизправителният мост, който ще ни позволи да повишим напрежението от стандартните 220 волта на входа до 310 волта на изхода на нашата домашно запоена станция. Това ще бъде от значение за онези домашни майстори, които имат електрически напрежението в къщата е ниско, поради което поялникът не се нагрява до работна температура. При липса на димер можете сами да го сглобите, как да го направите и от какво се нуждаем, разгледахме в нашата статия за домашен димер.

Стъпка 2 - Поставяне на въздушно поялник

Понякога при запояване се налага да се заменят SMD елементи и поялникът с жило е твърде голям и неудобен за това. За тези цели се използва специална сушилня за въздух. Принципът на неговото действие е подобен на домашен сешоар - въздушният поток се издухва принудително през нагрят елемент и се прехвърля в мястото за запояване, като загрява спойка безконтактно, равномерно и не в един момент, а в определена зона.

Въздушно поялник може да бъде направен от обикновени чрез поставяне на подходяща антена тръба вместо върха. След това трябва да затворите всички отвори, предвидени за охлаждане. Например, използвайки термоустойчива хартия и намотка от медна тел, както е показано на снимката.

Направи си въздушен поялник

Принудителният въздух се подава от аквариум компресор, използвайки капкомер през частта, към която е свързан захранващият кабел.

За да регулирате температурата на въздушния поток, можете да използвате димера от предишния метод. В допълнение, препоръчително е запояване на поялника до по-ниско напрежение от около 8-15 волта, това значително ще увеличи безопасността на устройството поради липсата на животозастрашаващи 220 волта. Като нагревател може да служи нихромен проводник с диаметър 0,8 мм от спирала на електрическа печка. Трябва да се навива внимателно, без припокривания и къси съединения върху рамката. Трябва да обърнете внимание, че ще се нуждаете и от понижаващо захранване, чиято мощност трябва да бъде най-малко 150 вата. Тъй като може да се използва подходящ мрежов трансформатор.

трансформатор

По-скъп метод за регулиране на температурата в горещия край на поялник е поддържането на градусите, зададени върху него. За това в една от нашите статии допълнително се монтира термодвойка близо до жилото как сами да си направите термостат.

Комбинирайки нашите домашни продукти, можете да направите универсална станция за запояване, която ще поддържа зададената температура, което е много удобно и съответства на функционалността на скъпите модели за покупка.

Друг вариант е да се направи безконтактна инфрачервена станция за запояване на керамичен патрон за лампа и нихромова спирала, свързани към понижаващ трансформатор и димер за удобно регулиране. Можете също така да приложите термостат.

Инфрачервена станция

Как да работите с инфрачервена запояваща станция можете да видите във видеото по-долу, там също можете да разберете за нюансите на работа с нея:

Домашен преглед на Arduino

И накрая, препоръчваме ви да се запознаете с по-сложни схеми за сглобяване на домашно запоена станция, базирана на платформата Arduino:

Надяваме се, че горепосочените методи ви харесаха. Остава само да изберем най-подходящия вариант и да го оживим.

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *