Как да си направим нож на електротехник - инструкции в снимки

Когато прегледахме списъка инструменти за електрическа работа, тогава един от предметите беше запазен за ножа на електротехника. С това устройство можете бързо да премахнете обвивката на кабела. Днес цената на качествен нож с пета надвишава 1000, така че не всеки домашен майстор може да си позволи да го купи, особено когато смятате, че окабеляването в ежедневието не е толкова често. Можете да разрешите проблема доста просто - направете нож с пета, за да премахнете изолацията със собствените си ръце. По-долу ще предоставим само инструкции в снимки, които ясно ще покажат всички етапи на работа.

Технология на производство

Първо трябва да подготвите инструменти и материали, а именно:

 • няколко остриета на чиновнически нож;
 • дръжка (парче алуминиев профил от мрежа против комари от пластмасови прозорци е идеално);
 • дървена релса, напречното сечение е малко по-малко от напречното сечение на профила;
 • рязане на диамантен микродиск (на снимката по-долу);
 • пробивна машина;
 • спояващо желязо и спойка.

Веднага бих искал да отбележа, че можете също да направите тренировка със собствените си ръце, защото най-вероятно нямате такава в инструментите. Инструкции за производство домашна мини тренировка ние предоставихме в съответната статия.

След като подготвихме материалите, пристъпваме към сглобяването на домашен нож с пета. За да направим възприетата информация по-достъпна, ще я предоставим под формата на стъпка по стъпка инструкции:

 1. В острието направете шип, с който можете да фиксирате петата. В самата пета изрежете дупка със свредло, съответстващо на ширината и дебелината на острието.
 2. Прекарайте петата върху шипа и спойка всичко.планина
 3. Заоблете краищата на петата, така че при събличане да не повреди изолационния слой на проводниците.
 4. В релсата направете разрез под острието и след това поставете релсата с готовия нож в профил.Домашен инструмент за събличане
 5. За да предотвратите подхлъзване на острието вътре в профила по време на работа, закрепете го с болт, който ще премине през дръжката и отвора на процеса, както е показано на снимката по-долу:Заключване на захващане

Тук с такива прости инструкции можете да направите нож с пета за отстраняване на изолация със собствените си ръце. Както можете да видите, няма да ви отнеме толкова време, за да сглобите домашния продукт.

На бележка

Ако петата ви на професионален нож е тъпа (или обратно, тя е остра и реже проводници), тогава можете лесно да я смилате. Как да направите това, погледнете видеото по-долу:

Възстановяване на инструменти

И още един полезен видео урок, който е удобен, демонстрира използването на нож на петата. Ако сте млад електротехник и не знаете как да премахнете изолационния слой с този инструмент, препоръчваме да гледате това видео:

Как да работите с нож на електротехник

Надяваме се, че сега знаете как да направите нож с пета със собствените си ръце и как да използвате това устройство, доста популярно сред електротехниците.

Възстановяване на инструменти

Как да работите с нож на електротехник

(4 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • AlcIzVl

  Благодаря за идеята! Но технологията, меко казано, не е съвсем проста. Нуждаете се от умения за тренировка и запояване над средното ниво. Освен това - рано или късно тази „пета“ със сигурност ще падне. И обърнете внимание на резултата - в лявата ръка има жица и полученият инструмент трябва да се използва с дясната, не мисля, че лежи удобно в ръката. В интернет има друга опция - от дебела (повече от 2 мм) метална лента (на 1 мм от ръба на мелницата се прави разрез от двете страни), от тази 1 мм се прави пета, правят се разрези, така че да се получи режещата част). Използвах най-евтиното длето като заготовка.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *