Как да направите фото реле у дома - най-лесният начин

Един от основните елементи на автоматизацията в уличното осветление, заедно с таймерите и сензорите за движение, е фоторелето или релето на здрача. Целта на това устройство е автоматично свързване на полезния товар, когато е тъмно, без човешка намеса. Това устройство също спечели огромна популярност поради ниската си цена, достъпността и лекотата на свързване. В тази статия ще анализираме подробно принципа на превключвателя на здрача и нюансите на връзката му, както и ще ви кажем как да направите фотореле със собствени ръце. Това няма да отнеме много време и усилия, но ще ви е приятно да използвате самостоятелно сглобено устройство.

Дизайн на реле

Основният елемент на релето е фотосензор, може да се използва в вериги фоторезист, диоди, транзистори, фотоволтаични клетки. Когато осветлението на фотоклетката се промени, неговите свойства, като съпротивление, състояния на P-N кръстовище в диоди и транзистори, както и напрежението в контактите на фоточувствителния елемент, съответно се променят. Освен това сигналът се усилва и става превключването на силовия елемент, който превключва товара. Като изходни контролни елементи, използващи релета или триаци.

Почти всички закупени артикули са сглобени на подобна основа и имат два входа и два изхода. Входното напрежение е 220 волта, което в зависимост от зададените параметри също се появява на изхода. Понякога фоторелето има само 3 проводника. Тогава нулата е обща, към един проводник се прилага фаза и с необходимото осветление се свързва с останалия проводник.

Схема за свързване на фоторелето

Сумерк превключвател

Вътрешна верига

при свързване на фото реле необходимо е да прочетете инструкциите, обърнете специално внимание на максималната мощност на свързания товар, вида на осветителните лампи (с нажежаема жичка, газов разряд, LED крушки). Важно е да знаете, че осветителните релета с тиристорен изход няма да могат да работят с енергоспестяващи лампи, както и с някои видове къси светлини поради дизайнерските характеристики. Този нюанс трябва да се вземе предвид, за да не се повреди оборудването.

Нека да разгледаме няколко схеми за самостоятелно сглобяване на здрач превключвател у дома. Например, нека да разберем как да направите триачна нощна светлина с фотоклетка.

Инструкция за монтаж

Това е най-елементарната схема за фотореле от няколко части: Quadrac Q60 triac, еталонният резистор R1 и снимката на елемента FSK:

Релейна верига

При липса на светлина, триак ключът се отваря напълно и лампата в нощната светлина свети напълно. С увеличаване на осветеността в помещението се наблюдава изместване на напрежението при контролния контакт и яркостта на лампата се променя, до пълното затихване на крушката.

Моля, обърнете внимание, че във веригата има животозастрашаващо напрежение. Свържете и тествайте го със специална грижа. И готовото устройство трябва да бъде в диелектричен корпус.

Следната схема с релеен изход:

Датчик за реле

Транзистор VT1 усилва сигнала от делителя на напрежение, който се състои от фоторезистор PR1 и резистор R1. VT2 управлява електромагнитното реле K1, което може да има както нормално отворени, така и нормално затворени контакти, в зависимост от целта. Диодът VD1 прекъсва импулсите на напрежението по време на спирането на намотката, предпазвайки транзисторите от повреда поради скокове на обратното напрежение. Разглеждайки тази схема, можете да откриете, че нейната част (маркирана в червено) е близка по функционалност до готовите сглобки на релейния модул за arduino.

прототип

След като леко промениха веригата и я допълнихме с един транзистор и слънчева фотоклетка от стар калкулатор, беше сглобен прототип на суматочния превключвател - домашно фото реле на транзистор. Когато осветява слънчевата клетка PR1, транзисторът VT1 се отваря и изпраща сигнал към изходния релеен модул, който превключва контактите си, контролирайки полезния товар.

Домашно фото реле

Ако все още имате въпроси, тогава гледайте видеоклипа, който също подробно описва как сами да направите фотореле:

Тук всъщност е цялата информация за сглобяването на фоторелето със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените диаграми и видео уроци са ви помогнали да направите превключването на здрача от удобни инструменти!

Със сигурност не знаете:

(7 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Николас

  И така, какво се случва? .... В релейна затворена верига трябва ли да използвате релета с нормално затворени контакти? ...

  отговор
  • Цуфар

   Въз основа на напрежението на насищане VT1. VT1 в експлоатация, релето е включено, релейните контакти се отварят, зареждат се. Лека е. При недостатъчно осветление релето се дезактивира, релето контактува с късо съединение на товара. Заключение: Взимаме реле, което нормално е затворило NC и нормално е отворило НЕ контакти.

   отговор
   • Александър

    Мога ли да имам снимка на платката за тази схема? И монтажен чертеж

    отговор
 • Александър

  При преминаване от състоянието на превключване релето ще „щракне“ поне за минута, докато фотоклетката уверено отвори транзистора. Необходимо е да се добави капацитет от поне 200 микрофарада. за увеличаване на времето за преход.

  отговор
  • Admin

   или още по-добре, прагов елемент!

   отговор
 • Владимир

  Добра работна верига сглоби 10 такива парчета, няма отскок на релето, той е добре регулиран до нивото на включване в тъмното. Ще сложа две релета едно на сензорната платка, а второто в лампата, където захранването на веригата. Второто реле "директни" Н О контакти се включва на лампата .Успоредно с бобината на второто реле сложих капацитет от 2000 микрофарада за забавяне на изключването при гръмотевична буря и пр. Релетата нямат нищо против, че имат стотинка за китайците. Захранването е импулсно от всяко ненужно оборудване. Без отказан трансформатор, той не работи дълго време и ценеровият диод гори. И китайски с Aliekspres и затова горят повече от година не работят. Между другото, е удобно да се монтира такъв домашен продукт в изгоряло.

  отговор
 • Владимир

  Добра работна верига сглоби 10 такива парчета, няма отскок на релето, той е добре регулиран до нивото на включване в тъмното. Ще сложа две релета едно на сензорната платка, а второто в лампата, където захранването на веригата. Второто реле "директни" Н О контакти се включва на лампата .В успоредно с бобината на второто реле сложих капацитет от 2000 микрофарада за забавянето на изключването при гръмотевична буря и пр. Релетата нямат нищо против, че имат стотинка за китайците. Захранването е импулсно от всяко ненужно оборудване. Без отказан трансформатор, той не работи дълго време и ценеровият диод гори. И китайците следователно, те работят с Aliexpress повече от година. Между другото, е удобно да се монтира такъв домашен продукт в изгоряло.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *