Как сами да поправите LED лампата?

От екзотика към ежедневието са преминали такива източници на светлина като LED лампи. С появата на ярки светодиоди беше само въпрос на време, кога ще заменят изкуствените източници на светлина, които ще заменят по-малко ефективни лампи. И така се случи, рафтовете на магазините и прозорците на сайтовете са пълни с оферти на LED крушки. Те започнаха да се правят от всички и всякакви, тъй като сглобяването на такъв източник на светлина не изисква специфично оборудване, всички компоненти се произвеждат по добре установена технология, а схемата е изпълнена и безпрецедентно проста. И така станахте горд собственик на LED крушка и за известно време се зарадва, но изведнъж спря да работи. Добре е, ако тази крушка е маркирана с гаранция, както той може да бъде променен, ако изведнъж спре да работи преди даден график. Но какво ще стане, ако това са продуктите на неизвестна китайска марка Cosmos или гаранцията приключи? Не бързайте да се разстройвате и го хвърляйте в кошчето. В тази статия ще ви кажем как сами да поправите LED лампа, предоставяйки инструкции стъпка по стъпка и видео.

Запознайте се с LED крушките на устройството

Преди да продължите с ремонта на крушка от 220 или 12 волта, трябва да се запознаете с устройството му. Както бе споменато по-горе, дизайнът е изключително прост. Лампата може условно да се раздели на три части: корпус с основа и филтър, платка за захранване за светодиоди и LED модул.

След като внимателно разглобите кутията, вътрешността на електронната верига ще се отвори пред вас. В по-голямата си част китайските производители на нискотарифни устройства, като царевица и подобни светодиодни излъчватели, инсталират източници на токов кондензатор без трансформатори. В тези вериги кондензаторът действа като ограничител на ток и напрежение.

Разглобен корпус

За информация на читателя казваме, че работното напрежение на един светодиод е 3,3 волта, а токът на полупроводников кристал е около 20-50 μA, в зависимост от вида на диода. Ако тези параметри са надценени, диодът ще се прегрее и кристалът ще се счупи, ще се провали.

Как са подредени LED крушките? Последователно във верига от 50-60 светодиода са споени заедно, образувайки заедно светлинен елемент при напрежение 180 волта. Мощен кондензатор с резистор ограничава тока и напрежението до желаното ниво.

Светодиодна верига на източник на светлина

Често производителите на такива устройства умишлено се заблуждават и ето нещо: ако увеличите тока през кристала над работния рейтинг, но в разумни граници, тогава радиацията от диода ще се увеличи. В тази връзка, разсейването на топлината също ще стане по-високо, с което можете да се борите за кратко време. Този трик благоприятно ги отличава от конкурентите, поради по-голямата яркост със същата декларирана мощност. Това обаче води до спад в излъчването на светлина или разрушаване с течение на времето и горчиво разочарование на потребителя.

Как да поправим неуспешен елемент?

Така че, като имате представа за устройството на електронната верига на нашата LED лампа, което не работи, помислете как да го поправите у дома.

На първо място, правим визуална проверка на микросхемата и самите диоди. В 80% от случаите издухан светодиод е неизправност. За да извършите ремонти, първо трябва да намерите диод, който визуално се различава от останалите, например, по наличието на ясно изразена черна точка, както е показано на снимката по-долу, и след това да го замените с нов.

Изгорели светодиоди

Видео урок за поправка на LED крушка, в който светодиодът изгори:

Как да поправите изгоряла LED лампа с E27 гнездо

Токоограничаващият резистор също може да изгори. Рядко работещите кондензатори се провалят, като отказът им деактивира останалите елементи на LED устройството.

След като изучите тази страница, се надяваме, че имате поялник и минимални концепции в електрониката. Сега за техниката за отстраняване на неизправности. Диодът може да се проверява както с мултицет, така и с корона с резистор за ограничаване 1 kΩ. Алтернативно поставяне на окабеляването върху клемите на светодиода, работният ще свети. Мултиметърът в положение на непрекъснатост също ще доведе до светене на светодиода, наблюдавайки полярността.

Ако няма проблем със светлинния излъчвател, проверяваме ограничителния резистор с тестер, в повечето вериги номиналната му стойност е около 100-200 Ома. Препоръчваме да гледате по-сложен ремонт на видеоклипа:

Ремонтираме шофьора

Освен това бичът на съвременните схеми е такова нещо като "студено запояване". Това е, когато с течение на времето контактът се разпадне на слабо запълнено калаено място за запояване.

Снимка за студено запояване

Веригата се разрушава физически и нарушава целостта на веригата, в резултат на което LED лампата не се включва. Повредата може да бъде поправена чрез повторно нагряване на контактната зона с флюс, приложен към нея.

Рядко срещаните неизправности са повреда на изправител диод или кондензатор, която се случва по време на напрежения. С помощта на тестера можете да го инсталирате старателно. Като идентифицирате причината и замените изгорелия елемент, можете да върнете крушките в тяхното работно състояние. Научете повече за как да проверите кондензатор, можете в нашата съответна статия.

В по-скъпите светодиодни устройства вместо кондензаторно захранване има превключващо захранване, което автоматично се настройва на напрежението в мрежата и чрез регулирането му поддържа постоянна стойност на напрежение и ток на изхода, предотвратявайки прегряване на диодните кристали, осигурявайки дълъг експлоатационен живот и постоянен светлинен поток.

Импулсен стабилизатор

Методът за отстраняване на проблеми практически не се различава от горния и най-вероятно ще бъде студено запояване върху някой от елементите. Ремонтът на LED лампата в този случай не е труден.

Ако диодната лампа не свети или трепти, причината не винаги е причината за нейната неизправност. В повечето случаи мигането се случва, защото е свързано с превключвател с подсветка. В този случай можете да решите проблема, като замените превключвателя с нормален. Освен това като ремонт можете да разгледате още един прост начин да отстраните проблема - изключете подсветката на превключвателя, като изключите диодната лампа в него.

Въпреки това, понякога лампата все още може да мига, защото нещо изчезна в него, например, жицата от основата беше неразтворена. В този случай ремонтът му е доста прост, като се използва следната технология:

Ами ако лампата на бюрото мига?

Идея за домашни майстори

След като прочетете нашата статия, може да имате такъв въпрос, но възможно ли е сами да сглобите такъв източник на светлина? Възможно е точно това да направя преди да започна да използвам фабрични светодиоди и след това поради спецификата на полилея и дизайна.С помощта на LED лента и преобразуван електронен трансформатор е направена лампа на работния плот с два режима на работа. По-късно беше направена нощна светлина върху един мощен триволтов диод и декоративен шнур.

Можете също да разберете за как да си направим LED крушка в нашата отделна публикация. Надяваме се, че сме ви заинтересували в тази статия, не само възможността за ремонт на LED лампата със собствените си ръце, но и идеята за създаване на красиви и необичайни източници на светлина!

Как да поправите изгоряла LED лампа с E27 гнездо

Ами ако лампата на бюрото мига?

Ремонтираме шофьора

(28 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *