Как да изчислим мощността на топъл под?

Един вариант автономно отопление в апартамента е система за подово отопление. Тази опция е много популярна днес и може да се използва не само в жилищна сграда, но и в селска къщичка, в страната и дори в баня. Преди да продължите с инсталирането на отоплителна система от този тип, е необходимо правилно да се изчисли неговата мощност, за да не се преплаща за излишната топлина и в същото време да не се направи слаба. Ще поговорим допълнително за това как правилно да изчислим електрическото подово отопление според мощността и площта на стаята!

Компютърни технологии

Веднага трябва да се отбележи, че днес има услуги, като онлайн калкулатори и програми за изчисляване на топлия под за индивидуални условия. Такива програми наистина са много удобни и ви позволяват незабавно да определите точната мощност на покритието или нагревателния кабел. Ако по някаква причина не се доверите на компютърните изчисления, препоръчваме ви да направите всичко по старомоден начин - използвайки прости формули.

Направете сами изчисления

И така, формулата за изчисляване на електрически топъл под е следната:

P = Pm * S стая,

когато:

  • Pm - мощността на нагревателния материал, който сами трябва да изберете (повече за това по-долу), m2;
  • Skomn. - полезна площ на стаята.

Както можете да видите, формулата за изчисление далеч не е сложна, но в нея има две неизвестни, които вие сами трябва да определите. Що се отнася до полезната площ на стаята, всичко е просто. Отоплителната подложка, кабел или филм трябва да се полагат само на онези места, където няма да стои домакински уреди и мебели. Първо, това вече е забранено от производителите, защото Чужди предмети на пода ще пречат на топлопредаването, в резултат на което материалът ще прегрее. Второ, какъв е смисълът от нагряване на повърхността, където никой няма да ходи? Това е допълнителна загуба на електроенергия. На диаграмата можете да видите как изглежда полезната площ на стаята за изчисляване на електрическото подово отопление:

Полезна зона за отопление

Полезна зона за отопление

Изчисляването на използваемата площ за полагане на електрически отопляем под е следното: ширината на повърхността трябва да се умножи по дължината.

Що се отнася до мощността на отоплителния материал, трябва да го изберете сами, в зависимост от типа стая. За всяка стая силата на инфрачервения филм или мат ще бъде различна, което е очевидно - балконът и коридорът имат по-голяма нужда от отопление от спалнята и детската стая, които допълнително се отопляват от водни радиатори.

Предлагаме на вашето внимание най-оптималните стойности за изчисляване на мощността на електрическо подово отопление:

  • кухня: 110-130 W / m2;
  • баня (баня): 120-150 W / m2;
  • балкон: 180 W / m2;
  • коридор: 110-120 W / m2;
  • коридор: 110-120 W / m2;
  • хол 110-130 W / m2;
  • спалня 110-130 W / m2.

Моля, обърнете внимание, че горните стойности са подходящи, ако електрическото подово отопление ще се използва като допълнителна отоплителна система.Ако решите да използвате тази опция като основна отоплителна система, за всяка стая трябва да изберете нагревателен материал с мощност 140-180 W / m2.

Използваната зона ви е позната, избрани са и параметри на мощността. Остава само да заменим стойностите във формулата и да направим общо изчисление на електрическото подово отопление по мощност. За да разберете как да изчислите този параметър, тогава ще предоставим пример за една от стаите.

Добър пример

Например, трябва да изчислим топъл под според жилищната площ от 25 m2, Условно изчислете полезната площ на стаята. Тъй като разполагаме с диван, фотьойли, маса и гардероб в хола, използваемата площ ще бъде само 60% от общата сума.

Sroom = 25 * 0.6 = 15 m2

Следващата стъпка е да изберете силата на проводника, който в нашия случай ще бъде отоплителен кабел. Ето един много важен нюанс - кабелът се продава с характеристиката не W / m2, и W / m. Трябва независимо да изберете стъпката на полагане на материала на 1 квадратен метър. Например, избирайки кабел с параметър 30 ​​W / m, той трябва да бъде положен на стъпки от 20 см, за да се получи стойност от 150 W / m2, Да се ​​върнем към изчислението и според препоръките вземаме оптималната стойност за хола - 110 W / m2 (Освен това ще има централно отопление на водата).

Заменяме стойностите във формулата, след което, използвайки калкулатора, изчисляваме мощността:

P = 15 * 110 = 1650 W

С изчислената стойност отиваме в магазина и купуваме подходящ размер нагревателен материал. Можете също така да гледате пример за работа по сетълмент на видеото:

Как да изчислим мощността на система за подово отопление

Това е цялата технология за изчисляване на електрическо подово отопление по мощност и площ на помещението. Тази формула е подходяща за определяне на необходимата мощност както при полагане на материала под ламинат, така и при монтаж под плочката. Препоръчваме незабавно да се изчисли колко консумира топъл под във вашия случай, за да сравните с други видове електрически нагреватели. Може би тази опция за отопление ще ви бъде твърде скъпа и по-изгодна. свързване на инфрачервени нагреватели.

Подобни материали:

Как да изчислим мощността на система за подово отопление

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *