Как работят пробивни скоби и защо са необходими

Когато се проектира електрическо окабеляване, всички проблеми, свързани с проводката на кабела към прекъсвача на отварящата се верига, често се игнорират, тъй като този момент се приема за даденост. Въпреки това, монтиране на пробивна скоба за SIP проводници - много отговорно събитие, изискващо пълно познаване на технологията. Когато провеждате проводници, е необходимо да се ръководите от две бази - това е трайност и безопасност. Освен това е важно всеки елемент или част от веригата да се достигне без проблеми с цел ремонт или подмяна. В тази статия ще разгледаме принципа на работа, предназначението и монтажа на пробивна скоба за SIP проводници.

Цел на скобата

В по-голямата част от случаите пробивната скоба се използва за въвеждане на електричество, свързване към въздушната електропровода, без да сваляте напрежението (без да изключвате). Основният елемент на скобата е контактна плоча с остри зъби. По време на инсталацията пробиват изолацията на кабела на багажника и кабела за разклонение, осигурявайки електрически контакт.

В същото време има опции за скоби за клони между изолирана и неизолирана (гола) сърцевина. Отстрани за свързване на голото ядро ​​няма зъби за пробиване на изолацията. Електриците просто наричат ​​такива скоби - ядки.

Пиърсинг за кабел

Друг проводник, излизащ от тях, се подава към прекъсвача на входната верига за допълнително окабеляване на електрическата мрежа в помещението.

Устройство и принцип на работа

Скобите се състоят от корпус, в който са поставени проводими подложки с пробивни зъби, които свързват два проводника, или зъбите са разположени от едната страна и вдлъбнати челюсти от другата страна за свързване на гола главна жица. Въпреки това различните производители имат различни продукти, така че възможностите за дизайн и монтаж могат да варират.

Разклонителен проводник от OHL

Има няколко основни фактора, които трябва да имате представа за инсталирането на пробивна скоба за SIP проводник:

  1. Две вени са резбовани през скобата. В този случай върху багажника се поставя голям отвор, а в малкото ядро ​​се вкарва клонче (обикновено сечението на клона е няколко пъти по-малко от основното сечение на линията).
  2. Скобата най-често има 1 болт с шапка на сергия. Затяга се с глава или ключ (за предпочитане с изолирана дръжка), докато шапката не сваля. По този начин затягате връзката с номиналния въртящ момент, без да използвате гаечен ключ.

Ако скобата е стегната, тогава външната й част обикновено е покрита с диелектричен материал. Така че може да бъде инсталиран навсякъде по линията, ако скобата е херметична - по-добре е да я инсталирате по-близо до опората, но не и в средата на линията, където тя се провисва, защото там водата вали по време на валежите.

Място за монтаж на скобата

Независимо от това, CIP кабелната технология за монтаж предполага, че стягащите клони обикновено се инсталират заедно с анкери за опъване, както е показано на фигурата по-долу.

Закрепващ котва

Правила за инсталиране

Непрекъснатото качество при използване на скоби за SIP проводници се дължи на тяхното производство съгласно съвременните технологии и интегрален контрол на качеството на готовите продукти на всички етапи на производство. Въз основа на използването на качествени материали, експлоатационният живот на SIP пункцията е около 30-40 години.

При инсталиране на клоновите скоби за проводника SIP е необходимо да се пробие изолацията, разположена върху сърцевините. Предположенията, че това ще служи като отрицателен критерий за цялата сила на електрическата инсталация, са погрешни. Преди работа е необходимо да се уверите, че точката на монтиране на пункцията е стегната.

VL клон

Основното правило за инсталиране е, че не можете да използвате продукти за еднократна употреба. Факт е, че след счупване на капачката на затягащия болт остава шестоъгълната основа, с която някои електротехници се опитват да затегнат скобата за повторна употреба.

Въпреки това, дори ако успее да направи това правилно и с подходящия момент, тогава най-вероятно няма да има контакт с добро качество, тъй като пробождащите зъби са проектирани за еднократна употреба, след което се огъват или тъпват.

Можете да разберете как е инсталиран продуктът, като гледате видеоклипа:

Видове продукти

Клиповете могат да бъдат от различен тип и дизайн, но можете да ги класифицирате, както следва:

  1. Допустимото напречно сечение на свързаните проводници. Обикновено с един болт до 95-120 mm² и с два болта - за по-дебели сърцевини, например до 240 mm² (но не винаги).
  2. Едноболт и двуболт (допустимото напречно сечение за връзката и допустимият ток през тях са различни).
  3. Запечатани и херметични (класовете на защита могат да бъдат различни, според IPxx класификацията).
  4. За свързване на изолиран проводник с гола жица (пункция само от едно от сърцевините), за свързване на две изолирани SIP (има пронизваща част от двете страни).

Приблизителна номенклатура на различни опции за пробивни скоби:

Номенклатура на скобата

При закупуване на пробивна скоба за SIP проводник трябва да се помни, че главата на болта трябва да съответства на ключа, използван при работа с него. В повечето случаи главата има размер 13 мм, но понякога има и разновидности с размер на болта от 17 мм. Маркирането на скобата съдържа информация за минималното и максималното напречно сечение на жицата, която може да се изтегли през нея. Този размер се използва и за информация за дебелината на багажника. Изборът на необходимия модел на пробивна скоба за SIP проводник става абсолютно прост, ако се ръководите от горната информация.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който разказва какъв е затягащият механизъм за самоносещите изолирани проводници и как се монтират:

Затова разгледахме характеристиките на инсталацията, целта и принципа на работа на пробивната скоба за SIP проводници. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(6 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *