Как се извършва проверката на електромерите

За да се следи потреблението на електроенергия, във всяка жилищна сграда, апартамент, гараж са монтирани специални електромери. На редовни интервали трябва да се проверяват тези устройства. Проверката на електромера е задължителна процедура за наблюдение на работоспособността на устройството и потвърждаване на неговата годност за по-нататъшна употреба. Същността на този контрол е да се сравнят показанията на устройството с одобрен стандарт.

Методи за работа

Електромерите се предлагат в различни модели, според които са разработени собствените им методи за контрол на броенето. Общата процедура е следната:

 1. Външен преглед у дома. Това включва проверка за деформация, различни повреди по случая.
 2. Тестване на силата на електрическата изолация чрез директно и променливо напрежение.
 3. Наблюдение за правилната работа на броещия механизъм в измервателното устройство. За да направите това, глюкомерът е свързан за 15 минути към източник на енергия за отопление. Между другото, около как да проверите електромера у дома, разказахме в съответната статия.
 4. Потвърждение за отсъствие пълзене, Електромерът, който няма самоходно устройство (по своя дизайн), не подлежи на такава проверка.
 5. Проверка на прага на чувствителност на устройството.

Калибрационна стойка

Проверката е от два вида:

 • Основно. Извършва се от производителя преди употреба в работата.
 • Периодичната. Извършва се по време на работа след изтичане на периода на проверка.

Честотата на проверка на електромерите зависи от модела на устройството и от непредвидени ситуации. Например, извънредна проверка може да се извърши в случай на промяна на инструмента на нов или в случай на загуба на сертификат за проверка от потребител.

Можете да разберете как се извършва работата на стенд за калибриране от това видео:

Дати за проверка

Всеки електромер трябва да има сертификат или паспорт, в който е посочена датата на последната проверка. Освен това се посочват датата на придобиване на механизма и датата на първоначалния и периодичен преглед (посочва се интервалът за проверка). Паспортът на устройството трябва да посочва след колко години трябва да направите следващата проверка. По правило периодът между прегледа варира от 6 до 15 години.

Електромери на щанда

Електричеството, което се счита за специален сензор, трябва да бъде изчислено правилно. Следователно според закона има определен период, през който броячът показва верните данни. Например, за устройство с механична индукция с диск, този период е 8 години, а текущият електромер има период на надеждни индикатори до 16 години. Трябва също да се помни, че периодът на контрол зависи от модела на устройството.

Кой плаща

Електричеството и нейното счетоводство се проверяват от Центъра за стандартизация на метрологията (FMC). Това е специална метрологична институция, която има акредитация за този вид дейност.

Кой трябва да планира одита и за чия сметка се провежда? Целият процес на контрол и счетоводство е на собственика на устройството. Той трябва независимо да достави електромера до всеки център за стандартизация. Само предварително трябва да бъде уговорена датата на доставка. Проверката може да се извърши по-рано, ако самият собственик е изразил желание в това (например, ако има подозрения относно правилността на показанията).

Фактът, че е дошъл моментът за задължителен контрол на електромера, съобщава Енергосбит, който изпраща известия до всички потребители.

Представител на продажбите на енергия

Проверката се извършва планово и се извършва от собственика на устройството съгласно следния алгоритъм:

 1. След получаване на известието, собственикът на устройството независимо премахва брояча и го пренася на FMC.
 2. В края на процедурата в териториалния пункт на Енергосбит пристига акт за контрол.
 3. Energosbyt от своя страна удостоверява разрешението за експлоатация и въвежда електромера в книгата.
 4. Ако броячът не отговаря на необходимите параметри, тогава той трябва да бъде променен на ново устройство.

Важно! Потребителят има пълното право самостоятелно да избере организацията, която извършва проверката. В крайна сметка за него е важно предоставяните услуги да са с високо качество.

Средната цена на процедурата

Електричеството се консумира от всеки жител на страната. И според закона всички разходи, които възникват по време на работа на счетоводния механизъм (поддръжка, проверка, неговата безопасност и цялостност и т.н.), се поемат от собственика на устройството. А това означава, че процедурата се заплаща изцяло от собственика на електромера. Това е посочено в Постановление на правителството на Руската федерация № 442 от 04 май 2012 г., точка 145.

Консумираната от потребителя електроенергия се счита за специален електромер. Неговата проверка се извършва от различни организации. И в зависимост от компанията, цената ще варира. По-долу са цените на една от лабораториите в Москва за 2019 г.:

 • еднофазна индукция - 649 рубли;
 • еднофазен електронен - ​​725;
 • трифазна индукция - 749;
 • трифазен електронен - ​​820;
 • спешна процедура (5 работни дни) - цената е с 25% повече;
 • спешна процедура (3 работни дни) - разходите се увеличават с 50%;
 • спешна процедура (1 работен ден) - заплаща се 100% от разходите.

Ако тествате, без да премахвате устройството, това ще струва повече, тъй като ще е необходимо да платите за повикването на съветника и неговата работа. Но тази опция не е толкова обезпокоителна, тъй като не е необходимо броячът да бъде премахнат.

Електромерът се счита за собственост на лицето, в чиято къща е инсталиран. Следователно собственикът трябва да пази всички документи по него. Това беше всичко, което искахме да ви кажем за това как калибровките са калибрирани, каква е процедурата и колко струва!

Със сигурност не знаете:

(12 гласа)
Зареждането ...

15 коментара

 • Lena

  В Резолюция на правителството на Руската федерация № 442 от 04 май 2012 г., стр. 145. се посочва, че собствениците на електрическо оборудване ще поемат разходите. Ако електромерът е на стълбището, това оборудване не е собственост на местно лице и енергийната компания трябва да извърши проверката и още повече да промени измервателния уред за акаунта си! И НЕ ТРЯБВА ДЕЗИНФОРМИРАТ ХОРА! Това, за което пишете тук, вероятно се отнася до жителите на селските райони, чийто метър е в къщата, или други граждани, чийто метър наистина е в къщата и е тяхна собственост! Енергийните компании използват това, трябва да заведете дело срещу тях и трябва да изясните и пишете правилно като закона!

  отговор
  • Admin

   Елена, никой дори не казва, че собственикът на апартамента трябва да плати за проверка на електромера, монтиран на входа. Казахте всичко правилно, тази информация е по-подходяща за собственици на частни къщи.Следователно ние не дезинформираме никого.

   отговор
   • Елмира

    Дали електромерът стои в апартамента в жилищна сграда и отчита електричество в един апартамент - собственост на Mosenergosbyt? Всички разпоредби казват обратното.

    отговор
    • Сергей

     това е както е документирано. към договора следва да бъде акт за разграничаване на членството в баланса. ако е регистриран в съответствие с акта, например, броячът на собственика (въпреки че е инсталиран в стълбището) - плащайте почит, не, отидете в гората или в полето ... Прочетете документите, когато подпишете !!!

     отговор
     • Наталия

      И ако при проверка в апартамент (нова многоетажна сграда) не е сключено споразумение, тогава не сме ли собственици на това устройство? И съвсем наскоро енергоразпределителното дружество се промени и отново мълчание падна за сметка на акта за прехвърляне или приемане на собственост, но последното плащане изпрати известие за късния период на проверка на 01.01.2017. Интересно е, че последното калибриране се проведе на 1 януари, като цяло не само през уикенда, а на почивка след новата година. Просто някаква шега.

  • Игор

   Това е безполезно! Всичко беше прехвърлено на жителите!

   отговор
 • Леонид
  отговор
 • Сергей

  Има еднофазен електромер Energomera CE102, от датата на производство / проверка на който са минали повече от 2 години.
  Паспортът е изгубен. Възможно ли е да повярвате на такова устройство и да продължите да го използвате?
  Благодаря ви

  отговор
 • Дмитрий

  Кажи ми, моля. В апартамента има индукционен метър, документи за него са изгубени, цели пломби, на 12 март 2015 г. е съставен акт, в който той е признат за неуреждане. хазяйката не е била уведомена. По това време беше извършен преброяване, но последвано от хартия с искане на акт за проверка на устройството, този електромер, съставен от представител на управляващата организация. Ако промените брояча (акт на замяна) и го изпратите за проверка (акт за проверка). в акта за подмяна те ще вземат показания и ще посочат наличието на пломби, но може ли актът за проверка да замени паспорта? Или са възможни други изходи от тази ситуация.

  отговор
  • Олга

   От 12 март 2015 г. вашата консумирана електрическа енергия беше изчислена според стандарта (според броя на регистрираните), както аз го разбирам. Сега сменяте брояча, пишете заявка за запечатване, като пристигнат, ще изготвят удостоверение за прием. Процедурата за проверка струва същото като ново устройство, така че не се занимавайте със старото.

   отговор
 • Нина

  Домакинът е мъртъв. Още няколко месеца преди да влезе в наследството, а в сметката за ток се казва, че електромерът е изтекъл крайния срок за проверка. Жилището се намира в Люберци. Как мога да поръчам проверка на измервателния уред без документи на устройството и без премахване? Как да поръчам тази услуга в Люберци?

  отговор
 • яхт клуб

  Информацията гласи, че Енергосбит отчита времето за проверка на електромера. Бях изпратено съобщение по пощата, че моят гише не е в ред. В разговор с представителя на Mosenogo те обявиха, че броячът вече е на 18 години и трябва само да бъде сменен. Не получих никакво предупреждение за времето на проверка. Нямах представа на колко години е той. Купих апартамент преди 4 години. Освен това представителите редовно идват и вземат показания. Какво да правим в този случай?

  отговор
 • жури

  За да инсталирате нов брояч, те изискват проверка. Това законно ли е?

  отговор
  • Admin

   Ако първичната проверка беше преди повече от две години за еднофазни и повече от една година за трифазни измервателни уреди, тогава да. В други случаи не.

   отговор
 • Chermen

  Здравейте Моля, кажете ми дали правата на електрическата мрежа изпраща електромера за проверка. Ако периодът за проверка на електромера все още не е настъпил. И ако всички пломби на гишетата са на мястото си.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *