Как да провеждаме медно окабеляване в апартамент?

В наши дни е невъзможно да си представим жилища без ток. Ето защо трябва да знаете как да направите окабеляването в къщата, както и кой кабел е по-добре да използвате: мед или алуминий. За това какво представлява алуминиево окабеляване, разказахме в отделна статия, предоставяйки плюсовете и минусите на използването на алуминиеви проводници. В тази публикация искаме да поговорим повече за предимствата на медното окабеляване в апартамент и къща, както и какво е важно да знаем за неговото инсталиране.

Предимствата на медното окабеляване

За да направите правилния избор е необходимо да сравните алуминия с медта. Този метал има поне четири предимства:

  1. Добра проводимост, въпреки факта, че с течение на времето се окислява.
  2. Срок на експлоатация до половин век.
  3. Добра устойчивост на механични повреди. Не се страхува от усукване или огъване до 15 пъти.
  4. Медът е лесен за използване по време на монтажа. Производителите произвеждат различни марки медни кабелипри които структурата на сърцевината, техническите характеристики и изолацията са различни.

Снимка от медно окабеляване

За да може апартаментът да има висококачествено окабеляване, по-добре е да закупите меден кабел, тъй като има само един минус - цената му. Така че, имайки предвид плюсовете и минусите на медното окабеляване, можем да кажем, че този вариант на окабеляване ще бъде по-надежден и цената му е оправдана.

В краен случай, за да се спестят пари, може да се използва комбинация от мед и алуминий, но връзката трябва да се извърши чрез различни видове клемни блокове, в които медта и алуминият не контактуват. Ако тези проводници са свързани заедно, а след това алуминият силно се окислява, което води до нагряване и изгаряне на контакта. При комбинираната употреба на проводници се взема мед за гнезда, а алуминий - за осветление. Или към контакти и осветителни уреди - мед, а към разклонителните кутии от щита - алуминий. Но е по-добре да използвате само медна жица за окабеляване, просто различно напречно сечение, като вземете предвид очакваното натоварване. В допълнение, такова изискване е посочено в EMP през глава 7.1. параграф 7.1.34.

Кой кабел да избера

Най-често срещаните видове медни проводници са VVG, GDP и NYM. В домашното окабеляване се използва проводник (кабел) с три ядра, по-рядко с две ядра - ако не е предвидено окабеляване защитна земя или за свързване на уреди, които не изискват заземяване.

VVG кабел е многожилен кръгъл или монолитен плосък проводник. Броят на ядрата е от 2 до 5, като освен това има силна изолация. В апартаменти и къщи, изградени от тухла или бетон, можете да използвате обичайната марка VVG. Въпреки това, на места, където има повишена честота на запалване (например в дървена къща), е по-добре да използвате модернизиран изглед на този проводник - кабел VVGng или VVGng-LS, който не разпространява горенето.

Меден кабел

Телът от БВП се използва изключително рядко за окабеляване, например в жилищни помещения, както и в работилници, където напрежението е в рамките на 220-660 V. Външно той има само плоска форма, живее в този проводник от 2 до 4. Всяко отделно ядро ​​е изолирано, т.е. както и външна изолация. Към изолацията е добавен ензим, който инхибира разпространението на горенето. Тази марка не е предназначена за подземен монтаж.

Ако бюджетът ви позволява, можете да изберете NYM кабел за окабеляване в къщата. Освен това е направен от мед, популярен е с електротехниците и в същото време е по-скъп аналог на VVGng. Discover NYM спецификации Можете от нашата статия.

Правилният избор на раздел

Добре направеното медно окабеляване може да продължи много години. Следователно е необходимо да изберете правилното напречно сечение на кабела и за това трябва да знаете какво натоварване може да издържи определен участък.

Най-лесният начин да изберете напречно сечение на меден кабел е, както следва:

Таблица с раздели

По време на инсталацията осветление в апартамента или у дома, трябва да изберете кабел със сечение 1,5 mm.kv. Този раздел е в състояние да издържи натоварване до 3 кВт, което е напълно достатъчно за свързване на тела в помещението. Можете да направите няколко основни линии от разпределителното табло, например за стаи една линия, за кухнята - втората, а за банята и коридора - третата. Относно, как да разделим окабеляването на групипрочетете в нашата отделна публикация.

За изходящите групи изберете проводници със сечение от 2,5 mm.kv., които могат да издържат натоварване до 4,5 kW. За по-мощни електрически уреди трябва да се изтеглят отделни линии от щита на по-голямо напречно сечение, съответстващо на тока на натоварване на определен електрически уред. Такива уреди включват електрическа фурна, електрически бойлер и котлон. Трябва също да знаете, че за да свържете електрически уреди с мощност над 3,5 kW, конвенционалният контакт няма да работи и имате нужда от електрически контакт, който е проектиран за по-голям товарен ток.

Важен момент! Ако има няколко електрически кабелни линии в един строб (гофриране, тръба и др.), Тогава те ще издържат на друг ток - по-малък от посочения за 1,5 и 2,5 кв. М.

Методи за свързване

Свързването на проводници от различни метали не се препоръчва. Въпреки това, мнозина игнорират това изискване и в резултат на това окабеляването служи за много кратко време. Има обаче ситуации, когато няма избор и трябва да се направи такава връзка. В този случай можете да използвате следните опции за конектор:

Заваръчна става

Завиването е забранено според PUE от глава 2.1, параграф 2.1.21. Те не осигуряват надежден контакт и може да отслабнат с времето!

Най-надеждната връзка на проводници при полагане на ново окабеляване се осъществява чрез заваряване. В тази връзка много ниско съпротивление, така че заваряването на сърцевините е най-добрият вариант. Заваряването е приложимо особено в дървена къща, тъй като нивото на пожарна безопасност в заваръчната връзка е голямо. Ако заключим, тогава с изброените видове конектори това е най-сигурното и издръжливо. В допълнение, запояването и кримпването с ръкави се считат за качествени методи за свързване.

Полезни съвети

Много е важно правилно да се ориентирате в основните нюанси на инсталирането на медно електрическо окабеляване, така че ето няколко съвета:

  1. Броят на изводите трябва да бъде избран за всеки случай поотделно - според броя и мощността на работещите електрически уреди в определено помещение.Също така е важно да се вземе предвид удобството на тяхната работа, така че да не се налага да се ограничавате, включително електрическите уреди от своя страна. При инсталиране на медно окабеляване е необходимо да се вземе предвид евентуалното увеличаване на натоварването на окабеляването и броя на изводите в бъдеще, тъй като електротехникът е монтиран повече от една година.
  2. Задължително е да има земя в хола.
  3. Освен това, медното окабеляване трябва да бъде защитено от прекъсвачи и RCD. Тези устройства ще предпазят окабеляването от късо съединение, претоварвания и изтичане на ток.
  4. Когато инсталирате електрическо окабеляване, основното е правилно да се изчисли напречното сечение на всички линии на електрическото окабеляване и да се изберат правилните защитни устройства - надеждността на инсталираното електрическо окабеляване зависи от това.
  5. В помещения с висока влажност кабелът трябва да бъде допълнително защитен от гофриране. Гнезда и ключове, разположени в такава стая, трябва да бъдат защитени от влага. Също така лампите в такива помещения трябва да имат защита от влага.
  6. Въпреки многобройните предимства на медна тел, трябва да се уверите при покупката, че тя не е TUSH кабел, а е направена в съответствие с GOST, в противен случай проводниците може да не отговарят на посочените характеристики. Относно, как да определим напречното сечение на кабела Преди да купите, описахме в отделна статия.

След като направите окабеляването с помощта на меден кабел, не се притеснявайте, че ще има проблеми с него и ще продължи повече от десетина години. И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Това и всичко, което искахме да ви разкажем по този въпрос. Сега знаете по-добре медното окабеляване в апартамента и как правилно да го монтирате. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под публикацията!

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *