Как да направим кабел по фасадата на сградата и какви изисквания трябва да се вземат предвид

Когато се свързвате с електрическата мрежа на вилата, селската къща или гараж, както и инсталирането на сателитни антени, климатични устройства, светлинни индикатори, камери за видеонаблюдение, човек трябва да се справи с такъв проблем като прокарване на кабел по фасадата и стените на сградата, като същевременно отговаря на изискванията PUE и други разпоредби. Този тип окабеляване изисква сериозен подход към решаването на проблема, тъй като нарушаването на правилата за монтаж може да причини нестабилна работа на свързаното електрическо оборудване и да създаде предпоставките за токов удар и пожар. Според PUE е разрешен отворен и затворен начин за полагане на окабеляване по фасадата на жилищна сграда. Трябва да изберете приемлива опция в зависимост от условията на околната среда, марката на кабела и материала на стената, върху която ще бъде монтиран кабелният багажник. Стените могат да бъдат направени от тухла, пясъчник, различни видове бетон, дърво, а също така да бъдат завършени с сайдинг. За всички изброени видове материали има подходящи стандарти за електрическа работа. След това ще се опитаме да обясним възможно най-подробно как кабелът трябва да бъде положен по фасадата на сградата.

Тухлена, бетонна или каменна стена

Можете да полагате кабела без гофриране или тава, само ако изолацията му е устойчива на UV лъчи. Но на практика в повечето случаи се използва CIP, който е проектиран за монтаж на открито и е устойчив на ултравиолетово лъчение или VVGng-LS, чиято изолация не е устойчива на ултравиолетово лъчение.

В първия случай е възможно кабелът да бъде положен по фасадата на сградата, при условие че разстоянието от кабела до стената е не повече от 6 см (PUE глава 2.4, с. 2.4.60).

Във втория случай кабелът се полага в метална електрическа кутия. Ако няма опасност от механични повреди - можете да положите кабела в гофрирането на HDPE (черен), но също така се намира в продажба набръчкване изработени от UV устойчив PVC (проверете този артикул, тъй като обикновеният PVC се напука на слънце). Можете също да използвате метален маркуч, Кабелните скоби и гофриращите щипки се закрепват към стената с дюбели, пирони или дюбели за нокти с помощта на строителен пистолет.

Полагане на велпапе на снимката на стената

Стъпката за закрепване на кабела върху хоризонтални секции не трябва да надвишава 350 mm, на вертикални секции - 500, на места на огъване - 100. Входът на кабела в сградата трябва да бъде поставен в тръба или в парче метален електрически канал (глава 2.1. PUE Раздел 2.1.58). За това как се провежда прокарване на кабела през стената, разказахме в отделна статия.

Въвеждане на кабелната линия в къщата

Идеалният начин за монтиране на кабелни линии по протежение на фасадата е да ги поставите в предварително пробити порти, последвани от затваряне с мазилка, но поради високата сложност, т.е.на практика се използва рядко.

Дървена стена

Поради високата степен на горимост на дървесината, нормите за полагане върху дървена стена са много по-строги, отколкото за тухла или бетон. В този случай трябва стриктно да се спазват следните условия:

  1. Кабелната линия трябва да бъде положена в незапалим кожух.
  2. Входът в сградата през стената трябва да бъде оборудван с метален ръкав, изработен от тръба с дебели стени.

По правило клон от захранващата мрежа се извършва от самоносещ изолиран SIP проводник, с алуминиеви проводници. Използването на алуминиево окабеляване с горима обвивка за полагане върху дървена фасада е забранено, следователно, преди да свържете линията към дървената стена, трябва да свържете кабела с медни проводници, като използвате специални плътни скоби. При полагане на кабел на марката SIP е забранено да се поставя близо до сайдинга, той трябва да бъде разположен на разстояние най-малко 6 см от стената, дори ако телта е заведена в гофрирана тръба или метален маркуч.

Въвеждане на електричество в дървена къща

Окабеляването може да бъде положено в метален или пластмасов кабелен канал. При липса на заплаха от механични повреди е позволено да се използва гофрирана тръба, изработена от PVC или метален маркуч. Когато използвате гофриране, е много важно закупеният продукт да е снабден със сертификат за пожарна безопасност. В съответствие с наредбите стъпката на монтаж на гофрираната тръба трябва да съответства на таблицата:

Диаметър на гофрирана тръба mm Стъпка на монтиране mm Диаметър на гофрирана тръба mm Стъпка на монтиране mm
20 1000 50 1700
25 1100 63 2000
32 1400 75 2300
40 1600 90 2500

Като входна втулка е позволено да се използва тръба с дебели стени, чиято дебелина на стената трябва да съответства на напречното сечение на проводниците:

Дебелина на стената на тръбата

Фасада от сайдинг

Това е най-трудният метод за монтаж, като се вземе предвид фактът, че сайдингът е горим материал, а също така поради якостните си свойства не е предназначен за монтаж на скоби за фиксиране на кабелни линии. Специални проблеми могат да бъдат избегнати, ако необходимите кабелни линии са положени по протежение на фасадата и стените преди началото на довършителните работи или се извършва частично демонтиране на сайдинг плочи. Въпреки това, често такива опции се класифицират като невъзможни, така че собственикът на жилище трябва да реши как да проведе окабеляване за сайдинг и да не нарушава регулаторните изисквания.

На първо място възниква въпросът как и как да се оправи линията. За тухли и бетон, продуктът за фасадно закрепване тип SF 10 е отличен.

SF 10

SF 10 осигурява надеждно фиксиране на снопа с тел с диаметър до 25 мм, на разстояние 10 см от повърхността. Ако сайдингът е положен върху дърво, по-добре е като крепежни елементи да използвате полувинт или кука.

Фиксиращи материали
При полагане на кабел на марката SIP с горима обвивка на фасадата е забранено да се поставя близо до сайдинга, той трябва да бъде разположен най-малко на 6 см от стената, дори ако е навит в гофрирана тръба или метален маркуч. Този тип крепежни елементи отговарят на тези условия за монтаж.

Общи изисквания

Кабелните линии по фасадата са положени успоредно на архитектурните линии на сградата, използването на бронирани продукти, направени с горивно влакнесто покритие, е забранено. Не монтирайте силови и телефонни проводници в един и същи пакет, между тях трябва да има празнина от 25 мм. Ако по маршрута са монтирани няколко проводници, полагането трябва да се извърши с минимален брой припокривания.

Струва си да се отбележи, че ако ще положите SIP проводника по протежение на фасадата, тогава трябва да поддържате следните разстояния до елементите на сградата, като например:

с хоризонтална инсталация:

  • над прозореца, входна врата - 0,3 м;
  • под балкона, прозореца, корниз - 0.5 м;
  • до земята - 2,5 м;

с вертикална инсталация:

  • до прозореца - 0,5 м;
  • до балкона, входна врата - 1.0 m.

Видеото по-долу демонстрира как да нарисувате SIP проводник по стената:

Тук, според тази технология, кабелът се полага по фасадата на сградата в съответствие с PUE.Сега знаете как безопасно да положите кабелна линия върху дърво, тухла, бетон и дори сайдинг!

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *