Как да свържете три фази към частна къща?

В наши дни е необходима качествена и добре обмислена система за захранване. Ако при закупуване на апартамент този проблем не се решава от наемодателя, а от строителната компания, тогава има избор за доставка на електричество на частна къща. Еднофазното захранване вече е внесено в апартамента и дори такова напрежение е напълно достатъчно там. В частния сектор обаче трифазната мрежа може да бъде доста актуална. В тази статия ще ви кажем коя електрическа мрежа е по-добра: трифазна или еднофазна, както и как да пренасяте 380 волта към частна къща по закон и какви документи са необходими за това.

Предимства и недостатъци на трифазна система за захранване

Не е тайна, че трифазното захранване на частна къща става все по-уместно и това е свързано не само с величината на напрежението. Нека разгледаме всички предимства на 380 волта и ето списък с тях:

 1. Свързване на най-често срещаното в ежедневието и на работното място асинхронни електродвигатели клетка ротор за клечка. Когато са свързани към еднофазна верига, тяхната мощност, въртящ момент и ефективност се губят. В крайна сметка първоначално са проектирани за три фази. Използването на такива електрически машини в частна къща може да се наложи при оборудването на шлифовъчна, сондажна или дървообработваща машина и други видове оборудване. Собственик, който има умения да работи на такова оборудване, винаги ще намери приложение за него. Мощната помпа винаги е полезна в страната, така че не е проблем да се извърши 380 волта.
 2. Свързвайки три фази, собственикът на частна къща получава, като цяло, три независими еднофазни мрежи, с които той може да се разпорежда по своя преценка. За да направите това, за да получите еднофазно напрежение 220 волта, трябва да свържете един проводник към фазата, а другият към нула. Тя ще се нарича фаза. Напрежението между двете фази е 380 волта и се нарича линейно. Прочетете повече за фазовото и линейното напрежение в статията: https://electroexp.com/linejnoe-i-faznoe-napryazhenie.html.
 3. В случай на повреда или аварийна ситуация на разпределителна подстанция, една или дори две фази могат да изгорят. В същото време собственикът на частна къща с три фази ще има поне осветление и хладилник. Трябва да се помни, че при трифазните двигатели работата на две фази ще доведе до неизбежната му повреда.

Трифазна дозираща дъска

Помислете и има клопки. Трифазна мрежа е необходима, ако мощността на еднофазна мрежа не е достатъчна. И дори ако еднофазната не е достатъчна, няма нужда да бързате да свържете три фази, по-добре е да изясните възможността увеличаване на границата на мощност за еднофазна мрежа - тази процедура е много по-проста от съчетаване и свързване на трите фази.

Три фази трябва да бъдат свързани в случай, че е необходимо трифазно захранване електрически двигателикоито не могат да работят в еднофазен режим или в случай на едновременно използване на голям брой електрически уреди, оборудване, например, ако къщата има голямо земеделско стопанство, се създава някакво малко производство.

Трябва да се отбележи и няколко недостатъка на трифазната система за захранване. Един от минусите е нуждата равномерно разпределение на натоварването за всяка от фазите. Вторият недостатък е голямата трудност при свързването, придобиването на друг щит, защитни устройства и т.н. Третият недостатък е голямата опасност от гледна точка на токов удар, тъй като къщата ще има не само еднофазно напрежение 220 V, но и линейно напрежение 380 V

Както можете да видите, ползите от захранването на потребител от 380 волтова мрежа не винаги са очевидни. Сега си струва да разберем какви документи са необходими за свързване на трифазна мрежа. Сега ще говорим за това.

Как да направим връзка от три фази

Разбира се, преди да преминете към техническата страна на проблема и директно да се свържете, трябва да се свържете с компанията, която е доставчик на електроенергия в този конкретен регион. За целта клиентът трябва ясно да разбере и да се съгласи по следните точки:

 • Мрежова мощност.
 • Вид брояч и тарифа. Това може да бъде многотарифно измервателно устройство или еднотарифно.
 • Броят на фазите (в случая 3).
 • Електрическа схема.
 • организация заземяване, което е изключително необходимо за защита на хората от електрически ток по време на повреда или влошаване на изолационното съпротивление.

Важно! Независимото свързване към електропреносните мрежи е забранено от закона! Процедурата за свързване и организиране на доставка на енергия трябва да се извършва от висококвалифициран персонал. За да свържете частна къща към трифазна мрежа, тя трябва да бъде напълно изтощена, а също така е забранено това да се извършва без енергийна услуга.

Доставчиците се придържат към ясни изисквания и правила. Следователно, ако разстоянието от частна къща до 380 волтови мрежи, най-често преминаващи през стълбове, ще бъде повече от 300 метра в града (500 извън града), тогава за да провеждате електричество, ще трябва да платите поддръжка инсталация.

Електрическа връзка на обекта

Също така е важно да се отбележи, че често преди свързването е необходимо да се предоставят данни за състоянието на домашното окабеляване. Ако къщата има старо окабеляване, тогава е много вероятно представителите на захранващата мрежа не само не дават разрешение за свързване на трите фази, но и ще намалят минималния лимит за еднофазна мрежа от съображения за безопасност, тъй като окабеляването не може да издържи на голямо натоварване.

Следващият ключов въпрос за свързване на къщата към мрежата от 380 волта ще бъде захранването, което потребителят ще вземе от мрежата.

Има три степени:

 • първият - не повече от 16 kW;
 • вторият - от 16 до 50 кВт.
 • третата - от 50 до 160 кВт.

Разбира се, по-добре е да се организира захранването с резерв от мощност, особено след като увеличението на броя на устройствата, които работят на този тип енергия, е засега очевидно. Цената на тази система обаче ще бъде по-висока.

Важно е да се отбележи и пределната мощност - най-често до 15 кВт се разпределя за средния потребител. И в този случай всичко зависи от състоянието на електрическите мрежи, мощността на трансформатора в трансформаторната подстанция или в трансформаторната подстанция. Ако капацитетът е малък, тогава снабдяващата организация разпределя приблизително мощността към къщите и е невъзможно да се свърже над този капацитет, особено три фази. В този случай, за да свържете трите фази на необходимата граница на мощност, се нуждаете от отделен трансформатор - това вече е по-сложна процедура, тъй като трябва да закупите KTP, да се свържете към мрежата с високо напрежение 6 (10) kV. Следователно обикновеният потребител трябва да се задоволява с определен лимит на мощност за еднофазна мрежа.

Списъкът с документи, които трябва да бъдат за свързване на 380 волта (в допълнение към самото приложение) включва:

 1. Идентификация.
 2. Идентификационен номер на данъкоплатците, отговарящ на данъците.
 3. Документи за собственост на жилищни или нежилищни помещения (в случай на свързване на гараж).
 4. Одобрен пълен жилищен план (ако има такъв).

От тези документи се взема копие, което се предоставя на компанията от доставчика на електроенергия. Необходимо е обаче също съгласуване с оригиналите.

Някои доставчици могат също да поискат допълнителни документи, за всеки случай те също трябва да бъдат взети със себе си:

 • Информация за мощността и списък на цялото налично електрическо оборудване в частна къща, в гараж или в страната. В зависимост от това къде трябва да проведете трифазно електричество. Ако връзката е направена към сайт, който няма електрическо оборудване, тогава ще трябва да посочи предполагаемите му видове и мощност.
 • Информация за тяхната максимална мощност.
 • Приблизително време за въвеждане в експлоатация на жилища, ако не е жилищен имот.

Монтирането на многотарифни измервателни уреди е много изгодно, тъй като ако не използвате мощни устройства по време на пиковите часове, можете да спестите значително. Например, през нощта цената на тока е няколко пъти по-евтина, отколкото през деня.

Предимствата на двоен тарифен уред

Процедурата за регистриране на многотарифен електромер:

 1. Изготвяне на заявление с искане за инсталиране на електромер.
 2. Получаване на технически спецификации за този електромер, който трябва да бъде закупен, ако електроснабдителната компания няма това оборудване. Често те сами предоставят не само услуги за връзка, но и продажби на измервателни устройства.
 3. Придобиване също програмиране на измервателни уреди.
 4. Обадете се на представител на енергийната компания, за да проверите правилното свързване на електромера, както и неговото уплътняване.
 5. Извършване на промени в споразумението или изготвяне на ново, когато се организира нова връзка на три фази.
 6. Получаване на разрешение за свързване на 380 волта.

Между другото, все още има такава опция като преобразуването на еднофазно напрежение в трифазно. Относно, как да направите 380 волта от 220 Можете да разберете, като кликнете върху връзката.

Номиналните характеристики на прекъсвачите трябва напълно да съответстват на натоварването, свързано към тях. Не е посочена мощност на машините, само напрежението и токът, за който е проектиран, са посочени на кутията. Относно, как да изберем прекъсвач, разказахме в отделна статия.

Що се отнася до техническата част, а именно свързването на трифазно напрежение към частна къща, по-добре е да поверите този въпрос на специалисти, защото при липса на опит и умения ще бъде почти невъзможно да се извършат самостоятелно три фази.

Електроинсталационни работи

За да разберете колко сериозно е всичко, по-долу е приблизителна схема на свързване от 380 волта в частна къща, с окабеляване към автомати:

Трифазна схема на захранване

За да се запознаете с технологията на трите фази, препоръчваме ви да изучите следния блок от статии:

Разбира се, за да получите печелившо, доста мощно и универсално трифазно напрежение в частна къща, лятна вила или гараж, ще трябва да отделите малко усилия, време и пари. Документи, координация, връзка, по-сложна схема на окабеляване и следователно по-скъпо окабеляване, така че помислете отново внимателно, ако имате нужда от три фази.

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове, които обясняват възможността за свързване на трите фази, както и нюансите на подготовката на документите:

Сега знаете как да харчите 380 волта в частна къща и какви документи са необходими за това. Надяваме се, че нашата стъпка по стъпка инструкция беше полезна за вас и помогна за независимото свързване на къщата към трифазна мрежа!

(10 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Борис

  Предложената схема не съответства на снимката на електрическия панел. Какво е вярно? Разлики. Свързване на проводник N. Провод N се свързва чрез автоматичен прекъсвач. Автобусна връзка N и Pe. На диаграмата няма автоматичен прекъсвач след брояча.

  Отговарям
 • Игор

  Те казаха на всички освен едно и също нещо. Къде да отида къде да търсят публични услуги как да напишат изявление колко струва.

  Отговарям
 • Сергей

  Дойдох в Енергосбит Плюс, за да разбера какви документи са необходими за свързване на 380 в. В допълнение към основните документи ми казаха да взема съгласието на съседите да влязат в 380, тъй като къщата е двустайна и най-важното е, че не можете да направите две капки към една двуфамилна къща от една опора, аз Искам да прекарам три фази в гаража си и от трифазен метър да свържа половината си от къщата с една фаза 220 V. Същността на моето съобщение, защо се нуждая от съгласието на съседите, за да свържа 380 v.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *