Как да проверите здравето на диодния мост - инструкции стъпка по стъпка

В много устройства, работещи от 220 V мрежа, е инсталиран диоден мост. Това устройство се състои от четири (за еднофазна мрежа) или шест (за трифазна) полупроводникови силициеви диоди. Необходимо е за преобразуване на променлив ток в постоянен ток. На входа му се прилага променлив ток и на изхода се получава пулсираща константа на напрежение в знак. Тези елементи на веригата често се провалят, дърпайки предпазителя зад тях. Нека да видим как диодният мост се проверява за работоспособност по различни начини.

Какво трябва да знаете за диодните мостове

За начало ще разгледаме какво са и какво има вътре в диодния мост. Има тези елементи на веригата в две версии:

  1. От дискретни (отделни) диоди. Обикновено споени на дъската и свързани с писти към правилната верига.Единични диоди
  2. Диодни сглобки Сглобките могат да бъдат или еднофазни мостове за коригиране на двете полупериоди на променливо напрежение, или възли на два диода, свързани към верига от общ катод или анод и други възможности за превключване.монтаж

Във всеки случай, еднофазният диоден мост на токоизправителя се състои от четири полупроводникови диода, свързани последователно паралелно. Променливото напрежение се прилага към две точки, в които анодът и катодът са свързани (противоположни полюси на диодите). DC напрежението се отстранява от точките на свързване на същите полюси: плюс от катодите, минус от анодите.

На диаграмата местоположението на връзката на променливотоковото напрежение се обозначава със символите AC или "~", а изходите с постоянно напрежение "+" и "-". Начертайте тази схема за себе си, тя ще ни бъде полезна при проверка.

Диодна мостова верига

Ако си представите истински диоден мост и го комбинирате с тази схема, получавате нещо като:

Диоден мост дизайн

Местоположение на диодния мост на платката и предпазни мерки

Диодните мостове са инсталирани в захранвания както на импулсни, така и на трансформаторни. Заслужава да се отбележи, че в импулсните блокове, които сега се използват във всички домакински уреди, мостът е инсталиран на входа на 220V. На своя изход напрежението достига 310V - това е амплитудното напрежение на мрежата. В трансформаторните захранвания те се инсталират във вторичната верига, обикновено с ниско напрежение.

Ако устройството не работи и откриете издухан предпазител, не бързайте да включите устройството, след като го смените. Първо, ако има проблеми на платката, предпазителят ще издуха отново. Такова захранване трябва да бъде включено чрез електрическа крушка.

Проверка на дъската през електрическата крушка

За да направите това, вземете патрон и завийте в него 40-100 W лампа с нажежаема жичка и я свържете към пропастта на фазовия проводник, за да се свържете към мрежата. Ако често ремонтирате захранвания, можете да направите удължителен кабел с патрон, инсталиран в пролуката на захранващия кабел, за да свържете лампата, това ще ви помогне да спестите време.

Домашен удължителен кабел с патрон

Ако има дъска късо съединение - когато сте свързани към мрежа, през нея ще потече силен ток, ще се взриви предпазител или верига на платката или проводник или машината ще бъде избита. Но ако в пролуката вмъкнем крушка, чието съпротивление спиралата ограничава тока, тя ще светне с пълна топлина, запазвайки целостта на всичко по-горе.

Ако няма късо съединение или уредът е работещ, е разрешено или леко светване на лампата, или пълното й отсъствие.

Най-простата и груба проверка

Ще ни трябва индикаторна отвертка. Струва една стотинка и трябва да бъде в кутията с инструменти във всеки дом. Просто трябва първо да докоснете входа на токоизправителя 220V, ако индикаторът светне на фазовия проводник, тогава напрежението е налице, ако не, проблемът явно не е в диодния мост и трябва да проверите кабела. Ако има напрежение на входа, проверяваме напрежението на положителния изход на токоизправителя, то в този момент може да достигне 310 V, индикаторът ще ви го покаже. Ако индикаторът не свети, диодният мост е отворен.

За съжаление няма да можем да разберем нищо друго с отвертка с индикатор. за как да използвате индикаторна отвертка, можете да разберете от нашата статия.

Диоден мултицетов мостов диод

Всяка част от дъската може да бъде извадена за проверка или звънене без запояване. Въпреки това, точността на проверката в този случай е намалена, защото може би липсата на контакт с трасето на платката, с видимо "нормално" запояване, влиянието на други елементи на веригата. Това важи и за диодния мост, не можете да го спойкате, но е по-добре и по-удобно да го спойкате за проверка. Мостът, сглобен от отделни диоди, е доста удобен за проверка на дъската.

Проверка на борда

Почти всеки модерен мултицет има диоден тестов режим, обикновено той е комбиниран със звука на веригата.

Режим на набиране

В този режим се извежда спадът на напрежението в миливолта между сондите. Ако червената сонда е свързана към анода на диода, а черната - към катода, тази връзка се нарича напред или проводима. В този случай спадът на напрежението в PN-кръстовището на силициевия диод лежи в диапазона 500-750 mV, което можете да видите на снимката. Между другото, показва тест в режим на измерване на съпротивлението, също е възможно, но има специален режим за проверка на диоди, по принцип резултатите ще бъдат сходни.

Проверка на диода с мултицет

Ако смените сондите на места - червени на катода и черни на анода, екранът ще има единица или стойност по-голяма от 1000 (около 1500). Такива измервания показват, че диодът е работещ, ако в една от посоките на измерване те се различават, тогава диодът е дефектен. Например, изключена непрекъснатост - диодът е счупен, и в двете посоки високи стойности (както при включването му отново) - диодът е отрязан.

Важно! Диодите на Шотки имат по-малък спад на напрежението от порядъка на 300 mV.

Има и експресна проверка на диодния мост с мултицет. Процедурата е следната:

  1. Поставяме сондите на входа на диодния мост (~ или AC), ако пръстенът работи, той е счупен.
  2. Поставяме червената сонда на „-“, а червената сонда на „+“ - на екрана се показва около 1000, променяме сондите на места - на екрана 1 или 0L или друга висока стойност - диодният мост работи. Логиката на такава проверка е, че диодите са свързани последователно в два клона, обърнете внимание на веригата и те провеждат ток. Ако плюсовата мощност е приложена към - (точката на свързване на анодите), а минусът мощността до „+“ (точката на свързване на катодите), това се случва, когато се извършва повикването. Ако един от диодите е отворен, токът може да тече по другия клон и можете да направите погрешни измервания. Но ако един от диодите е счупен, падането на напрежението върху един диод ще се покаже на екрана.

Видеото по-долу ясно показва как да проверите диодния мост с мултицет:

Пълен тест на диоден мост

Можете също да проверите диодния мост с мултицет съгласно следните инструкции:

  1. Поставяме червената сонда на “-” и с черно докосване на клемите, към които е свързано променливото напрежение “~”, и в двата случая трябва да има около 500 на екрана на устройството.
  2. Поставяме черната сонда на "-", докосваме клемите "~ или AC" в червено, едната на екрана на мултицет, което означава, че диодите не се движат в обратна посока. Първата половина на диодния мост е действаща.
  3. Черната сонда е на "+", а червеното докосва входовете на променливотоковото напрежение, резултатите трябва да са както в 1 точка.
  4. Сменяме сондите на места, повтаряме измерванията, резултатите трябва да са както в параграф 2.

Същото може да се направи и с „цешка” (универсално измервателно устройство от съветско производство). Как да проверите диодния мост с указател мултицет, описан във видеото:

Между другото, тестът може да се извърши без тестер изобщо - с батерия и контролна светлина (или LED). Когато диодът е включен правилно, през крушката ще потече ток и той ще светне.

Проверка на диодите с крушка

В заключение искам да отбележа, че диодните мостове са инсталирани навсякъде: в зарядно устройство, заваръчна машина, на инвертор, в захранващи устройства и т.н. Благодарение на описаната техника можете да проверите диодите за работоспособност у дома.

Ще бъде полезно да прочетете:

(6 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *