Как да поставите кабела за ограда според правилата

Собствениците на летни къщи и домакински парцели често трябва да се справят с проблема за свързване на захранването с потребителите, разположени в райони, отдалечени от дома. Това може да бъде помпена станция, парникови отоплителни устройства, осветителна мрежа, както и редица други икономически съоръжения. В такива случаи собственикът на жилището е изправен пред въпроса как да пусне захранващия кабел в района, без да нарушава правилата за електрическа инсталация (PUE), след като са преминали всички стандарти за електрическа пожарна безопасност, а също и за да избегнат претенции от контролни организации. Идеално решение би било да подземно окабеляване в кабелен канал или в метална тръба, както и да ги окачите на специално оборудвани опори за това. Тези методи на инсталиране обаче отнемат много време и могат значително да повлияят на семейния бюджет. В тази връзка за летните жители и собствениците на жилища най-уместно е полагането на кабел за оградата. Методи за инсталиране и изисквания PUE за полагане на проводник, ние предоставихме по-долу.

Изисквания за инсталиране

Целият набор от елементи, предназначени за полагане на кабела в класическата версия, се нарича кабелна конструкция, оградата на сайта не е включена в тази категория. PUE позволява инсталиране върху така наречените некабелни конструкции, които могат да се играят с ограда, но по време на инсталацията е необходимо да се изпълнят условията, за да не се отклоняват от изискванията на регулаторните документи.

Монтаж на кабелна линия за оградата

Изискванията за инсталиране са много по-малко, ако за полагане се използва брониран проводник, но това не винаги е удобно и достъпно, така че в бъдеще ще разгледаме възможността за работа с кабели PVA или VVGNG-LS, заслужено спечели най-широкото приложение за успешна комбинация от параметри като цена и качество. Техните проводими проводници са от мед, а изолацията е от поливинилхлорид (PVC).

PVA и VVG кабелите, като бронирани, трябва да се полагат на височина не по-малка от 2 метра, в противен случай те трябва да бъдат осигурени защита срещу механични повреди, тоест те, в съответствие с PUE, трябва да бъдат положени в тръба, в кутия или защитени от стоманен ъгъл и т.н., както е посочено в точка 2.3.39 от PUE (Глава 2.3).

Опции за уплътнение

Препоръчително е да обмислите варианти за това как да проведете кабел по протежение на оградата, ако височината на оградата достигне 2 метра и повече или ако оградата е по-малка от 2 метра, тя е направена от велпапе, дърво или тухла. Разгледайте правилата за полагане на линията във всеки случай.

Височината на оградата е от 2 метра. Най-простият вариант, в този случай, не е необходимо да се организира защита на кабела от механични повреди. Ще бъде достатъчно да издърпате стоманен кабел между 1-2 колони на ограда с диаметър 1-2 мм, към който проводник може да бъде фиксиран с найлонови скоби, приблизително както на снимката по-долу.Този метод на монтаж е най-простият в изпълнение, изисква сравнително ниски материални разходи, отговаря на изискванията за пожарна безопасност, ако оградата е от дърво. Можете да научите повече за кабелното окабеляване от статията:https://electroexp.com/texnologiya-prokladki-kabelya-na-trose.html.

Кабелно окабеляване

Оградата е висока под 2 метра, направена от велпапе. В този случай, за да се защити кабелът, той трябва да бъде положен в кутии или тръби. Ще бъде неизгодно да се използват стоманени продукти за защита, така че е по-добре да се използват тръби, изработени от пластмаса, които са удобно закрепени с щипки към оградните стълбове. Има най-лесният начин за решаване на проблема - поставете кабела в пластмаса гофре, Сивата гофрирана PVC тръба е много крехка, още повече, че с течение на времето под въздействието на слънцето и високите температури значително губи якостните си свойства. Поради тези причини защитната му функция е много пренебрежима. Използването на гофрирането може да служи в по-голяма степен като формално изпълнение на изискванията на PUE, за представяне пред контролните организации. Ако положите кабела в гофрирането по протежение на улицата - по-добре е да купите черно гофриране, изработено от полиетилен. Когато използвате гофриране, трябва да вземете предвид регулаторното изискване, чийто смисъл е, че стъпката на неговото закрепване по цялата дължина на окабеляването към носещата повърхност не трябва да надвишава 1 метър. Снимката е пример за фиксиране на гофриране върху ограда от велпапе:

Ограда с височина под 2 метра, изработена от дървени материали. Характеристика на полагането на кабел върху дървена ограда е, че продуктите за неговата защита трябва да се състоят от негорими материали. Използването на метални тръби или ъгъл като защита е много скъпо и не всеки собственик на жилище или наемодател може да си позволи такива разходи само да прокара кабела около обекта, така че като икономичен вариант можете да използвате гофрирана метална тръба.

Ограда с височина под 2 метра, изработена от тухла или камък. В този случай при полагане на проводника трябва да се извършват всички мерки за безопасност, както за оградата, зашита с велпапе. Кабелен монтаж да се произвежда по същата технология, която се използва при инсталиране на открито окабеляване по стените.

Затова разгледахме как кабелът може да бъде положен по протежение на оградата. Надяваме се, че предоставените правила PUE и методи за инсталиране ви помогнаха да начертаете правилно линията със собствените си ръце!

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *