Как става преносът и разпределението на електроенергия

Не е тайна, че електричеството в нашата къща идва от електроцентрали, които са основните източници на електроенергия. Между нас (потребителите) и станцията обаче може да има стотици километри и през цялото това голямо разстояние токът трябва по някакъв начин да се предава с максимална ефективност. В тази статия всъщност ще разгледаме как електроенергията се предава на разстояние от потребителите.

Маршрут за транспорт на електричество

И така, както вече казахме, отправна точка е електроцентралата, която всъщност произвежда електричество. Днес основните видове електроцентрали са хидро (хидро), топлинна (ТЕЦ) и атомна (АЕЦ). В допълнение има соларни, вятърни и геотермални електрически. станция.

По-нататък от източника електроенергията се предава на потребителите, които може да са на големи разстояния. За да прехвърлите електричество, трябва увеличаване на напрежението използване на усилващи трансформатори (напрежението може да се увеличи до 1150 kV, в зависимост от разстоянието).

HVL

Защо се предава електричество при високо напрежение? Всичко е много просто. Спомнете си формулата на електрическата мощност - P = UI, тогава ако прехвърлите енергия на потребителя, тогава колкото по-високо е напрежението в електропроводите - толкова по-малко ток в проводниците, при същото потребление на енергия. Поради това е възможно да се изграждат електропроводи с високо напрежение, намалявайки напречното сечение на проводниците, в сравнение с електропроводи с ниско напрежение. Това означава, че разходите за строителство ще бъдат намалени - колкото по-тънки са проводниците, толкова по-евтини са те.

Съответно, електроенергията се прехвърля от станцията към усилващ трансформатор (ако е необходимо), а след това с помощта на електропроводи, електричеството се прехвърля към централните разпределителни подстанции (централни разпределителни подстанции). Последните от своя страна се намират в градове или в непосредствена близост до тях. На централната циркулация ниско напрежение до 220 или 110 kV, откъдето електричеството се прехвърля към подстанции.

Подстанция 110 kV

Тогава напрежението отново се понижава (вече до 6-10 kV) и разпределението на електрическата енергия става в точките на трансформатора, наричани още TP. Електричеството може да се предава на трансформаторни точки не по електропроводи, а по подземна кабелна линия в градска среда това ще бъде по-подходящо. Факт е, че цената на отчуждаващата лента в градовете е доста висока и ще бъде по-изгодно да се копае окоп и да се полага кабел в него, отколкото да се заема място на повърхността.

Трансформатор 10 / 0,4 kV

Електричеството се прехвърля от трафопостове към многоетажни сгради, сгради от частен сектор, гаражна кооперация и др. Обръщаме вашето внимание на факта, че напрежението в ТР намалява още веднъж, вече до обичайните 0,4 kV (380 волтова мрежа).

Ако разгледаме накратко маршрута на пренос на електроенергия от източник към потребителите, той изглежда така: електроцентрала (например 10 kV) - подстанция за повишаване на трансформаторите (от 110 до 1150 кв.) - електропреносна линия - подстанция за трансформация на стъпка надолу - ТП (10-0.4 kV) - жилищни сгради.

По този начин електричеството се предава по тел до нашата къща. Както можете да видите, схемата на пренос и разпределение на електроенергия към потребителите не е твърде сложна, всичко зависи от това колко е разстоянието.

Можете ясно да видите как електрическата енергия навлиза в градовете и стига до жилищния сектор, можете на снимката по-долу:

Транспортен маршрут

Схема за предаване на електричество

Експертите говорят по-подробно по този въпрос:

Как електроенергията идва от източника до потребителя

Какво друго е важно да знаем

Исках също да кажа няколко думи за точките, които се пресичат с този въпрос. Първо, дълго време се провеждат проучвания по темата как да се прилагат безжично предаване на енергия, Има много идеи, но най-обещаващото решение към днешна дата е използването на безжична WI-Fi технология. Учени от Вашингтонския университет откриха, че този метод е съвсем реален и започнаха по-подробно проучване на проблема.

Второ, към днешна дата променлив ток се предава чрез електропровод, а не постоянен. Това се дължи на факта, че преобразуващите устройства, които първо коригират тока на входа, а след това отново го правят променлив на изхода, имат доста висока цена, което не е икономически възможно. Въпреки това, пропускателната способност на електропроводи с постоянен ток все още е 2 пъти по-висока, което също ни кара да се замислим как е по-изгодно да го приложим.

Така че разгледахме схемата на предаване на електроенергия от източника към къщата. Надяваме се да разберете как електричеството се предава на разстояние от потребителите и защо се използва високо напрежение за това.

Ще бъде интересно да прочетете:

Как електроенергията идва от източника до потребителя

(6 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Вадим Генадевич

  Искате ли да знаете защо електричеството се предава при високо напрежение? Всичко е много просто. Факт е, че с увеличаване на напрежението силата на тока се увеличава,
  пишете обаче? или ...

  отговор
  • Admin

   Разбира се печатна грешка! Съжалявам, вече поправен!

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *