Как да използвате съблекач за проводници?

Един от най-незаменимите инструменти за монтажник на електротехник е инструмент за събличане на тел, Когато броят на връзките се изчислява не от една дузина, а понякога дори и от сто проводници, отнемането на изолацията се превръща в скучен кошмар, отнемайки лъвския дял от времето. За да помогнат в тази трудна работа, бяха разработени специални устройства - стриптизьори. В тази статия ще разгледаме основните типове на този инструмент, ще дадем собствено мнение за това кое е по-добре да изберем, а също така ще ви кажем как да използвате стрипперс за отстраняване на изолация от проводници.

Видове изолационни съставки

Клещи за ивици се различават както по принципа на работа, така и конструктивно. Има ръчни, полуавтоматични, автоматични стриптизьори. Всички те са обединени от принципа на действие, разрез на изолацията и изваждането й от проводника до определена дължина.

Ръчните тегличи имат най-простият работен механизъм. На външен вид механичният стриптизер е подобен на клещи, само по устните има допълнителни гнезда с остриета за различни секции на токопроводими проводници. Този тип инструмент е подходящ за отстраняване на изолация от проводник с напречно сечение не повече от 6 мм.кв., както и за кримпване на втулки (някои модели позволяват). Не е трудно да работите с ръчен стриптизьор - просто трябва да инсталирате сърцевината в гнездото, да натиснете дръжките (хванете) и да направите кръгово движение, в резултат на което изолационната обвивка ще бъде премахната.

WS-01C снимка

Полуавтоматичните модели на тегличи са още по-лесни за работа. Механизмът е по-усъвършенстван, така че не е необходимо независимо да превъртате стриптизьора около жицата. Достатъчно е само да фиксирате сърцевината в подходящ гнездо и да натиснете дръжката. Също така, много модели полуавтоматични тегличи ви позволяват да режете проводници и кримпване на уши.

WS-13

Автоматичният стриптизьор вече е професионален инструмент за събличане на тел. Разликата му от полуавтоматичното устройство е независимо определяне на тел секцията, поради което процесът на събличане се свежда до факта, че просто трябва да инсталирате сърцевината в гнездото и да натиснете дръжката. Автоматичните съблекачи са най-скъпите, но също така способни едновременно да премахват защитната обвивка от няколко проводника, да свалят изолацията от средата на жицата, да премахват обвивката от плоски проводници и много други.

Автоматичен пулър

Кой стриптизьор е по-добре да изберете

Ако говорим за малка електрическа работа у дома, по-добре е да изберете ръчна лента за рязане на кабела, която ще ви позволи да почистите обвивката от сърцевините, напречно сечение до 6 mm.kv. Механичните модели са евтини, около 400, в допълнение, за домашните електротехници, те ще бъдат доста подходящи по функционалност.

Електриците, чийто живот е пряко свързан с окабеляването, е по-добре да изберете полуавтоматичен или автоматичен стрипер.Цената на инструмента започва от 1000, за качествен теглич трябва да платите още повече. Но ако вземете предвид колко опростено и най-важното ускорено окабеляване, можете без колебание да дадете предпочитание на подобрен механизъм.

Правила за използване на инструментите

Събличане живее

Помислете за експлоатационните инструкции за примера на китайската полуавтоматична стриптизьорка, която служи вярно повече от една година. Този модел абсолютно не е причудлив и лесен за поддръжка.

Снимка на китайски стриптизьор

Режещият елемент е двойка плочи с размери с щанцова форма за различни диаметри на сърцевината, както е показано на снимката:

Размерен модел

Поставяйки жицата в хватката на клещите, оставете дължината на проводника за отстраняване на изолацията, зад ножовете, както е показано на снимката по-долу:

Проводник в ножове

Изолационна обвивка

Задържайки жицата, ние намаляваме щипците, стискайки дръжките. Ножовете се сближават чрез изолацията, а устойчивите челюсти се стискат и издърпват жицата назад. В резултат изолацията се отстранява от жицата.

Ръководството за ръчния стриптизьор е предоставено във видеото:

Важен момент при използване на стриптизьор е да изберете правилния размер за рязане с матрици в ножове, ако направите грешка с диаметъра, мекият проводник ще се повреди и дори може да се откъсне на мястото на събличане. Също така, не хващайте голяма дължина на изолацията на проводника, по-добре е да го разделите на няколко операции за по-малко. При достатъчна сръчност отнемането на изолацията със стриппер отнема по-малко от секунда, а самата работа престава да бъде скучна и рутинна. Следователно придобиването на това устройство спестява време и пари, както и мощността на електротехник. Освен това инструментът се изплаща с лихва.

кримпване

Ако нямате под ръка джанта, за която сте свикнали кримпване на проводници с ръкави, можете да го кримпнете. Да работите с инструмента в този случай е доста просто. Първо отстранете изолацията до желаната дължина, след това инсталирайте върха на сърцевината и го поставете в подходящия конектор на дръжката. Стиснете дръжките и в края на краищата трябва да получите изтъкан връх. Последният етап - отсечете излишната част от сърцевината в края, ако е необходимо.

Във видеото по-долу ясно се вижда как да използвате автоматичен стриптизьор, за да отрежете кабела и кримпвате съветите:

Така че разгледахме какво е стриптизер за събличане на проводници. Сега знаете коя версия се използва най-добре за битови нужди и работа, както и как да използвате събутвач, за да се съблече кабелът и да се крият клемите.

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *