Как да изберем драйвер за LED лампа и да определим параметрите на съществуващ драйвер?

Владимир пита:
Добре дошли! Моля, кажете ми дали е възможно да изберете LED драйвер за растерната лампа ASD 36W. Уловката е, че лампата е направена като евтин китайски кораб. Шофьорът в него не само няма такива. данни, обикновено това е чип, облечен в бяла пластмасова кутия, като например 16-канален кабел. Възможно ли е с помощта на тестер и някои измервания на този драйвер да се изчисли неговата технология. Разполага?

Кажете, ако измерите неговата съпротива, ще ни даде ли нещо? Или ако измервате съпротивлението на самите светодиоди? В електрониката не съм много. Какво мислите, трябва ли да избера замяна на този драйвер?

 

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Защо да изберете замяна? Ами добре, измерването на съпротивлението няма да доведе до нищо, ако се интересувате - google или изучете схемата на драйвера. Има 90% вероятност трансформатор без импулсен импулс да намали трансформатора. Светодиодите също нямат съпротивление по дефиниция.

За да изчислите параметрите - включете лампата и измерете изходния ток на водача (в пролуката на един от проводниците, които преминават от драйвера към светодиодите, включете амперметъра или мултицета в този режим) и напрежението върху товара.

Но внимавайте, ако не сбърках и е без трансформатор, това означава, че няма галванична изолация и можете да бъдете шокирани.

Ако това е драйверът, тоест източникът на ток, тогава не трябва да го "карате" на празен ход, тоест когато нищо не е свързано с него. След като направите горните измервания, ще разберете основните параметри, по които се избират драйверите - ток и напрежение, освен ако при закупуване на драйвер ще видите, че е посочен диапазонът на напрежение, тоест характеристиките могат да бъдат от типа:

  • I = 300 mA
  • U = 6 ... 18 V
  • Pmin = 2W
  • Pmax = 4W

(приблизително и условно)

Това означава, че драйверът произвежда стабилен ток от 300 mA, в диапазона от 6 до 18 V, минималната мощност, с която работи, е 2 W, а максималната е 4. Тези параметри ще имат драйвер, към който можете да свържете от 2 до 4 светодиода с мощност на 1 ват.

Но какъв е източникът на светлина във вашата лампа? Съдейки по снимката в магазина, изглежда, че това са алуминиеви ленти със светодиоди. Те могат да бъдат захранвани от източник на напрежение, а не от ток, тогава в характеристиките на такъв източник на енергия се посочва (на примера на захранване за LED ленти):

  • V = 12V
  • I = 10A

Това означава, че може да даде стабилно напрежение от 12 V при товар, който консумира нещо от 0 до 10 ампера.

 

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *