Как да свържете магнитен стартер - инструкции с диаграми

Магнитният стартер е ключов елемент в почти всяка електрическа верига. С помощта на контактор потребителите се свързват, дистанционно контролирани товари и други превключватели. В зависимост от напрежението на управляващата мрежа, те се различават в управляващото напрежение 12, 24, 110, 220, 380 волта. Обикновено за свързване на трифазен и не само товар има контакти L1, L2, L3 и спомагателни NO или NC. Управлението на стартер с малък размер се извършва в ръчен режим или от различни автоматични устройства, като превключватели на времето, превключватели на светлината и други. По-долу ще разгледаме някои схеми за свързване на магнитен стартер за 220 и 380 волта, които могат да бъдат полезни у дома.

Преглед на опции

В ръчен режим включването се извършва от поста на бутона. Бутонът за стартиране отваря отворен контакт за затваряне, а стопът работи за отваряне. Диаграмата за окабеляване на магнитния стартер за самоснимане е следната:
Свързване чрез поставяне с бутон Помислете за работата на веригите за включване и изключване на магнитен контактор. Пост с два бутона, когато се натисне START, фазата навлиза от мрежата през STOP контактите, веригата се сглобява, стартерът се прибира и затваря контактите, включително допълнителен NO, който е успореден на бутона START. Сега, ако го пуснете, магнитният стартер продължава да работи, докато напрежението изчезне или изчезне термично реле P защита на двигателя. Когато STOP е натиснат, веригата се прекъсва, контакторът се връща в първоначалното си положение и контактите се отварят. В зависимост от целта, мощността на бобината може да бъде 220V (фаза и нула) или 380V (две фази), принципът на работа на управляващите вериги не се променя. Включването на трифазен електродвигател с термично реле чрез бутон с бутон е както следва:
Необратима връзка

В крайна сметка изглежда нещо подобно, на снимката:

Стартова връзка чрез два бутона за снимки

Ако искате да свържете трифазен мотор чрез магнитен стартер с намотка 220 волта, трябва да извършите превключването съгласно следната схема на свързване:

Свързване на двигателя чрез MP
С помощта на трите бутона на контролния панел можете да организирате обратното въртене на електродвигателя.
обратен
Ако погледнете отблизо, можете да видите, че се състои от два елемента от предишната схема. При натискане на START контакторът KM1 се включва, затваря контактите на NO KM1, става самозаключващ се и отваря NC KM1, което елиминира възможността за включване на контактор KM2. Когато натиснете бутона STOP, веригата се разглобява. Друг интересен елемент от трифазната обратима схема на окабеляване е силовият агрегат.
Реверсивна верига
В контактора KM2 фазите L1 се заменят с L3, а L3 - от L1, като по този начин се променя посоката на въртене на електродвигателя. По принцип тази трифазна и еднофазна схема за контрол на натоварването покрива вътрешните нужди с глава и е лесна за разбиране. Можете също така да свържете допълнителни елементи на автоматизация, защита, ограничители. Разгледайте всички тях поотделно за всяко конкретно устройство.

Използвайки горната схема на свързване на магнитния стартер, можете да организирате отварянето на гаражната врата, като въведете допълнителни крайни превключватели във веригата, като използвате сериални контакти NC с NC KM1 и NC KM2, ограничавайки движението на механизма.

Инструкции за свързване

Най-лесната опция за връзка е чрез бутона. В този случай трябва да действате, както е показано във видеото:

Свързваме стартера чрез стойката с бутони (без заден ход)

Например с двигател изглежда така:

380 волтово управление на мотора

Моторът може да бъде свързан с помощта на обратна верига, както следва:

Стартиране на двигателя чрез три бутона

Тук по този принцип можете независимо да свържете устройството към мрежа от 220 и 380 волта. Надяваме се, че нашите инструкции за свързване на магнитен стартер с вериги и подробни видео примери бяха разбираеми и полезни за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

Свързваме стартера чрез стойката с бутони (без заден ход)

380 волтово управление на мотора

Стартиране на двигателя чрез три бутона

(24 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Игор

  Здравейте. Въпрос? може ли двигателят да бъде свързан без контактния блок на бутона? ако е заменен с бутон с резе.моторна бобина за 220 въртене само в една посока, възможно ли е? Ще бъде добро или лошо.Защо копчето е лошо? Казвам се Игор, много ще се радвам да отговоря

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Контактът с блока също е необходим за фиксиране.
   Следователно, вие казахте всичко правилно - заменете с ключалка или превключвател. Контактният блок просто ще напусне веригата и бутонът ще бъде заменен с това, което написах по-горе.

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *