Как да свържете двутарифен електромер

Електричеството е един от най-разпространените продукти не само в Русия, но и в целия цивилизован свят. С постоянно увеличаване на стойността си, както физическите лица, така и предприятията преминават към нов тип зареждане, което отчита не само количеството изразходвана енергия, но и времето на деня, когато е взето от мрежата. Естествено, конвенционален измервателен уред не е в състояние за това, за това е необходимо да закупите, инсталирате и регистрирате прехода към многотарифно измерване на електроенергия. Разликата в стойността се основава на търсенето на този продукт, което се променя в рамките на един ден. Например през нощта по-голямата част от потребителите не използват електрически уреди и мрежата не се зарежда, така че цената на електроенергията е по-ниска, съответно през деня, напротив. В тази статия ще ви разкажем как да свържете двутарифен електромер и какви са условията за преминаване към многотарифно измерване на електрическа енергия.

Как да преминете към многотарифно измерване на електроенергия

За да се възползвате от тази тарифа, ще се нуждаете не само от двутарифното измервателно устройство, тоест електромера, но и от дизайна на тази услуга с доставчика на електроенергия. За целта трябва:

 1. Отидете в организацията, която е вашият доставчик.
 2. Свържете се с отдела за изготвяне на договори за електрозахранване и се уверете, че е възможно да преминете към счетоводство с двойна тарифа.
 3. Напишете изявление за прехода към нова тарифа.
 4. Платете разходите за премахване на стария електромер, цената на нов с инсталация, връзка и конфигурация.

Монтаж на електромер

Схема на свързване на двоен тарифен метър

Свързването и инсталирането на двутарифен електромер трябва да се извършва само от специалисти, които имат разрешение за работа в електрически инсталации и група за електрическа безопасност не по-ниска от третата. За да инсталирате и след това да свържете електромера със собствените си ръце, трябва да разберете опасността от токов удар.

Двутарифните измервателни уреди, както и еднотарифните измервателни уреди, могат да бъдат проектирани за различно мрежово напрежение:

 • 220 волта - еднофазна мрежа, тоест се използва фаза и нула;
 • 380 волта - трифазно напрежение, връзката има три фази.

Техните схеми на свързване са по принцип идентични, само че те имат своите разлики в броя на клемите за свързване и в резултат на това съответното защитно и комутационно оборудване, проектирано за мрежово напрежение. За апартамент най-често е характерно 220 V, а за частна къща 380 V може да бъде приемливо, ако оборудването с трифазни асинхронни двигатели, Характеристика на някои трифазни измервателни уреди е възможността за използването им за еднофазни мрежи.

Ето схемата на свързване на еднофазен двутарифен електромер:

Еднофазна схема за свързване

Наличието на заземяване не е задължително тук, но все пак се препоръчва да се организира, тъй като дори и най-модерният устройство за остатъчен ток, не може да осигури надеждна защита срещу токов удар по време на повреда. Много често работата се извършва, когато напрежението вече присъства на горните клеми на входната автоматична машина, така че преди да преминете директно към връзката, трябва да изключите напрежението и да проверите липсата му на частите на тока, върху които ще се извършва работата.

Схемата за свързване на трифазен двутарифен електромер изглежда така:

Трифазна схема за инсталиране на мрежата

Правила за безопасност и принцип на свързване е подобен на предишната диаграма. Ако потребителската мрежа е мощна и токът на натоварване е по-голям, отколкото електромерът може да премине през себе си, тогава връзката се осъществява чрез токов трансформатор. Почти всички електромери са проектирани за ток от 5 до 50 ампера. За вериги с високо напрежение в производството такива трансформатори са задължителни, тъй като с тяхна помощ се записва не само консумираната електроенергия, но и електрическото оборудване е защитено от аварийни условия.

Видеото по-долу ясно показва връзката на еднофазен и трифазен електромер към мрежата:

Принципът на отстраняване и изчисляване на изразходваната енергия

Двутарифният електромер е съвременен електромер за измерване на електроенергия, който е в състояние да показва и записва не само количеството изразходвана енергия, но и датата, часа, характеристиките на режимите на електрозахранващата мрежа. За да разберете колко електроенергия се консумира през даден период от време, е необходимо чрез натискане на бутоните на измервателното устройство да преминете към режим на показване, където можете да видите данни за използването на електричество през деня и нощта. Знаейки колко киловата са били изразходвани през деня и съответно през нощта, можете да разберете колко енергия се изразходва от мрежата на ден, на месец, на седмица и т.н. Как да изчислим сумата за плащане? За целта записаната разлика се умножава по дневната или нощната тарифа, която може да се различава в зависимост от региона, в който се намира потребителят.

Показания на уреда

Видеото по-долу ясно показва първоначалната настройка на многотарифен електромер, използвайки примера на модел CE102M R5:

Разбира се, тази форма на счетоводство има своите огромни предимства и е доста полезна за потребителя, който например може да прехвърли част от делата си в нощно време, тъй като съвременните устройства се програмират и се включват автоматично в точното време. Ако обаче в мрежата са включени само хладилникът и осветлението, тогава трябва да помислите за ефективността на двутарифния режим на плащане и счетоводство и да изчислите колко дълго ще се изплатят всички разходи за ново оборудване и електротехнически услуги. Надяваме се да разберете как да свържете двутарифен електромер в мрежи 220 и 380 волта. Ако имате въпроси, можете да ги зададете в коментарите под статията.

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Олег

  Схемата за свързване на електромера в статията е неправилна, опасна и е забранена от PUE. Така че не можете да се свържете в никакъв случай. Неутралният проводник не трябва да се прекъсва от брояч. Трябва да има разклонение от нулевата шина.

  Отговарям
  • Александър

   Какво представлява клаузата PUE?

   Отговарям
   • Admin

    Явно се опитваше да говори за диригента на PEN ...

    Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *