Как да свържете правилно дифавтомата?

уговорена среща диференциален автомат се състои от три основни функции: защита срещу късо съединение, изтичане на ток и пренапрежение на захранващата мрежа. Както знаете, това устройство е комбинация от RCD и прекъсвач в един случай. След това ще поговорим за това как да инсталирате и свържете difavtomat със собствените си ръце!

Изберете начин

Като начало ще се спрем на основните опции за електрическа работа, като домашното окабеляване може да бъде еднофазно (220 V), трифазно (380 V), със и без заземяване. В допълнение, продуктът може да бъде инсталиран само на въвеждащия панел в апартамента или върху всяка отделна група проводници. В зависимост от тези условия схемата на свързване на дифавтомата може да бъде леко променена, а самото устройство ще има различен дизайн (биполярен или четириполюсен).Биполярен модел

Така че, нека разгледаме всеки от начините за свързване на дифавтомата в щита.

Най-проста защита

Най-лесният метод за инсталиране е един въвеждащ дифавтомат, обслужващ всички апартаменти за окабеляване. В този случай трябва да закупите мощно устройство, предназначено за текущия товар от всички електрически уреди в стаята. Недостатъкът на такава схема на свързване е, че ако защитата работи, ще бъде проблематично сами да намерите проблемната зона, защото разбивка може да бъде навсякъде.Верига с въвеждащо защитно устройство

Обърнете внимание на факта, че заземяващият проводник преминава отделно, свързвайки се към заземителната шина, към която са свързани всички PE проводници от електрически уреди. Друг важен момент е да свържете неутралния проводник. Нулата, която се получава от диференциален автомат, е строго забранено да се свързва с други нули на мрежата. Това се дължи на факта, че различни токове ще преминат през всички нули, което ще накара устройството да работи.

Надеждна защита

Подобрена опция за свързване на дифавтомат в къщата е следната схема:Отделно обслужване за всяка група

Както можете да видите, за всяка група проводници е инсталирано отделно устройство, което ще работи само ако възникне опасна ситуация в неговия „раздел“. В същото време останалите продукти няма да реагират и ще работят в нормалния си режим. Предимството на тази опция за връзка е, че кога ток за изтичане, късо съединение или претоварване на мощността Веднага можете да намерите проблемната зона и да продължите да я ремонтирате. Недостатъкът на този метод за инсталиране на дифавтомат са увеличените материални разходи за закупуването на няколко устройства.

Без заземяване

По-горе ние предоставихме няколко примера, в които присъства контакт на земята. Въпреки това, в селската къща и в стари къщи (и съответно със старото окабеляване) се използва двужилна мрежа - фаза и нула.

В този случай свързването на дифавтомата се извършва по следния принцип:Опция без PE защита

Ако във вашия случай също няма "земя", не забравяйте подмяна на домашно окабеляване към нов, по-сигурен.

В трифазна мрежа

Ако решите да инсталирате дифавтомат в вила, гараж или модерен апартамент, където се използва трифазна 380V мрежа, в този случай е необходимо да използвате 3-фазна автоматична машина. Всъщност веригата няма да се различава от предишните, ако не вземете предвид факта, че на входа и изхода от корпуса трябва да бъдат свързани четири проводника.Трифазно устройство за 380 V мрежа

Диаграмата показва как да свържете трифазен дифавтомат към мрежата:

Трифазна мрежова защитна верига

Така че ние предоставихме съществуващите начини за свързване на диференциална машина със собствените си ръце. Най-правилната опция е тази, която е със заземяване и няколко отделно инсталирани устройства.

Препоръчваме ви също да гледате визуална видео инструкция с правилната връзка на проводниците:

Селективна схема

Инсталирайте продукта

След като решите начина на свързване, трябва да преминете към също толкова важния етап - монтажни работи. Всъщност инсталирането на диференциална машина не е трудно, основното е да направите всичко правилно и според инструкциите. На читателитеElecroExperta»Ние успяхме бързо и лесно да инсталираме дифавтомат в щита, ние предоставяме следните стъпка по стъпка инструкции:

 1. Проверете корпуса за дефекти и механични повреди. Всяка пукнатина в кутията може да доведе до неизправност на продукта.Корпус без повреди
 2. Изключете електричеството в къщата и се уверете, че няма напрежение в мрежата, като използвате индикаторна отвертка (или мултицет). за как да проверите напрежението на изхода, разказахме в съответната статия!Прекъсване на захранването на щита
 3. Инсталирайте дифавтомата върху DIN шината, както е показано на снимката.Монтаж на DIN шина
 4. Залепете изолацията върху свързващите ядра, за това се препоръчва използването инструмент за събличанекоето няма да повреди контакта на живо.Облицовъчна изолация със странични резачки
 5. Свържете фазовите и неутралните проводници, съгласно схемата, към специалните съединители на тялото на дифавтомата. Обръщаме вашето внимание на факта, че оловните проводници трябва да бъдат прикрепени отгоре.Отворени оловни ядра
 6. Включете захранването и проверете дали устройството работи.

Това е цялата технология за инсталиране на диференциален автомат. Препоръчваме да използвате продукти само от известни производители: Legrand (legrand), ABB, IEK и Dekraft (decraft).

Също така ви съветваме да се запознаете с грешките във връзката, които предоставихме по-долу.

Основни грешки във връзката

Както вече казахме, ако difavtomat е неправилно свързан към мрежата, могат да възникнат проблеми като фалшивата му работа или дори пълна повреда.

Следните грешки във връзката може да са отговорни за неизправностите:

 1. Нулевият проводник на изхода на корпуса е свързан с останалите нули. Както бе споменато по-рано, преминаващите токове ще провокират устройството до фалшива работа.
 2. Уводните L и N са навити от дъното на кутията. Подобна грешка се среща много често на практика, което показва невниманието на електротехника, извършил инсталацията. Дори на предния панел на диференциалния автомат е начертана схема, според която въвеждането се извършва само отгоре.
 3. Нулата се свързва със "земята". Тази опция понякога се използва в стари къщи, където се използва двужилна мрежа. Резултатът от неправилна връзка е фалшива защита.
 4. Провод N е свързан директно към уреда (минала защита). В този случай ще се случи и пътуване.
 5. Във веригата има няколко диференциални машини и в същото време електрическото устройство е свързано фазово към едната, а нула към другата. Резултатът е изключване на едно или две защитни устройства наведнъж.

Можете ясно да видите грешките във видеото по-долу:

Неправилна диференциална връзка на машината

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как правилно да инсталирате и свържете difavtomat със собствените си ръце.

Свързан материал:

Селективна схема

Неправилна диференциална връзка на машината

(34 гласа)
Зареждане...

39 коментара

 • Denis

  Добър ден, моля, кажете ми дали има смисъл да свързвате диференциалния автоматик c16 0.03a успоредно с входния автоматик s50. Идеята е, че да изключите машината за отваряне и да изключите всички електрически уреди в къщата, линията зад диференциала (и това е хладилникът) ще работи? Пред прекъсвача на входа има още 1 двуполюсен прекъсвач c62 и прекъсвач на диференциална верига с 50 0.1a в алеята. Благодаря предварително.

  Отговарям
 • Сава

  На снимката за инсталиране на difavtomat на релсата за din, защо кафявият проводник (разбирай L) отива до клемния блок?

  Отговарям
  • Admin

   Да, фигурално е направено като пример. Само е показано, че въвеждащите L и N вървят нагоре.

   Отговарям
 • Алексей

  Моля, кажете ми, на 4 автоматични машини, 3 на 16 и един 10 ампера, коя диференциална машина трябва да бъде настроена, как да се изчисли кой комплект?

  Отговарям
  • Admin

   25А 30mA е достатъчно. И все пак - по-лесно е да се поставят diff и RCD на всеки ред, отколкото един общ, така че ще бъде по-лесно да разберете къде се задейства RCD, на кой ред.

   Отговарям
 • Валери

  Здравейте!
  Difavomat PFL6-16 / 1N / C / 003 "Moeller" не се включва, т.е. превключвателят не се заключва в състояние на включване. Мога ли да направя нещо с него или да си купя нов?
  благодаря

  Отговарям
 • Юджийн

  Благодаря! Вашият намек помогна да разберете, че не можете да свържете нула от difavtomat с нули на потребители, които не са свързани с този difiltomat.

  Отговарям
 • Алла

  Моля, дайте съвет. Жилището има 7,7 kW бойлер. На отоплителната линия в апартамента има RCD 40 A. Извън апартамента има трифазно устройство за диференциално захранване 25А, 100 mA и RCD.
  RCD във входа известно време след включване на нагревателя се задейства. Електротехник предложи промяна на диференциалното напрежение на 40A, 300 mA. Не знам какъв участък от жицата е положен към нагревателя. Кажете ми, възможно ли е да промените WPPT на предложената модификация? Конфузи 300 mA. Благодаря предварително.

  Отговарям
  • Admin

   Объркан от формулировката: „Извън апартамента има трифазно устройство за диференциално захранване 25А, 100 mA и RCD.“ Може би само един от тях е автомат? Проверете или дайте снимка на устройствата, инсталирани във входа.

   Отговарям
 • босилек

  добър вечер! Кажете ми кой диференциал да сложа 3 узо 25а, които минават под контактите в търговския етаж на магазина?

  Отговарям
  • Admin

   RCD - устройство, реагиращо на изтичане на ток. Difavtomat също реагира на токове на утечка и токове на късо съединение. Какво ще поставим къде, не е ясно.

   Отговарям
 • Андрю

  Възможно ли е да се използват дифавтомати на групи от автомати? Само дифатомите са прости, но няма прости RCD. Цената е маловажна, тъй като е безплатна. Благодаря ви много за вашите статии и видеоклипове.

  Отговарям
 • Марат

  има апартамент с две спални, тоест хол, спалня и кухня, идеята за всяка стая е да се сложи по една диференциална машина, да се посъветва какъв товар трябва да има диференциал?

  Отговарям
 • Сергей

  Здравейте! В апартамента (нова сграда) на входа имаше дифавтомат 63 A, 100 mA. След като подмених щита от неопитен опит, инсталирах обикновена автоматична машина на 63 A. Трябва ли да инсталирам difavtomat. В изходната група е инсталиран дифавтомат. Благодаря.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Препоръчително е да инсталирате, 100 mA difavtomat изпълнява противопожарна функция, след като бъде инсталиран, тогава е необходимо. Но difavtomat на гнездата просто ще предпази от текущи течове.

   Отговарям
   • Сергей

    Функция пожар в това, което се изразява?

    Отговарям
    • Сергей

     И схемата на свързване се усложнява?

     Отговарям
     • Admin

      Не, преди това си имал дифавтомат, просто сложи същия назад.

    • Admin

     Противопожарната машина ще защитава предимно входния кабел, както и онези групи проводници, които няма да бъдат защитени от отделна машина. Освен това е резервно копие, в случай че груповият диференциален апарат не работи.

     Отговарям
 • Сергей

  Съжалявам, че не съм специалист. Това беше RCD. НО казахте, че те не са надеждни.Препоръчахме ABB и бяха налични само автомати. Има ли ABB 63/100 difavtomats? Или 50/100?

  отговор
  • Admin

   Има 63A / 100mA дифавтомат от ABB, биполярен, тип AC.

   отговор
 • Сергей

  Препоръчва се надежден.

  отговор
 • Сергей

  Какво означава биполярно? Имам еднофазен метър.

  отговор
  • Admin

   Биполярно означава разбиване както на фаза, така и на нула, то е еднофазно.

   отговор
 • Nurek

  Добро утро
  Какъв бутон за връщане как да използвате

  отговор
 • Вадим

  Възможно ли е да се отделят 3-фази. диференциален автомат AD14 като 3 1-фази. Благодаря ви.

  отговор
 • Сергей

  Добре дошли! Кажете ми къде да взема нулевия проводник, ако изходът от разликата не може да бъде свързан към нулевата обща шина ?!
  Благодаря ви

  отговор
  • Сергей

   Нулевият проводник, излизащ от входящия дифавомат, ще бъде общата нула или общата шина за всички ваши електрически уреди. Това вашият нулев проводник не може да бъде свързан с други неутрални проводници, идващи например от други входни difavtomatov.

   отговор
 • Юрчич.

  Здравейте на всички! Как правилно да се заземете в апартамент или в къщата си, ако изобщо не беше там? Благодаря предварително 😉

  отговор
  • Сергей

   И откъде ще вземете това заземяване?
   Тялото на щита в коридора не е заземено.
   В частна къща трябва да създадете собствено заземяване, като забиете няколко метални квадрата с определена дължина в земята. След това тези квадрати са заварени заедно и от тук се взема заземяващият проводник. Което е правилно свързано към съответните изводи на всеки изход.

   НО! Такъв заземен контур трябва да се извърши правилно и той трябва да бъде тестван за устойчивост на разпространение на ток в електрическа лаборатория. И те трябва да дадат подходящ протокол за изпитване. Тоест, инициативата и надеждата за късмет по този въпрос са неподходящи, защото могат да струват живота.

   отговор
 • Idya

  Моля, кажете ми, когато свързвате входа към горните клеми на 1ph диференциалния автомат, е необходимо да се спазва фазирането. Машината има символ нула, но ако се свържете, без да спазвате това обозначение, имам предвид нулевата фаза, нулевата фаза. Това се смята за лоша връзка?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Ако фазирането е посочено от производителя, тогава е задължително да го спазвате и заплетените фази с нула ще се считат за грешна връзка.

   отговор
 • Алексей

  Селективността е фина, но във видеото AVDT данните не са подходящи за апартаменти според типа диференциален ток!

  ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТИПА AVDT (DIFA) НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ТИПА "A" ICON Тъй като не е написан на случая на Difa, а е обозначен в правоъгълника, типът "AC" изглежда като "~" (като във видеото), а видът "A" изглежда почти същото, НО СЛЕД "~" ИМА ЕДИН ДВЕ ВЪЛНИ, т.е. знака в двойния правоъгълник!

  * Типът DIF определя кои токове на изтичане AVDT (HELL) ще следи: Тип "AC" (продава се навсякъде) - следи само променлив ток (50 Hz) - не е подходящ за апартамент!

  Тип "A" (по-трудно да се намери) - контролира променлив ток (50 Hz) + импулсни компоненти на постоянен ток (перални, компютри, комутационни захранвания, накратко - почти цялото модерно оборудване) - ТОВА Е ЗА АПАРТАМЕНТ!

  Има селективни модели - а именно, тип “A” с буква на корпуса “S” (те се поставят на входа на къщата / апартамента с настройка 100 или 300 mA като огнеустойчив), например IEK AD12MS 2P 25A 100mA, тип А.

  Но 100 и 300 mA могат да бъдат зададени само на входа, а AVDT с настройка за диференциално изтичане от 30 mA се поставя в окабеляването около апартамента (за потребителите) (това е показано на видеото правилно)!

  Но видеото е просто, често срещано и неподходящо за съвременна технология тип "AC"! Предвид факта, че видеото е публикувано през май 2012 г., можем да простим такава грешка, защото по-рано просто не можеше да е тип „А“, но сега те се продават и АПАРТАМЕНТИТЕ / КЪЩИТЕ ТРЯБВА САМО ТИП „A“!

  Лек случай "Да"

  отговор
 • Александър

  Александър, изпратих този въпрос на друга ваша страница, но не съм сигурен, че е приет, така че го дублирам. Съжалявам, ако това.
  В инструкциите за диференциалните машини DSH941R, приложени в полето, на фиг. 1, вдясно (в ориентация за четене), стрелките показват посоката на мрежовата връзка отгоре надолу и отдолу нагоре (вижте файла), за разлика от препоръката ви, само отгоре. Къде е истината?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Ако производителят разреши по-ниското свързване на входните проводници, можете да свържете.

   отговор
  • Admin

   Ще го добавя сам, тогава не забравяйте, че сте свързали захранването отдолу „защото можете“ и не забравяйте да кажете на електротехника, който по-късно ще служи. Всички и навсякъде по навик поемат „топ” връзка. Няма техническа разлика, но ако го правите различно навсякъде, ще е лошо. В технологиите всичко трябва да е подобно.

   отговор
 • Сергей

  Добре дошли! Ако апартаментът е RCD 63A на 100ma трябва ли да сложа диференциал. автоматична машина за поточна линия за резервни бойлери с бивша планина вода (4,5 кВт) в тоалетната и пералните машини в банята? Сам и кой?

  отговор
 • Майкъл

  Каква мъка, експертите свързват фазата с шината, която се използва за нула и без защитна изолация ....
  Поставете общ диференциал до PU при номиналното натоварване с ток на изтичане 100mA (пожар) и на всички гнезда общо 30mA (с изключение на електрическата печка) или отделно на банята отделна диференциална машина 10-30mA (която не иска да монтира групата на контакти)

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *