Как да се препрограмира електромерът и колко струва

Ако мислите да преминете към двутарифен план за потребление и искате да спестите от разликата в цената на електроенергията (по-скъпа през деня и по-евтина през нощта), ще трябва да инсталирате специален електромер, който може да превключва тарифите в зависимост от времето на деня. Не всеки такъв измервателен уред е подходящ за монтаж като двутарифен електромер. Всяка производствена компания има лиценз и сключва договори за доставка на своите измервателни устройства. Следователно, трябва предварително да разберете типа устройство, препоръчано от доставчика на електроенергия. Често се случва инсталиран електромер, работещ по същата тарифа, да работи в двутарифен режим, след като замените програмата, какво можете да използвате. В тази статия ще ви разкажем какво е препрограмирането на електромер, колко струва такава услуга през 2019 г. и за чия сметка се извършва.

Общ преглед на услугата

Процедурата за подмяна на фърмуера се извършва с помощта на специално оборудване за свързване към измервателното устройство и лаптоп със специален софтуер. Подмяната на фърмуера може да се извърши както на електромера, който вече е инсталиран в апартамента, така и на устройството, взето за проверка. По правило препрограмирането на електромер у дома отнема не повече от 10 минути. За да замените на място, в инсталираното устройство, трябва да се свържете с вашата доставчическа организация и да поръчате специализирано посещение на вашия адрес. Това е платена услуга и в зависимост от региона разходите през 2019 г. са от 2000 до 2900 за еднофазни електромери, от 2500 до 5400 за трифазни електромери. Източник - уебсайт Mosenergosbyt.

Работата на майстора

Нека да разберем защо трябва да препрограмираме електромера. Така че може да има няколко причини:

  1. Преход от многотарифен към еднотарифен план и обратно. Ако искате да преминете към дневна тарифа или да се върнете към обичайната си счетоводна система, това може да стане само с помощта на препрограмиране, за което трябва да платите.
  2. Глюкомерът не показва показанията правилно. Ако забележите, че броячът не работи правилно, трябва да се обадите на съветника, който ще извърши диагностика и, най-вероятно, ще „мига“ отново програмата, което ще реши проблема. за как да проверите сами електромера, разказахме в съответната статия.

По правило производителите на многотарифни електромери произвеждат измервателни уреди, които вече са програмирани за няколко тарифи. Многотарифен електромер може да бъде закупен в енергоснабдителна компания. Но ако възникне необходимостта от препрограмиране, е по-добре да се свържете с доставчика на услуги.

Обръщаме вашето внимание на факта, че има много малки офиси и частни лица, които предлагат да препрограмирате електромера за по-ниска такса. Тези организации трябва да имат лиценз за този вид дейност и да сключат споразумение с предоставянето на акт за препрограмиране на електромера, който трябва да бъде предоставен на вашия доставчик на електроенергия,за коригиране на тарифното споразумение.

Важно да се знае

Много хора се интересуват как да препрограмират електромер със собствените си ръце. Искам да отбележа, че това не е възможно, защото За да свържете адаптера, трябва да премахнете уплътнението и това трябва да се извърши само от представител на енергийната компания или организация, която има лиценз за този вид дейност. Ако сами се опитате да извършите препрограмиране и в същото време нарушите целостта на печата, ще трябва да платите значителна глоба.

Свързване на адаптера към електромера

Освен това, за да препрограмирате брояча, трябва да имате специален адаптер и подходящ софтуер. Разбира се, можете да намерите всичко това, но, отново, нерегламентираните действия са изпълнени с неприятни последици.

Схема за свързване на адаптер

Ако искате да знаете как се извършва препрограмирането, препоръчваме да гледате това видео:

Как се извършва регулирането на времето на брояча ЦЭ2726А

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете какво е препрограмирането на електромера, защо е необходимо и кой има право да извършва тази дейност!

Ще бъде полезно да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Дмитрий

    Така че все едно - КОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЗА ТОВА ?! Няма отговор, въпреки заглавието.
    Купих ИСТИНСКИ програмиран брояч, но за моята фирма за доставки на барабана - ИЗИСКВАХ, че ще им платя 2000, за да го програмират сами. И ги разбийте, че той вече има всички сертификати и документи, потвърждаващи правилното програмиране от фабриката.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *