Как да поправите димер у дома?

Димер, наричан още димер, много често се проваля, особено ако къщата не е инсталирана мрежова защита от пренапрежение, Факт е, че тези устройства са много чувствителни към напрежения и могат веднага да се счупят при повишено натоварване. След това ще разгледаме основните причини, поради които димерът не работи и как да поправите неизправности със собствените си ръце.

Преглед на вероятните причини

Така че, първо, нека да поговорим за това, което стана „виновник“ за неизправността на димера.Управление на осветлението на Siemens

Най-често димерът спира да работи, след като в полилей или подова лампа изгори крушка. По време на изгаряне може да се появи късо съединениеВ резултат на това един от най-важните елементи на веригата в димера изгаря - триакът. Ако триакът не работи, цялата верига се проваля.Дизайн на контролер

Втората причина, поради която устройството може да не се включи или обратно - не изключвайте светлината, е защото димерът работи с енергоспестяваща лампа. Вече говорихме за факта, че за LED и флуоресцентни лампи трябва да закупите специални димери, просто създадени да работят с "домакини". В същото време специално димни светодиодни крушкиа не обикновени. Ако не сте взели предвид това изискване, тогава неизправността се крие именно в тази причина, което ясно е показано във видеопримера.

Какво да направите, за да може устройството да регулира яркостта на светлината

Друга вероятна причина за неизправността е неправилно избраната мощност на димера, в резултат на което той не работи както трябва. Вече неведнъж сме казвали, че мощността на димера трябва да е с 30-50% повече от мощността на всички крушки, които той регулира. Ако сте пропуснали момента и сте вмъкнали твърде мощни източници на светлина в лампата, не е странно защо димерът не изключва светлината или не регулира яркостта на лампите. за как да изберем димер, разказахме в отделна статия. Е, последното нещо, което трябва да кажа - може би проблемът е в окабеляването в района: полилей-превключвател.

Как да поправим повреда

Сега ще продължим по следния начин - ще разгледаме основните неизправности на димери и веднага ще предоставим съвети за ремонт на сам.

Ако устройството не включи светлината, първо проверете предпазителя, инсталиран под декоративния капак. С падането на напрежението може да изгори, предпазвайки останалите елементи на веригата от повреда. Подмяната на предпазителя не е трудна, особено след като водещите производители на димери (Schneider, Legrand) поставят резервен предпазител в комплекта, както е показано на снимката по-долу.Запасни предпазители за ремонт

Когато димерът не регулира яркостта на осветлението, не се изключва и не се включва след изгарянето на лампата в лампата, трябва да пристъпите към по-сериозен ремонт, тъй като най-вероятно триакът не работи - изгоря по време на късо съединение.Можете сами да опитате да замените този елемент от веригата, за това ви е необходим поялник и съответно умения за работа с този инструмент. Може да ви е необходима и тренировка с тънка бормашина (по-долу ще обясним защо). За да можете да отваряте счупен триак и да споявате нов, трябва да извадите алуминиевия радиатор от дъската, който е по-скоро закрепен с нит. Трябва внимателно да пробиете нита и след това да спойкате самия триак и да инсталирате точно същото, но цялото. За всички тези случаи препоръчваме да използвате домашна мини тренировка и домашно запояващо желязо.Снимка Triac

Ако използвате димер с конвенционални енергоспестяващи крушки, препоръчваме ви да смените лампите на специални възможно най-скоро. Не можете да използвате грешни домакини.LED за димер за снимки

Е, и последното - ако не само димерът не работи, но обичайният клавишен ключ не свети, тогава проблемът е в самото окабеляване. Може би някъде те късат проводниците или може би проблемът е в неизправността на самия полилей. Тук вече трябва да вземете мултицет и да звъните всички секции на веригата.

Тук всъщност са всички основни причини за неизправност на устройството. Надяваме се, че сега знаете защо димерът не работи и най-важното - как да поправите димера със собствените си ръце! В заключение искам да отбележа, че тези устройства са много чувствителни и поради съществуващи проблеми с падането на напрежението, силно се препоръчва да не ги използвате без стабилизатори!

Прочетете също:

Какво да направите, за да може устройството да регулира яркостта на светлината?

(13 гласа)
Зареждането ...

15 коментара

 • Юджийн

  Е, всичко е ясно и логично, но как мога да защитя триака от постоянно изгаряне.Смених го вече 3 пъти, трябва да се съгласите защо е необходим такъв димер.

  отговор
  • Admin

   Е, това е проблем в самия димер, най-вероятно с лошо качество, производителите са спестили нещо. Можете да запишете триак, ако поставите на изхода кондензатор с подходящ рейтинг или дросел. Те трябва да ограничат вливането на тока, в резултат на което възниква изгаряне.

   отговор
   • Василий

    Много интересна статия и подробна. За съжаление в него няма материали по отношение на един от видовете повреди, а именно, когато димерът е включен късно, той се изключва, ако крушките са включени за по-малко от 5-10% от мощността им.

    Сблъска се с подобна неизправност в английската подова лампа - тя или изобщо не се е включила, или е включена с няколко минути / секунда закъснение, докато мощността на крушките е нормална, според изискванията, установени от производителя. Интересно е, че на изхода на веригата, дори когато крушките не светят, напрежението беше (проверено от индикатора), веригата беше много висококачествена, не открих външни призраци на изгаряне или неизправност на нейните елементи.

    Накратко, не разбрах какво може да причини такава неизправност и въз основа на материалите в статията също не намерих решение. Може би авторът се е сблъскал с този вид неизправности и има опит в разрешаването им?

    отговор
 • Андрю

  Какъв е рейтингът на предпазителите?

  отговор
 • Александър

  Добре дошли! Купих 3 димера. Scneider модел ALT400903. Първият включен всичко е нормално. Вторият включи лампите (с нажежаема жичка) свети, но настройката вече не работи. Третият се включи напълно мъртъв. Може би някой се справи с горните димери. Моля за помощ при ремонта. Може би има схема на посочените димери. В димерите е инсталиран триак TL235T-L1 GKOL9 VU CHN 530 (Значи е написано на него). Не успях да намеря триак с такава маркировка в Интернет. Съответно, какво да се замени също не е известно. Ще съм ви много благодарен за помощта.

  отговор
 • Антон

  Кажете ми какво да правя, ако ритъмът на димера се загуби.Работи, но така - включете го и той светва, изключете го - изгасва и след това изгаря и накрая изгасва преждевременно, не достигайки 20 градуса, докато спре. Димер Шнайдер, обрат. Благодаря ви

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! И какви лампи управлява димера, LED? Ако е така, тогава лампите трябва да бъдат специални, димируеми. Използването на димер с неподходящи крушки може да доведе до отказ на крушките и самия регулатор.

   отговор
   • Антон

    Благодаря за отговора. Не, халогенни лампи, 4 * 50W. Димерът е оценен на 400W.

    отговор
 • Дмитрий

  Здравейте, дистанционното управление спря да работи
  Itz-500 intertechno

  отговор
 • Спермата

  Кажете на добрите хора. Защо димера регулира светлината само ако една лампа. Хванете две изгаряния всички до максимум. LED диммируеми лампи.

  отговор
 • Алфред

  Най-честата повреда е (моят опит) липсата на висококачествено запояване на елементите на веригата.

  Първо, запазете разписката.Второ, след покупката, спойка всички точки на спойка на дъската.

  Времето на неуспех настъпва от седмица до няколко месеца. Нямам качествена статистика. Подозирам, че това е умишлено явление от производителя.

  отговор
 • Валя

  Добър ден, кажете ми каква може да е причината - включете димера (на обикновена лампа с мощност 60 W) не с пълна мощност, но на една трета, всичко изглежда нормално, но след няколко минути изгасва и започва да работи само ако е изключен със сила за половин час или 20 минути

  отговор
 • Алексей

  Добър вечер

  Проблем: Започнах да слагам полилей - димируеми лампи, 6 вата всеки, 6 броя. Преди това проверих димера на обикновена лампа (свързах я към проводниците) - всичко работеше. След като свързах проводниците на полилея - димерът не работи, светлината не се включва. Димерният модел е Bush 2251 U (400 W). Той отвори димера (свали капака), тестерът звънна и на четирите болта, около които са начертани стрели - всички мъртви. На теста на фазовия проводник показва напрежението (слабо) във всяко положение на димера. Без заземяване. Каква е причината? Какво да правя

  отговор
  • Admin

   в смисъл на "мъртъв"? Какво искате да видите тестер на "болтовете"?

   Поставете нормален превключвател - ако всичко работи, тогава проблемът е в димера, може би просто не е съвместим с тези лампи. Опитайте се да завиете един полилей в полилея, за да проверите.

   отговор
   • Алексей

    Опитах се да свържа лампата с нажежаема жичка директно към същите проводници, към които свързах полилея с диодни лампи - не работи.
    Въпросът е дали самият димер може да се счупи, когато свързах полилей с диоди.
    Хипотеза: димърът пречупва „нулата“ (както е поставен от човека, който е извършил ремонта), върху жицата - към която е свързан полилеят, има фаза. Мога да се смесвам, когато свързвам проводници към „нулевия“ полилей и фаза. Може ли от това да изгори димер?
    Относно димера - намерих описание в интернет. Написано е, че този модел е за лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи (да се знае предварително ...).
    Наистина не искам да демонтирам димера ... Въпреки че вероятно ще трябва да се извади все едно.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *