Как да прекратявам тел влека?

За прекратяване на проводниците на проводници и кабели се използва специален инструмент под формата на клещи за преса. Не е трудно да се прекрати проводникът независимо, много по-важно е да изберете правилно кабелния кабел. По-нататък ние ще предоставим методология, която ще ви позволи лесно да се справите със кримпването както на многожични, така и на едножилни проводници, както на алуминиеви, така и на медни, и в същото време малки и големи напречно сечение.

Важно да се знае

Първото нещо, за което бих искал да говоря, е значението на прекратяването на проводниците на проводници и кабели със специален инструмент и защо е необходимо да кримпвам проводниците с уши. Със сигурност сте обърнали внимание как се свързва наземен автобус до корпуса на разпределителното табло. Жълто-зеленият проводник се закрепва от двете страни чрез винтова връзка чрез специален връх, както е показано на снимката по-долу.Заземителна лента

Не толкова отдавна вместо такъв накрайник сърцевината просто се огъва с пръстен с помощта на клещи и се затяга с винт. Някои неволни електротехници просто поставиха жица между винта и плочата и внимателно се захванаха с отвертка. Категорично е забранено да се прави това, като с този метод за прекратяване на жилата преходното съпротивление се увеличава, в резултат на което можете да видите разтопената кабелна изолация, което може да доведе до късо съединение в окабеляването или до по-сериозни последици - възникване на пожар в къщата.

Друго много неблагоприятно следствие от дисфункционалното закрепване на вените е изгарянето на нула при големи токови натоварвания. ох последствия от изгаряне от неутралния проводник Можете да разберете в съответната статия!

Технология на прекратяване

Независимо прекратяване на жицата или кабела със специален инструмент няма да бъде трудно. Просто трябва да вземете подходящ връх, да го поставите до сърцевината и да го компресирате с преса. Броят на точките за кримпване зависи от дизайна на инструмента за кримпване. Ако кримпването се извършва с помощта на матрица с точков контакт, изстискайте връхчетата на 2 или повече места, разпределени по дължината. Ако тестваната част на върха е сравнима с ширината на вдлъбнатините след кримпване, тогава е достатъчна една точка. Ръкавите са обвити с най-малко две вдлъбнатини, по един от всяка страна, за да придържат всеки от проводниците. По принцип броят на точките на кримпване зависи от ширината на "челюстите" на матрицата на инструмента за кримпване.

Това е за по-добър контакт, минимално преходно съпротивление и механична якост. С прости думи - в този случай няма да изскочите проводника от върха или втулката.

Обърнете внимание на препоръките, дадени в инструкциите или в приложението към кримпъра (кримпване, натискане на клещи) по отношение на работата с накрайници с различен диаметър или секции.

Правилата и технологията за прекратяване и кримпване на ядра са описани в следните документи:

 • BCH 139-80
 • I1.09-10

Освен това трябва да се отбележи важно изискване - за пресоване на алуминиев проводник трябва да се използва и кварцово-вазелин мазнина, която предотвратява образуването на оксиден филм, който нарушава контакта.

Снимка специална преса

Вкъщи не винаги е разумно да си купите скъп инструмент за кримпване, така че има алтернативни варианти. Например, има специален инструмент за събличане на тел и кабели - стриптизьор, чийто дизайн може да включва преса, както е показано на снимката.Съблечител за снимкиКримпване умират

ИзточнициОбвити проводник

Можете да направите и без така наречените клещи - ръчно изравнете втулката с чук или клещи, но в този случай няма гаранция за добър контакт, така че е по-добре да изхабите поне лента за надеждно прекъсване на проводниците и още по-добре кримпване (специално кримпване). за как да използвам стриптизьор, разказахме в отделна статия.Снимка за кримпване на клещи

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако решите да прекратите едножилен проводник с клещи, трябва правилно да изберете кримпване. При грешен избор има голяма вероятност да развалите ръкава или върха, просто като разкъсате метала му.

В допълнение, има специални накрайници за спойка. В този случай прекратяването на проводниците на проводника или захранващия кабел става на два етапа:

 1. Ядрото, отстранено до метален блясък и обработено с неутрална спойка, се вкарва в накрайника, докато спре.
 2. Припой се излива през специален отвор.
Видео инструкции за използване на пресата

Накратко за съвети

Е, последното нещо, за което бих искал да говоря, е с какви съвети можете да прекратите проводника и кабела у дома. Днес в промишлеността и в ежедневието са популярни следните продукти за прекратяване:

 • ТМ - мед, без покритие;TM
 • TML - консервирана мед електролитна;TML
 • TML (o) - освен това има контролен прозорец, който ви позволява визуално да определите дали ядрото е напълно влязло в върха;TML (о)
 • TAM - алуминий-мед, позволяват безопасно да прикрепите алуминиевия проводник към медната шина;ИМА
 • ТА - алуминий;ТА
 • PM - мед, споена;PM
 • NShP - щифт, използван за свързващи прекъсвачи и друга защитна автоматизация на най-новите модели със закопчан щифт;NSHP
 • NB - накрайници с болтове за щандове, позволяват кримпване чрез затягане на болта, в резултат на което откъсвате шапката му. След това няма да работи за отвинтване на болтовете и завършването на сърцевината ще се окаже доста висококачествено.
  NB

Така че ние изброихме най-популярните видове врати, които ви позволяват да прекратите проводника за безопасна връзка с автобуси и електрически уреди. Трябва да се отбележи, че връзката с помощта на кримпване е разрешена в PUE 2.1.21 (Глава 2.1 от PUE), за разлика от обратите! Една от най-важните точки е правилният избор на накрайника или втулката за секцията на проводимата сърцевина. Ако върхът е твърде голям, той няма да работи за постигане на добър контакт; ако е твърде малък, вената просто няма да се впише в него. Също така, не компресирайте големи накрайници със значително по-малки матрици! И кримпването с твърде голям инструмент няма да осигури надежден контакт.

Когато избирате съвети, обърнете внимание на тяхното маркиране, което е следното:

TM (например) -XX-YY, където:

 • XX - напречно сечение на проводника за кримпване;
 • YY е диаметърът на отвора за затягащия болт.

Прочетете също:

Видео инструкции за използване на пресата

(10 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Александър

  излизащ от медната шина през болт с шайби, мед, едножилен има ли нужда от накрайник? защо ненужни контакти? мога ли просто да се вмъкна между шайбите?

  отговор
 • Дмитрий

  Връзките са дадени в неактивни документи И 1.09-10 и този документ BCH 139-80 Инструкции за изграждане на циментобетонни покрития ... като цяло не се отнася за тази тема

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *