Как се обозначават резисторите по отношение на мощността и съпротивлението - преглед на стандартите

Когато сглобява електрически вериги, радиолюбителят често трябва да се справя с рейтинга на неизвестни компоненти. Резисторът се използва най-често. Често задаваните въпроси възникват с неговата нотация. Преведено от английски, това име звучи като "Съпротива". Те се различават както по номинално съпротивление, така и по допустима мощност. За да може главният елемент да избере елемента с желаната номинална стойност, върху телата им се прилага обозначение. В зависимост от вида на резисторите кодирането може да варира; това се случва: буквено-цифрови, цифрови или цветни ленти. В тази статия ще разкажем по-подробно какво се случва етикетирането на резистори от местно и чуждестранно производство, както и как да дешифрираме обозначенията, посочени от производителя.

Номинал в букви и цифри

В съпротивленията, произведени от Съветския съюз, се използват буквено-цифрова маркировка на резистори и обозначението с цветни ленти (пръстени). Пример могат да се считат резистори от типа MLT, върху тях стойността на съпротивлението е посочена по буквено-цифров начин. Резисторите до сто ома съдържат в своите маркировки буквата "R" или "E" или "Ω". Хиляди ома са отбелязани с буквата "K", милиони са с буквата M, т.е. буквите определят реда на величината. В този случай цели единици от дробови са разделени с едни и същи букви. Нека разгледаме няколко примера.

Код за съпротива

На снимката отгоре надолу:

 • 2K4 = 2.4 kOhm или 2400 Ohm;
 • 270R = 270 ома;
 • K27 = 0,27 kOhm или 270 Ohm.

Маркирането на третия е неразбираемо, може би е разположено от грешната страна. В допълнение, на резистори от 1 W могат да присъстват силови резистори. Маркирането е доста удобно и визуално. Може да варира леко в зависимост от вида на резисторите и годината на производство. Може да има и допълнителна буква, която показва класа на точност.

Клас на точност на съпротивление

Импортираната съпротива, включително китайската, също може да бъде маркирана с букви. Ярък пример са керамичните резистори.

Обозначение върху керамичен резистор

В първата част на обозначението е посочено 5W - това е мощността на резистора равна на 5 вата. 100R - означава, че съпротивлението му е 100 ома. Буквата J показва допустимо отклонение от отклоненията от номиналната стойност от 5% в двете посоки. Таблицата с пълна толерантност е показана по-долу. Класът на точност или допустимото отклонение от номиналната стойност не винаги влияе значително върху работата на веригата, въпреки че това зависи от тяхното предназначение.

Таблица на толерантност

Как да определим стойността на цветните пръстени

Напоследък изходните съпротивления често се обозначават с цветни ленти и това се отнася както за домашни, така и за чужди елементи. В зависимост от броя на цветните ленти, начинът на декодиране се променя. По принцип той е сглобен в GOST 175-72.

Цветното кодиране на резисторите може да изглежда като 3, 4, 5 и 6 цветни пръстена. В този случай пръстените могат да бъдат преместени към един от изводите. Тогава пръстенът, който е най-близо до изхода на проводника, се счита за първи и декодирането на цветния код започва с него. Или един от пръстените може да отсъства, обикновено последният, но един.Тогава първата е тази, близо до която има двойка.

Цветни ивици

Друг вариант е, когато маркиращите пръстени са равномерно разположени, т.е. напълнете повърхността равномерно. Тогава първият пръстен се определя от цвета. Да предположим, че един от най-външните пръстени (първият) не може да бъде златист, тогава можете да определите на коя страна е докладът.

Цветно декодиране

Забележете при този метод за маркиране на 4 пръстена, третият пръстен е умножител. Как да разбера тази таблица? Вземете горния резистор, първият пръстен на червено е 2, вторият на виолетовия е 7, третият, коефициентът на червено е 100, а нашият кафяв толеранс е 1%. Тогава: 27 * 100 = 2700 Ohm или 2.7 kOhm с допуск 1% отклонение в двете посоки.

Вторият резистор е цветно кодиран от 5 ленти. Имаме: 2, 7, 2, 100, 1%, тогава: 272 * 100 = 27200 Ома или 27,2 kOhms с допуск 1%.

За резистори от 3 ленти цветното маркиране се извършва по следната логика:

 • 1 лента - единици;
 • 2 ленти - стотици;
 • 3 ленти - умножител.

Точността на такива компоненти е 20%.

Програмата ElectroDroid ще ви помогне да декриптирате обозначението на цветовете, тя е достъпна за Android на Play Market, безплатната му версия има тази функция.

Друг начин за дешифриране на цветния код от Philips включва използването на 4, 5 и 6 ленти. Тогава последната лента носи информация за температурния коефициент на съпротивление (колко съпротивлението се променя с температурата).

Маркиране на Philips

За да определите номиналната стойност, използвайте таблицата. Обърнете внимание на последната колона - това е TCS.

Обозначение на Phillips за цвят

В случая се разпределят цветни пръстени, както е показано на тази диаграма:

Пример за дешифриране

Можете да научите повече за това как да дешифрирате маркирането на резистори от видео данните:

Маркиране на SMD резистори

В съвременната електроника един от ключовите фактори за развитието на дадено устройство е неговата миниатюризация. Това причинява създаването на безоловни елементи. SMD компонентите са малки поради техния дизайн без олово. Не се бъркайте с този метод на инсталиране, той се използва в повечето съвременни електроника и има добра надеждност. В допълнение, това опростява дизайна на многослойната печатна платка. Буквално тълкуване с превод означава "устройство за монтиране на повърхността" и те се монтират на повърхността на печатаната платка. Поради миниатюрния размер възникват трудности с определянето на тяхната номинална стойност и характеристики на калъфа, така че те правят компромиси и използват методите за маркиране по цифри, с букви или с помощта на кодова система. Нека да видим как се маркират SMD резисторите.

Ако към SMD резистора се приложат 3 цифри, тогава декриптирането се извършва по следния начин: XYZ, където X и Y са първите две цифри от номиналното, а Z е числото на нулите. Нека да разгледаме един пример.

473

4-цифрено обозначение е възможно, тогава всичко е по същия начин, само първите три цифри са стотици, десетки и такива, а последната е нули.47 kOhm

Ако в маркировката са въведени букви, тогава декодирането е подобно на домашните резистори MLT.

0,47 ома

И цели числа са разделени от дробните стойности.

4.7 ома

Друго нещо, когато използвате буквено-цифрово кодиране, такива резистори трябва да бъдат декриптирани според таблиците.

01C

В този случай буквата обозначава умножителя. В таблицата по-долу те са оградени в червено.

Стойност на множителя

Въз основа на таблицата код 01С означава:

 • 01 = 100 ома;
 • С - фактор 102тя е 100;
 • 100 * 100 = 10000 Ohm или 10 kOhm.

Това наименование се нарича EIA-96.

Информацията, съдържаща се в символно или цветно кодиране, ще ви помогне да изградите вериги с висока точност и да използвате елементи с подходящи оценки и допуски. Правилното разбиране на нотацията няма да ви спести от необходимостта от измерване на съпротивления. Все още е по-добре да го проверите отново, защото елементът може да е дефектен. Проверката може да се извърши със специален омметър или мултицет. Надяваме се, че предоставената информация за това какво може да бъде етикетирането на резисторите и как се декодира, беше полезна и интересна за вас!

Подобни материали:

(4 гласа)
Зареждане...

9 коментара

 • Дева Мария

  Добър ден
  Всичко е красиво разказано за цветното маркиране, но какво ще стане, ако маркировката не съответства на дадената таблица?
  1) има 5 цветни пръстена, равномерно разпределени по дължината
  2) цветове: черно - златисто (кафяво?) - бяло - черно - зелено
  или така: зелено - черно - бяло - златисто (кафяво?) - черно
  3) резултат = ???

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Ако лентата е златиста, вероятно е 500 MΩ, ако кафявото е 5 kΩ.
   Не можете да проверите съпротивлението с мултицет? Също така имайте предвид, че това може да не е резистор, а индуктивност, например.

   Отговарям
   • Дева Мария

    Добър ден
    Благодаря за отговора. Но стана още по-неразбираемо. 4-та лента е множител? Ако е черно, тогава 1, ако златисто - 1/10 (въпреки че нямате този цвят в първата таблица), ако кафяво - 10. Разликата е 100 пъти. Посочихте разлика от 100 000.
    За да избегнете някои проблеми:
    1) част от китайска музикална играчка, така че няма въпрос за търсене в интернет на стандартни схеми
    2) частта е счупена, следователно е невъзможно да се измери
    3) китайците са все още щедри с боя и на таблото има букви "R3" на това място, така че индуктивността е малко вероятно
    4) според схемата тя е много подобна на устойчивост на закаляване, така че дори 5 kOhm едва ли е възможно. Въпреки че, това са китайците ...

    Отговарям
    • Admin

     Знам много добре, че посочих огромна разлика, но вие сами вече виждате, че дефиницията според таблиците не винаги е толкова недвусмислена, още повече, че не винаги е възможно точно да се идентифицира цветът, както във вашия случай. Дадох приблизителни стойности от таблиците и другите таблици, посочени в статията, по някаква причина те се различават по този начин, може би те зависят от конкретния тип резистор. В една от таблиците маркировката е обозначена за резистори, пълни с ивици равномерно, черното обикновено е 0, кафявото (без злато) е 1, бялото е 9, черното е х1, зеленото е 0,5%, тоест обикновено 19 ома с толеранс половин процент.
     Ако четете в обратна посока, тогава: зелено - 5, черно - 0, бяло - 9, кафяво - x10, но тогава толерансът не може да бъде посочен с черно - предполага, че четенето в този ред е неправилно.
     Според маркировката на резистори от филмите на Philips: черно - за първата лента не, кафяво - 1 (без злато) - 1, бяло - 9, черно - x1, зелено - 0,5%, тоест като цяло 19 ома с допустимо отклонение половин процент, т.е. както и в предишната таблица (може би е същото, но по-унифицирано).
     Ако е в обратна посока, тогава отново 509 * 10 = 5 kOhm, но тук толерансът от 20% е обозначен с черно
     Накратко, не гледайте - трябва да опитате 5 kOhm. И за да не се откажа от веригата, бих взел 5 kΩ резистор и последователно взех потенциометър възможно най-много (може да не намерите 500 MΩ), след това да го поставя в максимално съпротивление, да го свържете към веригата и да започнете да намалявате съпротивлението, като наблюдавате текущата консумация или поне такса за отопление (освен ако разбира се няма 220V). Но все пак мисля, че е 5 kOhm.

     Отговарям
 • Генадий

  Здравей гуру! диаграмата показва R3 с рейтинг 8.2E и PR1 1.6K. С последното въпросът изглежда ясен, променлив резистор, но с първия? Кажи ми моля те

  Отговарям
 • Ринат

  Здравейте, имам такъв случай, в който обозначението R15A е SMD обозначение 110 е правилно. Както го разбирам, резисторът R15A трябва да бъде 0,15 ома, а SMD 1 Ohm въпросът е как да намеря резистора R15A да не се споява

   

  Отговарям
  • Admin

   Какво означава "обозначаването на R15A струва SMD обозначаването 110 е правилно"?

   R15 е 0,15 ома. И това е буквата "А" - не е напълно ясно. Това резистор ли е? Как да намеря? Не знам как да го намеря, не знам какви дарители имате ... Поръчайте пакет за Ali-Express - има и стотинка.

   Отговарям
 • Adai

  Здравейте, има задача да брои DHM в продуктите. Всъщност виждаме обозначението на резистори като 3k9, 4k3,1k1 и т.н.Как да преведете такива обозначения в четим тип C2-14-0.125 (10-98.8) OM, така че да можете да използвате директорията?

  Отговарям
  • Admin

   няма начин. Вие бъркате деноминацията с обозначението на серията. В някои случаи може да се определи само визуално.

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *