Как се класифицират помещенията според степента на електрическа опасност?

Днес всяко предприятие е оборудвано с електрическо оборудване, което на моменти увеличава производителността на труда. В същото време електрическите инсталации могат да бъдат опасни за работниците, ако са в условия, при които устойчивостта на човешкото тяло към електрическо напрежение е значително намалена. В тази статия ще разгледаме каква класификация на помещенията съществува според опасността от токов удар според PUE.

Основна класификация

Съгласно правилата на електрическата инсталация (PUE), раздел 1.1.13, домакинските и промишлените, търговските, офис помещенията са разделени на класове:

Първа класа - помещения без повишена опасност. Те се характеризират със сухота (влажността не надвишава 45%), възможността за адекватна вентилация, наличието на отоплителна система (температурата не трябва да бъде по-ниска от 18-20 ° C) и отсъствието на прах. Освен това безопасните зони трябва да имат диелектрични подове и коефициент на запълване под 0,2 с метални предмети.

Втора класа - помещения с повишена опасност, в които има фактори, представляващи опасност от токов удар за човек.

Повишена електрическа опасност

От своя страна вторият клас е разделен на групи, представляващи опасност:

  • висока влажност (до 100%);
  • висока температура на въздуха (над 30 ° C);
  • лошо проветряване;
  • запрашеност
  • проводими подове, стени.
  • условия, при които съществува възможност за едновременен контакт на човек със заземени конструкции, стени, колони, под и с тялото на технологични механизми, електрическо оборудване.

Трети клас - Това е особено опасна зона (наличието на химически активни вещества, висока влажност, наличие на две или повече опасни условия).

Особено опасен обект

Те също така разграничават група - територията на откритите електрически инсталации, която се приравнява като особено опасна.

Снимката по-долу показва как стаите са класифицирани според опасността от токов удар:

Категории електрическа безопасност

Специални изисквания и предпазни мерки се налагат за поставянето и експлоатацията на електрическо оборудване в такива помещения (например, оборудването на работниците със специални униформи, което повишава съпротивлението на организма).

Каква е опасността?

Както знаем, мокрите предмети и водата директно допринасят за увеличаване на електропроводимостта, така че всяко помещение с висока влажност може да бъде класифицирано като опасно (особено ако влагата постоянно се натрупва на пода, тавана и стените).

Друга категория са прашните помещения. Прахът може да се събира върху електрически инсталации и да допринесе за появата на проводими пътеки, което води до прегряване и пожар на електрическо оборудване.

Високите температури на въздуха водят до стареене на изолацията и по-ниски изолационни свойства на защитните покрития, което също може да доведе до авариен случай.

Металният под представлява опасност, като например в условията на едновременен контакт с електрическо оборудване и заземената част на сградата.

Реактивните вещества могат да повлияят на изолацията на електрическото оборудване, както и да допринесат за появата на токови пътища от оксиди.

Трябва да се отбележи, че се използват различни мерки за повишаване на безопасността на работното място: пожарна защита на кабелни линии, монтаж на вентилационни системи, полагане на диелектрична настилка. Всичко това позволява да се сведат до минимум личните наранявания, които се получават при работа с електрическо оборудване!

Таблицата по-долу предоставя препоръки за използването на стойности на напрежението в различни категории помещения:

Безопасно напрежение

Затова разгледахме основната класификация на помещенията според опасността от токов удар. Надяваме се, че предоставената информация ви е била полезна и сега знаете как се разделят различните помещения според степента на електрическа безопасност и с какво се характеризира този индикатор!

Препоръчително четене:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *