Как да се измери честотата на променлив ток?

Не толкова често е необходимо да се установи точно честотата на променливия ток, в сравнение с такива показатели като напрежение и сила на тока. Например, за да измерите силата на тока, можете да използвате измервателни скоби, за това дори не е необходимо да се свързвате с проводимите части, а напрежението се проверява от всеки показалец или цифров мултицет. Въпреки това, за да проверите честотата, с която се променя полярността в променливотоковите вериги, тоест броят на пълните му периоди, се използва честотен метър. По принцип устройство със същото име може да измерва и броя на механичните вибрации за определен период от време, но в тази статия ще се съсредоточим единствено върху електрическото количество. След това ще опишем как да измерваме честотата на променлив ток с мултицет и честотен метър.

Какви устройства могат да се използват

Класификация по честота

Всички тези устройства са разделени на две основни групи според областта на приложение:

 1. Електрически измервателни уреди. Прилагат се за битово или промишлено измерване на честотата в вериги с променлив ток. Те се използват за регулиране на честотата на скоростта на асинхронните двигатели, тъй като в този случай видът на честотното измерване на скоростта е най-ефективният и разпространен.
 2. Радиоизмерване. Те се използват изключително в радиотехниката и могат да измерват широк диапазон от високочестотно напрежение.

По дизайн честотомерите са разделени на панелни, стационарни и преносими. Естествено, преносими по-компактни, универсални и мобилни устройства, които се използват широко от радиолюбителите.

Честотен брояч

За всеки тип честотен измервател най-важните характеристики, на които човек по принцип трябва да обърне внимание при покупката, са:

 • Обхватът на честотите, които устройството може да измери. Когато планирате работа със стандартна индустриална стойност от 50 Hz, трябва внимателно да прочетете инструкциите, тъй като не всички устройства могат да я видят.
 • Работното напрежение в веригите, в които ще се извършва измервателната работа.
 • Чувствителност, тази стойност е по-важна за RF устройства.
 • Грешката, с която той може да прави измервания.

Мултицет с функция за измерване на променлива честота

Най-често срещаното устройство, с което можете да разберете големината на колебанията на честотата и което е свободно достъпно, е мултицет. Необходимо е да се обърне внимание на неговата функционалност, тъй като не всяко такова устройство може да измери честотата на променливия ток в гнездо или друга електрическа верига.

мултицет

Такъв тестер най-често е много компактен, така че да се побира лесно в торбата и е възможно най-функционален, като освен честотата измерва напрежение, ток, съпротивление, а понякога дори и температура на въздуха, капацитет и индуктивност. Съвременният облик на мултицета и неговата схема са базирани изцяло на цифрови електронни елементи, за по-точно измерване. Такъв мултицет се състои от:

 • Течен кристален информационен индикатор за показване на резултатите от измерванията, разположени най-често в горната част на конструкцията.
 • Превключвателят, по същество, е направен под формата на механичен елемент, който ви позволява бързо да преминете от измерване на някои количества към други. Трябва да сте много внимателни, защото, например, ако измервате напрежението и превключвателят ще бъде на маркировката "I", тоест силата на тока, последицата от това неизбежно ще бъде късо съединение, което ще доведе не само до повреда на устройството, но може също да причини термични изгаряния от дъгата на ръцете и лицето на човека.
 • Гнезда за сонди. С тяхна помощ се осъществява директно електрическо свързване на устройството с премерен проводим обект. Проводниците не трябва да имат пукнатини или счупвания в изолацията, особено за техните клеми, които ще бъдат в ръцете на измервателния.

Бих искал да спомена и специалните приставки за мултицет, които съществуват и са създадени специално за увеличаване на броя на функциите на конвенционално устройство със стандартен комплект.

Как се измерва честотата

Преди да използвате мултицет и по-специално честотен уред, внимателно трябва да се запознаете отново с онези параметри, които той има способността да измерва. За да ги измерите правилно, трябва да овладеете няколко етапа:

 1. Включете устройството със съответния бутон на калъфа, най-често то е подчертано в ярък цвят.
 2. Задайте превключвателя за измерване на променлива честота.
 3. След като вземем две сонди и ги свързахме, съгласно инструкциите в съответните гнезда, ще тестваме измервателното устройство. Първо трябва да опитате да разберете честотата на напрежението в стандартна мрежа от 220 волта, тя трябва да бъде 50 Hz (отклонението може да бъде няколко десети). Тази стойност ясно се контролира от доставчика на електрическа енергия, тъй като когато се промени, електрическите уреди могат да се провалят. Доставчикът е отговорен за качеството на предоставената електроенергия и стриктно спазва всички нейни параметри. Между другото, тази стойност не е стандартна във всички страни. След като свържете изводите на честотния метър с изводите на гнездото, на устройството ще се покаже стойност около 50 Hz. Ако индикаторът е различен, тогава това ще бъде неговата грешка и при следващите измервания ще трябва да се вземе предвид.

Освен това можете спокойно да направите необходимите измервания, не забравяйки, че само променливият тип напрежение има честота, постоянният ток няма периодично променяща се стойност.

Други алтернативни методи за измерване

Най-ефективният и лесен начин за проверка на честотата е използването на осцилоскоп. Това е осцилоскоп, който използват всички професионални електронни инженери, тъй като върху него визуално можете да видите не само числа, но и самата диаграма. В този случай е необходимо да деактивирате вградения генератор. За начинаещия в електрониката ще бъде доста трудно да извърши измервателни данни с този инструмент. за как да използвате осцилоскопа, разказахме в отделна статия.

осцилоскоп

Вторият вариант е да се измерва с кондензаторен честотен уред с диапазон на измерване 10 Hz-1 MHz и грешка около 2%. Той определя средната стойност на тока на разреждане и заряд, която ще бъде пропорционална на честотата и се измерва косвено с помощта на магнитоелектричен амперметър, със специална скала.

Друг метод се нарича резонанс и се основава на феномена на резонанса, възникващ в електрическата верига.Също така има скала с механизъм за фина настройка. Промишлената стойност от 50 Hz обаче не може да бъде потвърдена с този метод, той работи от 50 000 Hz.

Трябва също да знаете, че има честотно реле. Обикновено в предприятия, подстанции, електроцентрали - това е основното устройство, което контролира промяната на честотата. Това реле действа на други устройства за защита и автоматизация, за да поддържа честотата на необходимото ниво. Има различни видове честотни релета с различни функционалности, за това ще говорим в други публикации.

Независимо от това, мултиметрите и електронните цифрови измервателни честоти работят с нормален брой импулси, които са неразделна част както от импулсно, така и от друго променливо напрежение, не непременно синусоидално за определен период от време, като същевременно осигуряват максимална точност, както и най-широк диапазон.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как да измервате текущата честота в мрежата с мултицет и честотен метър. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!
Ще бъде интересно да прочетете:

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *