Как да запечатате кабелен вход - 7 ефективни начина

Едно от най-уязвимите места на всякакви комуникации е мястото, където кабелът или проводникът се вкарват в стената на сградата, в разпределителното устройство, задвижването и др. Днес има много възможности за защита на кабелните канали от влага, най-ефективната от които се опитахме да съберем за читателите място Elecroexpert в тази статия. Така че сега ще разберем как може да се извърши запечатването на кабелни записи в сградата, шкафа. ASU и т.н.

Какви са нормите и изискванията?

В нормативните документи PUE Глава 2.1. Клауза 2.1.58 и SNiP 3.05.06-85 описват изискванията за кабелни канали:

PUE 2.1.58

Според горните изисквания се оказва, че входът на кабела в сградата трябва да може да задържа вода, да не поддържа горенето и да предотвратява разпространението на пожар. С всичко това, бъдете в състояние да подмените отново кабела или проводника, ако е необходимо.

Преминаването на електрическия кабел през стената

Методи на запечатване

За да запечатате входа в частна къща или къщичка, най-често се използва пожарна полиуретанова пяна, която я разпределя равномерно в тръбата около кабела. След втвърдяване, монтажната пяна се отрязва и частично се притиска, като се притиска в тръбата. Получените вдлъбнатини се измазват с циментова замазка. Пример за такава опция за запечатване на кабелна линия е даден на снимката по-долу:

Защита на прохода през стената с пяна

Можете също да опитате да използвате старомодния метод: парцали, нарязани на тънки парцали, течен циментов разтвор и парцал от парцали, обилно навлажнен с него, забит с дървена пръчка в пролуката между кабела и тръбата.

Друг често използван метод е използването на уплътнител, който запълва неравностите и празнините между отвора и вложката втулка, обикновено от фиброцимент, метал или пластмаса. Уплътнението на кабелния вход съгласно тази техника има предимството, че уплътнителят не се втвърдява, което прави входния отвор подходящ за ремонт.

Използване на уплътнител

В допълнение към това, на пазара има специализирани професионални материали за запечатване и производство на херметични втулки. За херметично преминаване в шкафа или задвижването на таблото най-често се използва кабелната уплътнение - PG жлеза, показано на снимката по-долу:

Маслено уплътнение PG

Голяма гама от модели и различни размери правят това решение просто и универсално. Сглобяемият дизайн на кабелната уплътнение ви позволява да го инсталирате на напълно различни и удобни за поддръжка места. В същото време наличието на гумен уплътнител и правилно избран размер на кабела и уплътнение под налягане ще позволи да се постигнат високи показатели за стегнатост, степен на защита IP54-IP68.

Трябва също да се отбележи такъв метод за запечатване на кабелния вход като използването на уплътнител, който се бетонира в кофража, и покритието на системата. На външен вид този метод на защита е следният:

Преминаване на мощност през стената

Има и специализирани уплътнители, които позволяват надеждно уплътняване на входа на кабела от свиване, надуваеми пътеки, ръкавици и др. Всички тези устройства като правило се внасят, така че цената на този метод на защита е доста висока. В този случай е по-рационално да се разгледат прости, но ефективни и изпитани във времето опции.Защита от свиване

Снимка на надуваем проход

Видеото по-долу демонстрира няколко метода как да запечатате място, където кабелна линия е поставена в сграда или кладенец:

Затова разгледахме начини за запечатване на кабелни записи. Както можете да видите, има доста ефективни варианти за защита на уязвимостта от влага. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *