Как безопасно да изключите апартамента?

Изключването на електричеството на таблото не е голяма работа. Просто трябва да развиете щепселите или да поставите лоста на машината в положение „Изключено“. В този случай единственият проблем, с който могат да се срещнат начинаещите електротехници, е, че трябва правилно да определите къде точно се намира вашата машина на електрическия панел, а не съседите. След това ще разкажем на читателите за сайта. ElecroExpertкак да изключите светлината в апартамента през щита за подмяна на контакти или във ваканция.

Защо да прекъснете връзката?

Както казахме, изключването на електричеството е необходимо в два случая:

  1. Ако решите заменете окабеляването в апартамента или да извършите ремонтни работи, например, когато трябва да разглобите превключвател на светлината.
  2. На почивка, ако трябва да оставите апартамента без надзор. По-добре е да сте в безопасност и да изключите светлините преди пристигането.

Изключете автоматизацията

И в първия и втория случай трябва да отворите предпазителя на пода на входа и да намерите машината, която обслужва вашия апартамент и която трябва да изключите съответно. Как да го направите правилно, прочетете нататък!

Важно! За да не е необходимо по време на заминаването напълно да изключите хладилника, отоплителния котел или алармата, препоръчваме да направите така наречените неразкачващи се линии в щита. Говорихме за това по-подробно в статията: https://electroexp.com/dlya-chego-nuzhny-neotklyuchaemye-linii-v-shhite.html.

Как да намерите правилната машина?

Някои нещастни електротехници във форумите препоръчват да действате по логиката и да изключите прекъсвача, който съответства на местоположението на апартамента на пода. Такъв метод на изключване е изключително опасен, тъй като съществува възможност за нелогично подреждане на защитната автоматизация. В резултат на това изключвате светлината от съседите и сами, ако в този момент решите да замените контакта, може да страдате от токов удар.

Ако не знаете коя машина е на таблото ви, най-добре е да предупредите съседите си, че може би ще загубят електричество за няколко минути и в същото време намерете своя прекъсвач, използвайки метод на изключение. Всичко, от което се нуждаете, е индикаторна отвертка, с която ще проверите за напрежение в контакта. за как да използвате индикаторна отвертка, разказахме в съответната статия!

След като намерите собствен прекъсвач, препоръчваме ви да го подпишете, за да не срещате този проблем в бъдеще! Достатъчно е просто да напишете номера на апартамента с маркер над устройството и последващите затъмнения ще бъдат по-разбираеми!

Безопасно изключване на захранването

Е, накратко помислете как да изключите светлината в Хрушчов (апартамента в стария стил). Факт е, че не всички панелни къщи са оборудвани с модерни автомати. В някои от тях все още се използват керамични тапи от две проби: с бутон и без, които също не са трудни за изключване.

Ако трябва да обезвредите апартамента, а на таблото до плота има керамични тапи без бутони, както на снимката по-долу, просто трябва да ги развиете (те могат да стоят отделно за нула и за фазата).

Керамични входни тапи

Изключването на електричеството на панела на апартамента с автоматични щепсели е още по-лесно - просто кликнете върху малкия бутон, който ясно се вижда на снимката по-долу и електричеството изчезва.

Задръствания

Е, ако имате обикновена разпределителна табла прекъсвач, тогава, за да изключите независимо светлината в Хрушчов, достатъчно е да го поставите в положение „Изключено“, което очевидно не е трудно дори за неопитен електротехник.Снимка на апартамент електрически панел

Много важен момент - след като изключите светлините в апартамента, имате нужда проверете напрежението в контактите с помощта на индикаторна отвертка. Ако индикаторът не светне, това означава, че сте направили всичко правилно и можете да отидете на почивка с спокойствие или да продължите към електрическата работа.

В заключение бих искал да отбележа, че понякога в панела на апартамента няколко автоматични машини могат да обслужват окабеляването: 2 отговарят за светлината в стаите, 2 за групи от търговски обекти и т.н. В този случай трябва или да изключите всички превключватели, или да намерите автоматиката за отваряне и да я изключите. За безопасно изключване ви препоръчваме да видите собствените си предварително схема на окабеляване в апартамента, която ще посочи броя и номинала на всички превключватели. Тук обръщаме вашето внимание на факта, че ако трябва частично да обезвредите апартамента и разберете коя машина е отговорна за това, достатъчно е да изключите мрежата с един превключвател.

След като поправите окабеляването (или пристигнете от почивка), изключването на светлината в апартамента също е просто - просто завийте щепселите обратно или поставете машината в положение „Включено“. Това е цялата технология за безопасно прекъсване на електрозахранването. Надяваме се, че сте напълно разбрали как да изключите светлината в апартамента през щита без посредници!

Прочетете също:

(13 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *