Изолация на покрива

От видеото на сайта ясно се вижда, че инсталаторите за защита от мълния не се колебаят да го прикрепят директно към металната плочка. Тогава обаче самият покрив ще се превърне в мълниезащитна верига. В този случай мълния вероятно ще удари тази къща. Безопасно ли е?

(1 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Admin

  PUE 1.7.8, не пише за железния покрив, но металните конструкции са изграждащи елементи, всички те трябва да бъдат свързани във верига от уравнението на потенциалите. Мисля, че това е правилно. В противен случай с гръмоотвод и незаземен покрив се образува кондензатор и изолираният покрив ще стане като един от неговите полюси, с висок потенциал. Изолацията не е необходима, натрупаният заряд трябва да отиде на земята. И тук се оказва автоматично покривът е заземен.

  отговор
  • победител

   Благодаря за отговора. От него можем да заключим, че няма нужда да харчите пари за скъпа верига от мълниеприемник - достатъчно е да заземите покрива от метална керемида. Съществува обаче обосновано мнение, че мълнията просто удря къщата със заземен метален покрив. Може би тази опция е опасна?

   отговор
   • Admin

    Инсталирането на гръмоотвод включва отстраняване на атмосферното електричество през него. Целта му е да сведе до минимум ефекта от мълниите и да поеме по пътя на най-малко съпротивление, по протежение на металния кран. Можете да събирате мълнии на покрива, но има хипотеза, че височината на гръмоотвода е пропорционална на площта под него, в която мълнията няма да удари.

    отговор
    • победител

     Трудно е да не се съглася с вашето мнение: наистина, светкавицата трябва да бъде отнесена от къщата, а височината на въздушния терминал е пропорционална на покритата зона. Ако обаче гръмоотвод е монтиран на отделен стълб и се издигне над покрива до необходимата височина, ние ще го вземем и ще го свържем с металния покрив на къщата (заземете го). Подобна връзка очевидно е абсурдна - малко вероятно е някой да го направи в живота. Ще се чувстваме ли в безопасност? Но действията на инсталаторите на видеоклипа са подобни на описаните. Вероятно не разбирам нещо, но ми е трудно да приема възможността да свържа покрива към мълниезащитната верига. Бих искал да чуя сериозни аргументи относно безопасността на подобни действия.

     отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *