Инструкции за свързване на реле за наблюдение на напрежението

Сигурно сте чували повече от веднъж за подобна ситуация като пълен срив на всички домакински уреди в къщата по време на пренапрежение? Това наистина се случва, особено ако вашият апартамент е старо строителство и съответно със старо окабеляване. За да предпазите домашните уреди от преждевременна повреда, препоръчваме да свържете релето за напрежение в панела на апартамента. Не сте сигурни как да го направите правилно? На вашето внимание стъпка по стъпка инструкции за инсталиране и свързване със собствените си ръце!

Какво е предимството на такава защита?

Първо, нека поговорим накратко за това как свързването на реле за наблюдение на напрежението е по-добро от класическото монтаж на стабилизатор.Защита от пренапрежение

 • Първо, въпросното устройство е по-компактно и не заема много място в електрическия панел на апартамента. Що се отнася до стабилизатора, за да го свържете, трябва да отделите отделно място, в допълнение, инсталирането на това устройство е по-отнема време.
 • На второ място, релето за напрежение се задейства по-бързо с порядък, което е основното му предимство. Факт е, че при значително отклонение на напрежението от номиналното, стабилизаторът може да се нуждае до 1 секунда от времето. През това време вашите домакински уреди може вече да изгори. На свой ред релето за напрежение работи на хилядни от секундата и моментално изключва захранването в щита.
 • Трето, цената на един компактен продукт е няколко пъти по-ниска от висококачествен стабилизатор. Така че защо да плащате повече, ако можете да свържете алтернативен вариант на защита?
Обзор на продукта на ZUBR

Както можете да видите със съществуващата заплахамрежово пренапрежение по-добре е сами да свържете релето за напрежение в апартамента. Това обаче не означава, че стабилизаторът няма смисъл да се използва. Факт е, че това устройство ви позволява да изравнявате напрежението в мрежата, ако е в диапазона от 140 до 250 волта (всеки модел има собствена настройка) без прекъсвания на електрозахранването. Препоръчваме, ако има проблем с мрежата, свържете двете опции за защита заедно с остатъчен ток (RCD) и прекъсвач.

Трябва също да се отбележи, че пренапрежението в мрежата най-често се причинява от неутрален провод на проводник в алеята. В резултат на това възниква фазов дисбаланс и може да възникне такава ситуация, че имате напрежение от 300 волта в апартамента си и 110-120 за вашите съседи. И тази, и другата опция не е удобна за домакински електрически уреди.

Как да инсталирате

И така, ние разгледахме целта и предимствата на този тип защитна автоматизация. Сега нека поговорим за това как правилно да свържете релето за наблюдение на напрежението към еднофазна мрежа и да го инсталирате на DIN шина със собствените си ръце! За да направим инструкцията по-удобна и разбираема за вас, ние ще я предоставяме стъпка по стъпка със снимки на примери за правилна инсталация:

 1. Изключете захранването на входния щит.Деактивирайте защитната автоматизация
 2. Инсталирайте новото примерно реле DIN шинатака че корпусът да бъде поставен възможно най-близо до прекъсвача на отварящия се кръг след брояча.Монтаж на DIN шина
 3. Определете къде е фазата на машината и къде е нула с помощта на индикаторна отвертка.
 4. Изрежете фазовия проводник от машината до апартамента (или къщата) сами по средата, така че и двете части на жицата да могат да бъдат свързани към реле за наблюдение на напрежението.
 5. Свържете проводника, който идва от машината, с края на края на клемата с надпис „IN“.
 6. Фиксирайте останалия отрязан проводник в терминала "OUT". По този начин токът трябва да тече от входа на пода към окабеляването на апартамента не директно, а през защитно реле.
 7. Използвайте малко парче електрическа жица с подходящо напречно сечение, свържете останалата клема „N“ към нулевата шина в разпределителното табло. В крайна сметка схемата на свързване в еднофазна 220 волтова мрежа трябва да изглежда така:Диаграма на свързване на прекъсвача
 8. Проверете качеството на всички точки на свързване и ако сърцевините са здраво закрепени в съединителите, включете захранването към прекъсвача на входната верига.Обобщение на окабеляването
Функции за електрическа инсталация

Втората опция за свързване на устройството към домашната мрежа

Това е цялата технология за свързване на реле за напрежение към прекъсвач със собствените си ръце. Както можете да видите, няма нищо сложно и дори чайник в електротехник може да свърже устройството! Обръщаме вашето внимание на факта, че има и други видове защитни релета от нов тип, които могат да бъдат представени от продукт, който прилича на тройник с цифров дисплей. Тази опция за дизайн ви позволява да защитите един отделен електрически уред в апартамента от пренапрежение. Инсталирането и свързването на тази опция за защита не е трудно, така че няма да се спрем на тази инструкция!

Трябва също да се отбележи, че ако имате трифазна мрежа от 380 волта у дома и няма трифазни консуматори: мощен хладилен агрегат или машина, по-добре е да свържете отделно еднофазно реле за управление на напрежението за всяка фаза. Ако имате нужда от захранване от 380V, тогава не забравяйте да свържете трифазното защитно реле чрез магнитен стартер.Връзка към мрежа от 380 волта
Прочетете също:

Обзор на продукта на ZUBR

Функции за електрическа инсталация

Правилно свързване на устройството към вашата домашна мрежа

(12 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Алексей

  Какъв е минималният размер на проводниците за клеми 4 и 7 за RN-113?

  отговор
 • Олег

  Основната причина за използването на реле за напрежение е, че в дома ви (с остаряла система за захранване) се получава нулево счупване и в резултат на това преминаване към трифазно напрежение (380 V), релето за напрежение ще ви помогне, но стабилизаторът няма.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *