Какво да направите, ако електрическата кана не се изключи при кипене?

Електрическата кана е задължителен атрибут на всички офиси и индустриални съблекални. Този топъл приятел ще стопли през зимата, ще облекчи умората в делничен ден, ще сподели домочадието на вечеря, а също така ще се превърне в повод за почивка през труден работен ден. Въпреки това, като всяко устройство, то може да се провали. След като съберете вода и включите устройството в мрежата, докато бягате за няколко минути, за да се обадите на колеги за чай, можете да се върнете и да намерите финландска сауна, която е била причинена от пара на електрическа кана. В тази статия ще разберем защо чайникът не се изключва при варене и как да го поправим със собствените си ръце.

Причини за неизправността

Ако чайникът не се изключи при кипене на вода, тогава причините за неизправността могат да бъдат:

 • капакът му не е затворен;
 • голям просвет между капака и корпуса;
 • без филтър или неравномерно разположен;
 • образуване на мащаб по стените.
 • се е счупил прекъсвач или биметална плоча, която го засяга.

Процесът на кипене снимка

По-долу ще разгледаме инструкции за ремонт на чайник, който не се изключва при кипене. Ако сте готови да разглобите устройството и да се опитате да го поправите сами, прочетете по-долу какво да направите.

Как да го поправите със собствените си ръце?

Електрическата кана е проектирана така, че когато водата заври, под капака се събира пара и се достига определена концентрация, тя се изпраща в специален отдел, в който се намира превключвателят. Последният от своя страна автоматично отваря бутона при нагряване, като по този начин изключва чайника от мрежата. Можете ясно да видите дизайна на устройството на диаграмата по-долу:

схема

Първата стъпка е да проверите електрическата кана, може би набързо и в очакване на счупване, колега от работата не е затворил плътно капака или неравен филтър е попречил на капака да се затвори плътно. Моля, обърнете внимание, че отвореният капак е най-честата причина чайникът да не се изключва при варене.

Капакът е отворен

Ако всичко е наред с това, тогава си струва да разгледате вътрешността на уреда. Отстрани на дръжката има отвор между капака и стената за отстраняване на пара към превключвателя. Тя трябва да е чиста, без прегради и задръствания от мащаби. В старите електрически чайници дупката е малка и много често се запушва, в резултат на което уредът не се изключва при кипене на вода. Новите модели нямат този недостатък, така че ако искате да замените устройството, препоръчваме ви да прочетете нашите съвети за избор на електрическа кана за дома.

Ако сте проучили всичко в ред и не сте намерили причината, най-вероятно електрическата кана не се изключва автоматично при варене поради превключвателя. За да стигнете до него, трябва да разглобите устройството почти напълно. За да направите това, развийте всички винтове на долния капак, отстранете го, развийте винтовете на дръжката, спретнато, без да повредите ключалките, също го отстранете. Опитайте се да запомните последователността на вашите действия, така че след ремонт можете бързо да сглобите калъфа.

Техника на разглобяване

Обръщаме вашето внимание на факта, че дизайнът на превключвателя не предвижда ремонт и намеса, така че само подмяната на този уред с подобен ще ви позволи да фиксирате електрическата кана със собствените си ръце.

Защо препоръчваме подмяна, а не ремонт?Няма гаранция, че устройството ще работи правилно, както и преди повредата. Като резултат - поради забрава, надявайки се на автоматизация, ще има пълно кипене на вода от апарата, оставен без надзор, което ще доведе до риск от пожар.

Ако все пак на свой риск искате да поправите чайника, който не се изключва дълго време при кипене, тогава трябва да стигнете до превключвателя и първо да го проверите визуално. Ако контактите са изгорени, почистете ги с фина шкурка. Можете да научите повече за ремонта във видеото по-долу:

Технология за ремонт

Между другото, неуспешен бутон може дори да накара електрическата кана да се изключи рано, без да нагрява водата до кипене. В този случай трябва да действате по подобна техника - или ние я променяме, или я поправяме.

Чайникът се сглобява в обратен ред. Преди да го включите, изтеглете вода и се уверете, че няма течове. Може би по време на ремонта уплътнението е изместено. Повторете разглобяването и поставете уплътнението обратно на мястото си. Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете защо чайникът не се изключва при варене и как да го поправите със собствените си ръце.

Ще бъде интересно да прочетете:

Технология за ремонт

(17 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Ирина

  Прекрасна статия! С помощта на него аз самият оправих чайника, който спря да се изключва, след като го разглобих, защото не държеше капака в повдигнато състояние. Капакът все още не държеше, но също спря да се изключва, защото го бях разглобил напълно. След вашата статия го разглобих отново и намерих парче гумена тръба, което е изпаднало по-рано и просто внимателно го върнах обратно. Оказва се, че тя е свързала тръбата, за която сте писали, с чиния, която изключва чайника. И успях да го прикрепя обратно. Благодаря ти много!

  Отговарям
 • Андрю

  благодаря сега всичко работи

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *