Какви са съветите на NShVI и NShVI-2?

Изолираната клемна втулка (за съкращението на абревиатурата NShVI) е предназначена за кримпване на многожилни медни проводници и ви позволява здраво и бързо да ги фиксирате към всякакви устройства или конектори. Краят на кабела се крие с помощта на специален инструмент. Такава връзка не изисква много усилия и е много надеждна. Често клещите се използват за затягане на върха на NShVI на фиксиране на винт. В тази статия ще разгледаме основните видове и размери на съвети от NSHVI, както и правилата за кримпването им.

Съвет дизайн

Върхът се състои от две части:

 1. Проводима тръба, която е изработена от калайдирана електролитна мед.
 2. Изолиран полиамиден фланец.

За тяхното производство се използва специална мед. Именно тази връзка позволява на скобата да не повреди самия проводник в местата на закрепване с винт. NShVI се правят със сечение от 0,25 до 150 мм. Материалът, от който са направени, се подлага на галванично калайдисване.

Размерите на NShVI и NShVI-2, както и цветната им маркировка са дадени в таблиците:

Маркиране на бакшиш

Размери NShVI-2

Съветите на NShVI се предлагат в два вида: единични и двойни. Предимството на двойния дизайн е възможността да се крият два жици. Например, те могат да се използват вместо джъмперен проводник като захранване на прекъсвача. Такива уши се използват за два проводника, включени в един гнездо на електрически уред.

Единична NShVI

Разликата между единични и двойни накрайници е под формата на пластмасов фланец. Една жица е предназначена за единична, а две за двойна, така че те имат по-разширен фланец.

Двойни съвети

Във видеото по-долу ясно се вижда какво представляват ушите на проводниците и как да ги използвате правилно:

Обхват и правила за кримпване

Използването на NShVI ви позволява да защитите проводника от прегряване поради повреда на контакта, от прищипване или счупване на токопроводящия проводник със силно затягане на винтовия контакт. Те предпазват кабелните сърцевини от повреди, поради факта, че винтовата скоба е в контакт с накрайника, а не със самия кабел. В този случай силата на контакта няма да пострада, а по-скоро ще се засили. От снимката ясно се вижда как изглежда жицата, обвити от върха:

Надежден контакт

Външен вид на пресования проводник

Има различни размери на ръкавите, въз основа на напречното сечение на проводника. За удобна употреба производителят ги маркира с различни цветове, които вече сте забелязали. Почти всеки производител има различно цветово кодиране и евтините производители може да нямат това цветно кодиране.

Процесът на кримпване не е трудоемък и опростен, но е необходимо да се подхожда отговорно към подготвителната работа. Преди кримпване на жицата, тя трябва да бъде внимателно почистена с топлоизолатор, стриптизьор или специален нож. Например, стриптизьор или стриптизьор ускорява процеса на събличане и те също са много удобни за използване.

Грешките при кримпване на проводниците с уши, както и правилната инсталация на NShVI, са ясно показани на снимката:

Грешки по време на тестване под налягане

Относно използването на специален инструмент, електротехникът може сам да определи дали има нужда от него или не. Такова отстраняване се извършва точно по дължината на втулката, в която ще бъде вкаран кабелът.

Следващата стъпка е да поставите втулката на изолираната част на кабела, но преди това трябва правилно да изберете необходимия диаметър на NShVI. За кримпване използвайте пресови щипки или щипци.

Важно е да знаете как да използвате пресовите щипки, в противен случай кабелът няма да бъде фиксиран надеждно. Следователно, в началото, оголеният край на жицата трябва да бъде поставен в втулката, след това в жлеба на щипките за пресоване се поставя оформен връх, а изолационната му част трябва да бъде разположена точно до тялото на щипките. След това трябва да захванете ръкохватките на пресовите щипки, след което можете да свържете завършената връзка към електрическото оборудване. Снимката по-долу ясно показва как трябва да се извърши кримпването:

Етапи на кримпване живее

В резултат на комбинирането на проводниците, където се използва NShVI, ще се получи надеждна, висококачествена връзка, тъй като благодарение на тези капачки се получава монолитна структура.

Важно е също да знаете за какво се използва върхът NShVI-2. Основната му цел е да свърже два различни проводника, които впоследствие са свързани към един гнездо на електрическо оборудване. Принципът на кримпване на двойна капачка абсолютно не се различава от кримпването на единичен NShVI. Важно е да запомните, че капачката трябва да е с размер на кабела. Така че проводникът точно да съответства на диаметъра на втулката. Това правило важи и за двата типа NSHVI.

Напречното сечение на сърцевината се обозначава с първите числа на върха, а следващите числа, които се изписват чрез тире, указват дължината на работната част на капачката на жицата; измерванията са в милиметри. Основните цветове, използвани за капачките, са червено (0,5-1,5 мм), синьо (1,5-2,5 мм) и жълто (4,0-6,0 мм).

Видеото по-долу ясно показва как да компресирате жицата с двоен връх на NShVI:

Също така е важно да се говори за използването на NShVI за свързване на електрически уреди. Днес най-популярният проводник, който се използва за свързване на контакти и превключватели, както и за окабеляване и инсталиране на автоматични машини в електрически панел, със сигурност е меден многожилен кабел. Независимо от това, той не е подходящ за винтови връзки, които са присъщи на повечето видове контакти и ключове, както и автоматични машини. Поради това кабелът, който е свързан в гнездо или в прекъсвач, се измества от винт, в резултат на това сърцевините се раздвижват на монтажния гнездо и се повреждат от затягащия винт. Ето защо проводникът губи надеждността на връзката, както и качеството на контакта.

Първоначално, за да разрешат този проблем, те са използвали запояване на краищата на жицата, като по този начин всички ядра са комбинирани и са станали едно цяло. Такъв процес обаче отне много време, защото при инсталирането на окабеляването се монтират повече от дузина контакти и ключове, да не говорим за инсталирането на електрически панел, където машините са монтирани и нулева гума, Следователно днес NSWI е идеално решение за подобни проблеми. Ако изберете капачките на напречното сечение на сърцевината, инсталирането и монтирането на проводника към електрическото оборудване ще отнеме няколко минути. Връзката ще изглежда така:
Свързване на машини в щита

Трябва да се помни, че размерите на съотношението на напречното сечение на ръкавите и кабела са предоставени от производителя и те трябва стриктно да се спазват. Това ще избегне проблеми с повреда на кабела и връзката ще работи надеждно през целия живот на кабела. Необходимо е също така да имате добър инструмент, който значително ще улесни процеса на инсталиране и с който можете да компресирате качествено съветите. Внимателното спазване на технологичните стандарти ще допринесе за надеждността и качеството.

Сега знаете за какво са съветите на NShVI, какви видове и размери са тези устройства и кое е също толкова важно - как са правилно завити.Надяваме се, че подготвеният материал е бил полезен и разбираем за вас!

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • Василий

  Статията е добра, само ще кажа това:
  Лично аз, когато направих окабеляването в частната си къща, също бях озадачен от проблема с проводката на проводниците. И вместо да ги пресипва в епруветки, той просто прилага най-обичайното калайдисване с спойка.
  Съгласен съм, малко повече проблеми с поялника, но първо, резултатът е не само по-лош, но дори и по-добър, и второ, че е нерентабилно да се купува пета за кримпване дори на 100-150 краища (имам 77 терминации). И всеки нормален майстор има поялник.

  отговор
  • Вано

   Поядените краища ще трябва да бъдат притиснати в машината. Припойът има свойство на потока = контактът ще отслаби = искри. Според правилата е забранено да се запоява жица с жила под терминала.

   отговор
 • Александър

  Александър,
  Разбирам ли правилно, че за NShVI (2) 6mm2 е необходимо да се използват и проводници 6mm2?
  или трябва да вземем предвид факта, че два проводника от 6 mm2 вече ще са 12 mm2 и трябва да търсим друг NShVI (2)?
  или вече е предвидено в NShVI (2) и NShVI (3) и тяхното маркиране съответства на комбинираните проводници?

  отговор
  • Петър

   Александър, отговорът на въпроса ви се съдържа в тази статия в първото видео: за NShVI (2) 6mm2, кабелите също се нуждаят от 6mm2.

   отговор
   • Андрю

    Брад. , Например, два проводника 2.5 няма да се поберат в върха на nshvi (2) 2.5. За тях имате нужда от nshvi (2) 4.0

    отговор
    • QWERTY

     не пишете глупости, проверете не бъдете мързеливи. nshvi-2 отидете на тази секция от два проводника, както е посочено

     отговор
     • Антон

      таблицата казва, че nshvi 2.5 има вътрешен диаметър 2.3 mm, използвайки формулата s = pi * r ^ 2, получаваме, че площта е 4.15 mm ^ 2 ... и как да монтираме 2 проводника с диаметър 2,5 mm ^ 2 в тази област? ??

 • Андрю

  Ето един пример.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *