За какво е UZM-51M и как да го свържете?

UZM означава многофункционално устройство за защита. Това универсално устройство ще предпази електрическото оборудване от пренапрежения, импулсен шум, над или под напрежение в мрежата. Днес тази опция за защита се използва все по-често в апартаменти и къщи, затова решихме да кажем на читателите на сайта Elecroexpert за принципа на работа, функционалността, предназначението и схемата на свързване на UZM-51M.

Функции на устройството

Основната функционалност на UZM-51M:

 • защита на две нива срещу пренапрежение, със забавено изключване;
 • двустепенна система за защита срещу ниско напрежение, със забавяне при изключване;
 • полупроводник, система за амортизация на варистор за пренапрежения;
 • възможност за дистанционно управление ултразвук, активиране и деактивиране;
 • широк диапазон от прагове.

Между другото, релето RN-106 (Novatek) е близък аналог на устройството за защита UZM-51.

уговорена среща

Мнозина се интересуват за какво е UZM-51M. Това устройство е проектирано за изключване и защита на електрически устройства, когато мрежовото напрежение надвишава определените граници. Използва се за защита от неутрално счупване в домашните мрежи, както и от вредното въздействие на високоволтовите напрежения, възникващи по време на работа на електродвигатели, магнитни стартери и други мощни устройства. Той абсорбира импулси във вътрешна верига.

Можете ясно да видите за какво се използва UZM-51M в това видео:

Многофункционалното устройство за защита не може да се предпази от късо съединение и течове на течовеСледователно е необходимо да се вземат мерки и да се инсталират допълнителни прекъсвачи и RCD!

Външен вид и дизайн

Можете да видите как изглежда UZM-51M на снимката по-долу:

Многофункционална защита

Що се отнася до дизайна на устройството, мултифункционалното устройство за защита е реле за наблюдение на напрежениетоимащ мощно електромагнитно реле на изхода, което е допълнително оборудвано с варисторна защита. Клемите имат тунелна конструкция, което дава възможност за затягане на проводници с напречно сечение не повече от 35 mm2. Предната страна на USM е снабдена с два индикатора. Първият сигнализира за състоянието на "Норма" и "Аларма", съответно зелено и червено. Вторият, жълт, сигнализира за включване на релейни контакти. В допълнение, от предната страна има бутон „Тест“, предназначен за ръчно управление на устройството (можете сами да включите товара). Също така, подобно на реле за напрежение, UZM-51M има регулатори за горния и долния праг на защита.

основни параметри

Техническите характеристики на UZM-51M (номинален и максимален ток, прагове на работа и др.) Са обобщени в таблицата по-долу:

Параметри на ултразвук

 

Принцип на работа

Важно е също да се обясни как работи UZM-51M. След включване на устройството в мрежата има забавяне във времето преди включване, в този момент се измерва входното напрежение.Ако напрежението е в приемливи граници, зеленият индикатор се включва - устройството е готово за работа, захранването се доставя на потребителите. В противен случай жълтият индикатор светва и товарът не се свързва към мрежата.

Ако по време на работа на ултразвуковия скенер напрежението се доближи до горния праг, жълтият светодиод започва да мига, а когато премине отвъд него, натоварването се изключва, червената светлина светва. Това сигнализира за излишък от зададените параметри. В случай, че напрежението падне до долния праг, зеленият светодиод започва да мига, а когато надхвърлите зададените граници, червеният индикатор светва и мига.

Когато натиснете бутона Тест на кутията на устройството, червените и зелени светодиоди се редуват и натоварването се изключва от мрежата. За да се върнете в работно състояние, е необходимо отново да натиснете бутона „Тест“.

Схема на свързване

На първата фигура четири диаграма на кабелна връзка. Отгоре е входът на мрежовия проводник, отдолу е изходът за потребителите. На втората фигура, трипроводна верига, където фазовият проводник влиза и напуска устройството, а нулата се използва за захранване на ултразвуковата верига. В третата - верига за дистанционно управление на ултразвуковия скенер, нула захранва устройството чрез превключвател, а фазата се превключва от устройството, подавайки напрежение към товара.

Свързване на ултразвук

Препоръчваме ви също да разгледате схемата как да свържете ултразвуков скенер към еднофазна мрежа на апартамент или къща:

Ултразвук в 220 волтова мрежа

Така разгледахме характеристиките на връзката, устройството и предназначението на UZM-51M. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

10 коментара

 • Андрю

  Duck ще спести или не, това устройство, ако изведнъж фаза b отиде на нула, когато самото устройство се захранва от фаза a?

  отговор
  • Сергей

   Ще спестите, ако получите 400 волта в мрежата и телевизорът умира за 700 000

   отговор
  • Георги

   Спестява се само от скокове на захранване в двете посоки, а за да се предпазите от други фактори, които поставяте след това устройство не прости машини, а разлики или узо, тогава не можете да се притеснявате за техниката)

   отговор
  • Юджийн

   Другата фаза е нула - това ще бъде напрежение до 380 V.
   Същата фаза с нулеви инструменти изобщо няма да навреди, защото потенциалната разлика изчезва - те просто се изключват.
   UZM - устройство за защита на устройството.
   RCD / difavtomat - устройство за защита от човека.

   отговор
  • Безплатен човек

   Променлив ток. Няма „+“ или „-“ и вашето устройство не се интересува къде е фазата и къде е нула. Но когато включите телевизора в гнездото, нямате представа на коя страна е включена фазата в гнездото и къде е нула.
   И това, физика, 8 клас.

   отговор
 • шевиот

  И това ще ви спести от излишните пари в джоба ви.

  отговор
 • Мария

  Какво означава индикацията, когато и двете лампи са жълти и релето не реагира на бутона за включване / включване?

  отговор
  • Игор

   Вероятно UMM работи неправилно, тъй като индикаторът Norm / Alarm може да свети или зелен, или червен, и ще стане жълт, само ако светне едновременно зелено и червено, което не трябва да е в добро USM.

   отговор
 • Петър

  Кажете ми, имаше 51м. Месец 2 месеца; всичко беше наред, но изведнъж чух щракване, сякаш машината е избила и целият блок не се включва вече, няма индикация, няма напрежение на изхода, изведнъж свършва или нещо друго може да си заслужава под гаранция или мъртъв номер?

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *