Правене на безплатна електроенергия - прост домашен генератор

Много електротехници се интересуват от един много популярен въпрос - как да получите малко количество електроенергия автономно и безплатно. Много често, например, когато излизате в провинцията или на туристически поход, силно липсва изход за презареждане на телефона или включване на лампата. В този случай, домашен термоелектрически модул, сглобен на базата на елемент Peltier, ще ви помогне. С помощта на такова устройство е възможно да се генерира ток до 5 волта, което е достатъчно за зареждане на устройството и свързване на лампата при спешни случаи. След това ще ви кажем как да направите термоелектричен генератор със собствените си ръце, осигурявайки прост майсторски клас в снимки и с видео примери!

Накратко за принципа на действие

Така че в бъдеще да разберете защо са необходими тези или онези резервни части при сглобяването на домашен термоелектрически генератор, първо ще говорим за устройството на елемента Peltier и как работи. Този модул се състои от серийно свързани полупроводници - pn кръстовища, разположени между керамични плочи, както е показано на снимката по-долу.

Схема на работа на модул Пелтие

Когато електрически ток преминава през такава верига, възниква така нареченият ефект на Пелтие - едната страна на модула се нагрява, а другата се охлажда. Защо имаме нужда от това? Всичко е много просто, този ефект работи в обратна посока: ако едната страна на плочата се нагрява, а другата се охлажда, тогава можете да получите електричество с малко напрежение и сила на тока. Огромно предимство на този метод е, че можете да използвате всеки източник на топлина, било то огън или гореща чаша с вряла вода, охлаждаща печка и т.н. За охлаждане можете да използвате въздух или за по-мощни опции - обикновена вода, която със сигурност може да се намери дори в условията на кампания. След това преминаваме към майсторски класове, които ясно ще покажат какво и как да направите термоелектрически генератор със собствените си ръце.

Монтажна работилница

Имаме много подробни и в същото време прости инструкции за сглобяване на домашен генератор за захранване на базата на мини фурна и елемент на Peltier. Полезно е за всеки пътник на поход. Първо трябва да подготвите следните материали:

 • Самият елемент на Peltier с параметри: максимален ток 10 A, напрежение 15 Волта, размери 40 * 40 * 3,4 мм. Маркиране - TEC 1-12710.
 • Старо неработещо захранване от компютъра (от него е необходимо само метален калъф).
 • Стабилизатор на напрежението със следните технически характеристики: входно напрежение 1-5 волта, изход - 5 волта. В тази инструкция за монтаж на термоелектрическия генератор се използва модул с USB изход, който ще опрости и направи процеса на презареждане на модерен телефон или таблет безопасен. Този артикул може да бъде закупен в магазина за радиокомпоненти или онлайн.
 • Радиатор. Можете да го вземете директно от процесора с охладител (вентилатор), както е показано на снимката.
 • Термална грес, продавана в компютърен магазин.

ИзточнициРадиатор със снимка на охладител

След като подготвите всички материали, можете да пристъпите към производството на устройството със собствените си ръце. Така че, за да ви е по-лесно да направите генератора сами, ние предоставяме стъпка по стъпка майсторски клас със снимки и подробно обяснение:

 1. Разглобете старото захранване и оставете само кутията. Той ще се използва като място за запалване на огън (така наречената пещ). Внимавайте, дори опасното за живота напрежение може да остане върху кондензаторите в частта с високо напрежение на кондензаторите. Следователно, преди работа, облечете диелектрични ръкавици, уверете се, че няма потенциал на кондензатора, за да сте сигурни, затворете контактите му и бъдете изключително внимателни по време на разглобяването!
 2. Нанесете тънък, равномерен слой термична грес върху радиатора и облегнете на него елемента Peltier. Трябва да инсталирате, като маркирате към радиатора, това ще бъде студената страна. Ако объркате страните, в бъдеще ще трябва да промените полярността на проводниците, така че термоелектрическият генератор да работи правилно и да не разваля конвертора. Вместо термопаст, можете да използвате специално топлопроводящо лепило, ще бъде още по-добре: не е необходимо допълнително да прикрепите радиатора към тялото.
  Първа стъпка на монтажа
 3. Облегнете корпуса на захранващия блок към гърба на модула, както е показано на снимката по-долу.
 4. Прикрепете радиатора към шасито с помощта на метална тел.
 5. Полейте регулатора на напрежението с USB изхода към клемите на елемента. Между другото, за това можете да направитенаправете сами спояващо желязо.Следващ етап
 6. Поставете внимателно 5-волтовия преобразувател в радиатора и пристъпете към тестовете на импровизиран термоелектрически генератор. Не забравяйте да изолирате предавателя с електрическа лента.
  Обобщение на работатаобяснение

Термоелектрическият генератор работи по следния начин: вътре в пещта наливате дърва за огрев, малки чипове, подпалвате ги и изчаквате няколко минути, докато една от страните на термодвойката се нагрее. Успоредно с това можете да кипнете вода на скара. За да презаредите телефона, трябва разликата между температурите на различните страни да е около 100заВ. Ако охлаждащата част (радиатора) се нагрява, тя ще трябва да се охлади - внимателно изсипете вода, поставете халба с течност, лед и т.н. По-добре е да монтирате радиатора, така че перките му да са разположени вертикално, това подобрява преноса на топлина във въздуха.

И ето видео, което ясно показва как работи домашен електрически генератор за изгаряне на дърва:

Генериране на електричество от огън

Можете също така да инсталирате вентилатор от компютъра от студената страна на устройството, което леко ще промени дизайна му. Нека разгледаме тази опция по-подробно:Домашно устройство с охладителна система

В този случай охладителят ще изразходва малка част от мощността на генераторния комплект, но в крайна сметка системата ще работи с по-висока ефективност. В допълнение към зареждането по телефона, модулът Peltier може да се използва като източник на електричество за фенерче, което е също толкова полезна опция за използване на генератор. Друга особеност на този дизайн е възможността да се регулира височината над огъня. За това авторът използва частта от компактдиска (една от снимките ясно показва как можете сами да направите структурата).

Автономно електричество в страната

Дизайн на домашен електрически генератор

Регулатор на височината на печката

Ако направите термоелектричен генератор със собствените си ръце по този метод, можете да имате до 8 волта напрежение на изхода, следователно, за да презаредите телефона, трябва да свържете понижаващ преобразувател, който ще направи изхода стабилен 5 V.

Е, последната опция за домашен източник на електричество за къщата може да бъде представена по такава схема: елемент между две алуминиеви "тухли", медна тръба (водно охлаждане) и горелка. В резултат на това - ефективен генератор, който ви позволява да получите безплатно електричество у дома! Например при охлаждане на горелка, когато никой не я използва. Или много често хората използват печката за отопление, така че част от тази енергия може да отиде да зарежда приспособлението ви.

Генератор от импровизирани материали

Първоначалната идея е топлата вода като източник на топлина.

Втори експеримент с вода

Така ние предоставихме три прости опции за домашно устройство, което може да се сглоби от импровизирани средства. Сега знаете как да направите термоелектричен генератор със собствените си ръце, на какво се основава принципът на работа на елемента Peltier и за какво може да се използва!

Ще бъде интересно да прочетете:

Първоначалната идея е топлата вода като източник на топлина.

Генериране на електричество от огън

Втори експеримент с вода

(18 гласа)
Зареждане...

7 коментара

 • Сергей

  Безплатен ток от включената електрическа ... просто ме уби !!!

  Отговарям
  • Сергей r

   Не разбирате, тази печка се захранва от генератор

   Отговарям
 • Юри

  Има “Peltier generator” за 4 горелки и фурна. Perpetum mobile, feli ...

  Отговарям
 • Vladyoha

  Ако въпреки това се движи като „машина за непрекъснато движение“, вероятно ще е рязко:

  Отговарям
  • Сергей Баткович

   подобна схема не работи поради балансиране на силите на лостовете от двете страни

   Отговарям
 • Ирина

  Благодаря за интересната и полезна информация!
  Имам въпроси:

  1) Какъв е радиаторът, завит към тялото на блока с жица?
  2) Ако прикачите 2 такива части към кутията, ще бъде ли възможно да зареждате акумулатор на автомобил с 12 V?

  Отговарям
  • Lesha

   Ирина
   Тези елементи дават доста окаян ток с голяма разлика в температурата, едва е достатъчно да заредите мобилен телефон, за да заредите акумулатор на кола, трябва 200 елемента поне + регулатор на напрежението

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *