4 най-добри схеми за свързване на LED лента

На първо място, трябва да се отбележи, че LED лентата може да бъде едноцветна или RGB (многоцветна). В последния случай цветът на продукта може да се контролира с помощта на специален контролер, който се предлага с дистанционното управление. Тази статия е посветена на първия вариант, така че сега ще разгледаме най-популярните схеми за свързване на едноцветна LED лента.

Фото LED лентаТака че, за начало, представяме на вашето внимание списък на онези материали и инструменти, с които трябва да се свържете:

 • LED лента с подходяща дължина;
 • захранващ блок (PSU, е понижаващ трансформатор);
 • двустранни конектори;
 • терминални блокове на ваго;
 • термосвиваема тръба (камбрик);
 • индикаторна отвертка;
 • странични резачки;
 • ключ за осветление.

С помощта на конекторите ще бъде възможно да свържете няколко LED ленти в една (например, ако трябва да добавите още 10-сантиметрова дължина към готовата линия). Можете да използвате и запояване, но това метод на свързване на проводници Това изисква специални умения за запояване и повече време за свързване.конектори

Ще са необходими терминални блокове за бързо свързване на електрически проводници с паралелна връзка на няколко LED ленти. Освен това тези продукти са защитени от кембрики, които внимателно изолират точките на свързване.Терминални блокове на Ваго

Индикаторна отвертка е необходима за определяне на фазата / нулата (ако липсва цветна маркировка на тел), както и за затягане на винтовете в клемите. С помощта на странични резачки ще бъде възможно да се отреже необходимото парче LED лента, въпреки че това най-често става с остри ножици, както е показано на снимката.

Правилно рязане с ножица

Е, последното устройство - захранването (наричано още трансформатор за LED лента), се използва във веригата, за да преобразува 220V променливите от мрежата в 12V постоянна, необходима за свързване на лампата. Характеристиките на това устройство са предмет на специални изисквания - неговата мощност трябва да бъде по-висока от общата мощност на една или повече ленти, свързани последователно. В противен случай осветлението в стаята няма да бъде толкова ефективно, красиво и издръжливо, колкото бихме искали.Захранване

И така, разбрахме материалите и инструментите, сега нека да разгледаме диаграмите за свързване на LED ленти към захранването и мрежата от 220 волта със собствените си ръце.

За начало най-простият вариант, който се използва най-често:Схема на свързване на LED лента към 220V мрежа

Ако искате да удължите дължината на LED лентата (обикновено се продава на 5-метрови ролки), тогава продуктът или се увеличава, или се свързва паралелно след захранването, или се свързва паралелно към електрическата мрежа с индивидуално захранване. Помислете върху диаграмите, когато трябва да приложите всяка от опциите.

В случай, че подреждащото се парче е малко (по-малко от новата 5-метрова ролка), тогава можете просто да свържете двата сегмента заедно, като използвате специален конектор (както е показано по-долу на снимката). В този случай разширението няма да повлияе на интензивността на светлинния поток, както и на експлоатационния живот на продукта.

Схемата за свързване на две LED ленти към захранването:

Окабеляване в серия

Ако решите да инсталирате осветлението в стаята с две цели LED ленти и в същото време мощността на PSU може да осигури нормалната работа на две лампи, се препоръчва да ги свържете паралелно след трансформатора на напрежение, както е показано на диаграмата по-долу:Едно захранване

Е, последната опция се използва, ако мощността на лампите надвишава максималната възможна мощност на захранването (например решавате да използвате 3-4 ленти с обща дължина над 15 метра). След това от мрежата всеки продукт трябва да бъде свързан чрез индивидуално захранване. Тази схема за свързване на LED ленти е най-сигурната, най-ефективната и правилна, защото в този случай няма да има спад на напрежението, а самите PSU ще имат малки размери (те могат да бъдат скрити от очите в специален перваз).Две вериги за захранване

Това са всички най-популярни схеми за свързване на LED ленти към 220 волтова мрежа и захранване. Единственото, което бих искал да отбележа, е, че превключвателят на светлината не е посочен на диаграмите. Той трябва да бъде инсталиран на входа пред захранването. Вашият бизнес вече е тук - да купите модел клавиатура или по-модерен, Dimmer, Последната опция ви позволява да регулирате яркостта на LED лентата, което е много удобно и популярно днес. Надяваме се тази информация да е била полезна и разбираема за вас. Ако имате някакви въпроси, можете да ги зададете на нашите експерти в коментарите или като отидете в категорията задайте въпрос на електротехник!

Подобни материали:

(3 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Игор

  Здравейте. Кажете ми схемата на свързване на три групи LED ленти към контролера с дистанционното управление. Т.е. Имам нужда от: 1. осветление над вратите на гардероба, 2. от страничното осветление на рафтовете на шкафа (те са отвън) и 3. осветяване на леглото (може би с леглото ще захранвам рафтовете над телевизора). Дистанционно управление UNIEL UCH-P002-G3-1000W-30M. Ако е възможно, изхвърлете го по електронната поща, въпреки че може би някой също ще се интересува.

  Отговарям
  • Admin

   И така, какво не ви устройва схемата, която е изобразена на самото дистанционно управление?

   Отговарям
 • Игор

  Да, всичко е ясно с веригата. Интересува ме последователността на връзката! Контролерът "изяжда" 220V, а LED лентата е 12V. Колко на изхода от контролера дори не намерих. Затова питам за съвет - какво да правя? В крайна сметка се оказва, че за всяка група имам нужда от BP отделно. И аз исках такава за всички групи (разбира се, с изчисляването на мощността). Но явно, както се казва, „сънувал едноок“.

  Отговарям
 • роман

  Здравейте, кажете ми мога ли да се свържа по следния начин?
  Захранване 200w => контролер 144w => rgb лента 5 метра, 25w (5w / метър) => конектор => rgb лента 5 метра, 25w (5w / метър) => конектор => rgb лента 5 метра, 25w (5w / метър) => конектор => rgb лента 5 метра, 25w (5w / метър)?
  тези. 4 rgb ленти са свързани чрез конектори.
  Благодаря!

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *