Какво е статично електричество и как да се справим с него?

Вероятно сте се сблъскали с определение за статично електричество в часовете по училищна физика. По-нататък ще анализираме накратко за какво точно се отнася това определение, а също така ще споделим нашите знания защо възниква и как да се справим с това явление в ежедневието и производството. Така че, на вашето внимание, причините за статичното електричество и мерките за борба с него.

Какво е това?

Причините за този природен феномен са доста интересни. При грешен баланс вътре в атома или вътре в молекулата и в резултат на загубата (печалбата) на нов електрон възниква статично електричество. Обикновено всеки атом трябва да бъде в "равновесие" поради еднакъв брой протони и неутрони в него. Но от своя страна, електрони, движещи се от атом към атом, могат да образуват отрицателни йони или положителни йони. И при липса на равновесие се получава този природен феномен.

Опасност от токов удар

Можете да разберете повече за това какво е електростатичен заряд и как да го използвате с полза, в това видео:

Каква е опасността от явлението?

Основната опасност от статичното електричество е рискът от токов удар (за него ще говорим по-долу), но има и риск от пожар. Смята се, че не всяко производство е изложено на риск от пожар, но директно за предприятия като полиграфа това е много опасно, тъй като при производството им се използват разтворители, които са силно запалими.

Освен това бихме искали да ви предоставим информация за факторите, които могат да причинят възникването на този пожар:

 1. Енергия, вид и сила на статичния разряд.
 2. Необходимостта от наличието на среда, която лесно се запалва.

Опасността от това явление и правилата за справяне с него са ясно демонстрирани във видео пример:

Между другото, трябва да знаете, че отрицателният ефект на статичното електричество върху човешкото тяло е не само наранявания, но и нарушения на нервната система!

Причини и източници на възникване

Днес ние сме уверени, че статичното електричество възниква поради няколко причини, а именно:

 1. Поради наличието на какъвто и да е контакт между повърхностите на 2-те материала, последвано от отделянето им един от друг (например триенето на гумена топка върху вълнен пуловер или в производството при навиване на материали).
 2. Наличието на ултравиолетово лъчение, радиация и др.
 3. С бърза разлика в температурата.

Най-често статичното електричество се появява по първата причина. Тази процедура не е напълно ясна, но това е най-точното обяснение от всички.

Не е тайна, че както в производството, така и в ежедневието това явление се среща по-често и за да го контролирате, трябва точно да идентифицирате района на проблемната зона и да вземете мерки за нейната защита.Интересен факт: този феномен може да причини „искри“ около обект, който има способността да акумулира заряд на електричество. И вие питате, каква е опасността от това? И факт е, че с натрупването на голям заряд съществува възможност за победа на работниците в производството. Към днешна дата са известни само 2 основни причини за въздействието на статичното електричество.

Първата причина е индуциран заряд, При условие, че човек е в електрическо поле и ако държи на зареден предмет, тялото му може да бъде заредено.

Ако защитните ботуши с изолационна подметка са на този човек, тогава в него ще остане заряд от електричество. Но може ли таксата да изчезне? Разбира се, причината за това ще бъде момента, когато той докосне заземен обект. В този момент работникът ще получи токов удар (в момента на изтичане на заряда към земята). Описаният метод за получаване на токов удар се получава, ако той има обувки, изолиращи електричество на краката си. Всъщност, когато докоснете зареден предмет, поради обувката, зарядът остава в човешкото тяло, а когато докосне обекта, предназначен да го защити от него (до заземено оборудване), зарядът бързо преминава през човешкото тяло и „удря“ с електрически ток. Възникването на този процес е възможно както в ежедневието, така и в производството, можем да кажем, че никой не е защитен от него. При излагане на синтетични килими и обувки по време на движението на човек се появява заряд от статично електричество. Мерките за борба с това опасно явление в ежедневието са демонстрирани на видеото:

Случвало ли ви се е да бъдете засегнати от изхвърляне на електричество при излизане от колата, все още не знаете какво да правите в този случай? Това се случва, когато ръката ви е изложена на метална врата поради „провокацията“ на заряд между дрехите и седалката при излизане от колата. За съжаление, както споменахме по-рано, единственият начин да се отървете от тази дилема е да докоснете вратата на колата, така че токът през колата да се „спусне“ към земята. Няма друг по-лесен начин как да премахнете статичното електричество от себе си.

Втората причина за статичното електричество на работното място е възникване на такса върху оборудването, Този тип токов удар се случва доста рядко, за разлика от горния пример.

Изхвърляне на продукцията

Така че за вашата защита и за да знаете как да се отървете от тази неприятност, помислете за целия този процес. Представете си, че определен обект има впечатляващ заряд от статично електричество, случва се пръстите ви да са натрупали заряд в такова количество, че да има „разбивка“ и в резултат на това - разряд. Така че ето един малък съвет за вас: за вашата защита в производството, трябва да носите гумени ръкавици (за всеки случай). всички електрическо защитно оборудване в електрически инсталации до 1000 волта разгледахме в съответната статия!

Мерки и средства за защита

Във време, когато на мястото на производство се повдига въпросът „как да се премахне“ опасността от статично електричество и да се организира защита срещу него, много работници от нефтената промишленост се обръщат към резолюцията на Госгортехнадзор. Известно е, че абсолютно цялото оборудване, което е заземено, може да се счита за защитено, дори ако оборудването има метален калъф, боядисан с боя.

Честно казано, вече обсъдихме защитата на оборудването от статично електричество. Как да се справим с този феномен в къщата и апартамента е на разположение във видеото, предоставено по-горе. Важно е да се отбележи, че овлажнителите наистина са добри за отстраняване на електростатичния заряд. за как да изберем овлажнител за въздух за апартамент, разказахме в съответната статия.

Друг пример за защита са стекерите за автомобили.В действителност, теглото е просто „парче“ гума, прикрепено към машината, така че от едната страна да докосва машината, а от другата - нещо като „мобилен заземител“. Като предпазна мярка се препоръчва да инсталирате стакери на автомобил, както е показано на снимката по-долу. Това ще премахне всеки електростатичен заряд, който може да ви навреди.

Склад за кола

Това е всичко, което исках да ви кажа за причините за статичното електричество и какви методи за справяне с това явление съществуват днес. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Антон

  "Stekatel" за автомобил не е просто парче гума, защото авторът на статията в този случай си противоречи. Каучукът НЕ е проводник и следователно нито токът, нито статиката „се оттичат“ през него. Въпреки че може би китайците продават "стекери" под формата на парче каучук на всички dunno.
  В правилния „стакер“, вътре в гумата, парче тел или метална лента е свързано отгоре към плоча или шайба, която ще се свърже с тялото в мястото на закрепване и ще докосне асфалта отдолу, само в този случай статичното ще се „източи“. Каучукът служи повече като тегловен агент, така че металната част не винаги се развива на вятъра и добре, че се носи малко по-бавно на асфалта.

  отговор
  • европеец

   Ахахаха, двукраката.
   Сега без емоция:
   Всеки електрически ток протича по ВЪНШНАТА повърхност на проводника. Това обяснява напречното сечение на проводника при избора на проводима мощност, т.е. когато избирате диаметъра на жицата, това означава ВЪНШНИЯТ ОБЛАСТ, а не вътрешната секция, както вярват блондинките. Най-просто казано, токът не тече В ЖИВОТА, а НА ВЪНШНИЯТ СЪВЕТ.
   Що се отнася до статичното електричество, то има различно естество и се натрупва (отново на повърхността) върху диелектрици.
   Ами тогава помислете сами дали темата е интересна.

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *